Hlavní obsah

Masakr na tržišti možná způsobila ukrajinská, nikoliv ruská raketa

Bez komentáře: Záběry útoku na tržiště ve městě Kosťantynivka ve východoukrajinské Doněcké oblasti. Video: twitter/ZelenskyyUa

 

Reklama

Verzi o ukrajinském omylu podle novinářů z amerického listu The New York Times nasvědčuje, že raketa do Kosťantynivky doletěla z oblasti pod kontrolou Kyjeva. Ukrajinské úřady událost vyšetřují a nechtěly ji podrobněji komentovat.

Článek

Město Kosťantynivka se stalo 6. září dějištěm jednoho z nejsmrtelnějších útoků, které Ukrajina za posledních několik měsíců zažila.

Tržiště v centru sedmdesátitisícového města v Kyjevem kontrolované části Doněcké oblasti zasáhly úlomky vybuchlé rakety. Zabily nejméně 15 lidí, dalších 30 zranily. Poškodily také řadu budov a aut.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj krátce nato útok ostře odsoudil a napsal, že ho způsobily ruské rakety. „Ruští teroristé zaútočili na obyčejný trh, obchody a lékárnu, zabili nevinné lidi,“ komentoval útok na svém telegramovém účtu. „Ruské zlo musí být poraženo co nejdřív,“ dodal.

Deník The New York Times nyní přišel s tím, že všechno mohlo být jinak. Po tom, co zanalyzoval úlomky raket, satelitní snímky, výpovědi svědků i příspěvky na sociálních sítích, uvedl, že zkázu pravděpodobně způsobily rakety ukrajinské protivzdušné obrany.

Tvrdí, že má důvody se domnívat, že útok na Kosťantynivku byl tragickou nehodou. S odkazem na experty na protivzdušnou obranu tvrdí, že rakety jako ta, která měla zasáhnout tržnici, se mohou ze své dráhy vychýlit z různých důvodů. Například kvůli elektronické závadě či poškození naváděcího křídla.

Rozhovor s ukrajinským vojákem

Pavel Česnokov je výsadkářem u 46. letecké útočné brigády, jež se od začátku ukrajinské ofenzivy účastní tažení. Jeho pseudonym je Viking a v rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje, jak těžké bylo překonat ruské obranné linie.

Podle novinářů deníku The New York Times lze ze záběrů z bezpečnostních kamer vypozorovat, že raketa přiletěla z území kontrolovaného ukrajinskými silami, nikoliv od ruských pozic.

O tom, že raketa přiletěla ze severozápadního směru, podle nich svědčí například skutečnost, že se lidé na videu ve chvíli, kdy je slyšet blížící se raketa, otáčí směrem na kameru, tedy směrem k Ukrajinou kontrolovaným územím. Jako důkaz o trajektorii rakety podle nich může posloužit také odraz na kapotě dvou zaparkovaných aut.

Podle expertů, se kterými se novináři spojili, odpovídá tomu, že raketa přiletěla ze severozápadu, také spoušť, kterou po sobě na místě zanechala.

Se stejným poznatkem přišel už dříve podle serveru Meduza Ruslan Leviev, zakladatel ruské exilové investigativní skupiny Conflict Intelligence Team. Také podle něj šlo o tragickou nehodu, nikoliv o úmyslný útok.

Upozorňoval tehdy na to, že nejbližší ruské pozice v severozápadním směru se nachází v Bělgorodské oblasti na ruském území. Tvrdil, že pokud měla být raketa, která zasáhla tržiště, protiletadlovou střelou S-300 (jak tvrdí ukrajinská strana, psali jsme o tom zde), tak velkou vzdálenost by nedokázala překonat.

Foto: Doněcká regionální správa

Zničené tržiště po raketovém útoku.

Deník The New York Times v souvislosti s tím poukazuje na to, že střela S-300 navíc nese jinou hlavici než ta, která vybuchla v Kosťantynivce. Podle odborníků, na které se odkazuje, škody i fragmenty, které na místě zůstaly, odpovídají útoku rakety 9M38, kterou odpaluje mobilní protiletadlové vozidlo Buk. To využívá jak Ukrajina, tak Rusko.

Rusko od začátku války na Ukrajině opakovaně a systematicky cílí na civilní objekty, ruské rakety v minulosti zasáhly školy, obchody i obytné domy. Při jednom z takových útoků v dubnu v Kosťantynivce zabily celkem šest lidí.

K pravděpodobnému selhání rakety, jak zářijové události na tržišti v Kosťantynivce popisuje deník The New York Times, došlo během pokračujících bojů v regionu.

Ruské jednotky ostřelovaly Kosťantynivku noc před smrtelným incidentem. Několik minut před ním mělo zase ukrajinské dělostřelectvo podle svědků na místě zahájit střelbu ze svých pozic nedaleko Kosťantynivky.

Mluvčí ukrajinských ozbrojených jednotek oznámil, že incident v současné době vyšetřují bezpečnostní složky. Dodal, že situaci dále nemůže komentovat.

Reklama

Doporučované