Hlavní obsah

Mariupol dětskýma očima. Ztratil jsem babičku, pak i psy, píše chlapec

Foto: Profimedia.cz

Osud pisatele dětského deníku zatím není znám. Snímek z Ukrajiny je ilustrační.

Reklama

V troskách zničeného Mariupolu, který obléhají ruští vojáci, byl nalezen deník osmiletého kluka. Jestli je stále naživu, zatím není jisté. Ve válce už nicméně přišel o domov, psy i prarodiče.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Od 24. února jsem přišel o své dva psy, svou babičku Halju a milovaný Mariupol,“ píše ve svém deníku osmiletý ukrajinský chlapec. Jeho zápisky našel v okupovaném městě fotograf Evžen Sosnovský. Co se stalo majiteli deníčku a kde se vlastně nyní nachází, se mu však nepodařilo dohledat.

„Mám ránu na zádech. Kůže mé sestry je vytržená. Máma má zraněnou hlavu. Maso na mé ruce a díra na mé noze,“ svěřuje se chlapec. Jeho sestře by mělo být patnáct let, mamince pak osmatřicet. „Musíš si udělat převaz. Máma je první, já jsem druhý, třetí je sestra.“

Podle ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby se chlapec jmenuje Jehor a kromě smrti babičky se musel vypořádat také se ztrátou dědy. Sám politik na svém Twitteru sdílel stránku z chlapcova deníku. „Ukrajina se nikdy nevzdá a neunaví. Musíme zvítězit,“ napsal v příspěvku Kuleba.

Mariupolské zápisky malého chlapce netvoří jen zápisky, stránky deníku doplnil i o kresby. Ty zachycují zničené domy, vojáky i mrtvé postavy. V kontrastu s hrůzou, kterou viděl, pak osmiletý Jehor nakreslil narozeninovou oslavu, k té už ve zničeném Mariupolu však nejspíš ani nemuselo dojít.

Město již delší dobu obléhají ruské síly a poslední baštou ukrajinského odporu v něm se stal průmyslový závod Azovstal. Pod objektem se v krytech skrývali jak příslušníci ukrajinských sil, tak i civilisté. Ty se ale podle sobotních slov vicepremiérky Iryny Vereščukové již podařilo evakuovat.

V objektu nicméně i nadále zůstávají poslední ukrajinští obránci, kteří se odmítají vzdát a po evakuaci civilistů se připravují na možné krvavé boje s ruskými vojáky. „Dokud budeme naživu, budeme pokračovat v boji, abychom odrazili ruské okupanty,“ uvedl na online tiskové konferenci Svjatoslav Palamar, zástupce velitele pluku Azov.

Podle ukrajinského generálního štábu se intenzita bojů v Mariupolu snížila. Ruská vojska mají momentálně soustřeďovat síly a chystat se útočit v Doněcké oblasti na obce Siversk, Slovjansk, Lysyčansk a na Avdijivku u Izjumu v Charkovské oblasti.

Reklama

Doporučované