Hlavní obsah

Masakr v Myanmaru. Při útoku junty zemřelo nejméně 90 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Myanmarská vojenská junta při útocích na rebely stále více spoléhá na ruská a čínská letadla, ilustrační obrázek.

Reklama

aktualizováno •

Podle místních stíhačka shodila dvě bomby a útočný vrtulník Mi-35 vypálil z kulometů přes 200 ran. Na místě v tu chvíli bylo asi 800 lidí.

Článek

Při úterním leteckém útoku barmské armády na myanmarskou vesnici Pa Zi Gi zemřelo podle agentury DPA nejméně 90 až 100 lidí.

Dalších přibližně 50 raněných bylo převezeno do okolních vesnic, kde se o ně starají ošetřovatelé.

Očití svědci pro Radio Free Asia řekli, že přesný počet obětí je těžké určit, protože těla jsou k nepoznání zohavena bombami a kulometnou palbou. Jsou mezi nimi i ženy a děti.

„Viděl jsem těla čtyř až šesti dětí, která bomby rozmetaly na sto stop daleko,“ řekl jeden z místních, který si nepřál být jmenován. „Viděl jsem roztrhaná a spálená těla.“

Vesnice v regionu Sagaing nebyla náhodným cílem. Celá oblast se staví proti juntě, která v únoru 2021 násilně převzala moc. Od té doby zemí zmítá občanská válka, ve které zahynuly tisíce lidí a na 1,4 milionu jich bylo vysídleno.

Podle OSN potřebuje humanitární pomoc téměř třetina obyvatel, informuje BBC.

Vesnické komunity v Sagaingu jsou pak jednou z nejsilnějších opozic vůči vojenské vládě. Vytvořily si například vlastní milice, provozují školy a kliniky.

K útoku na vesnici Pa Zi Gi došlo během slavnostního otevření úřadu veřejné správy zřízeného exilovou myanmarskou vládou Národní jednoty. Tu považuje junta za teroristy.

Podle místních stíhačka shodila dvě bomby a útočný vrtulník Mi-35 vypálil přes 200 ran ze svých kulometů. Na akci v tu chvíli bylo asi 800 lidí.

Obyvatel vesnice Ko Aung popsal pro lokální server The Irrawaddy šokující pohled, který se mu naskytl, když dorazil na místo leteckého útoku.

„Stál jsem jako zkamenělý, když jsem viděl všechna ta těla. Hořely motorky a domy byly také zcela zničené. Lidé plakali a snažili se najít své příbuzné,“ řekl.

Ko Aung uvedl, že se plánoval připojit k obřadu poté, co dokončí nošení pytlů s rýží v jiné častí vesnice na svatbu svého staršího bratra, která se měla konat ve středu.

„Jen o vlásek jsem unikl bombardování, ale byl jsem u toho, když na nás zaútočil Mi-35. Skočil jsem pod betonový most, abych se kryl. Při bombardování jsem přišel o příbuzné. Moji synovci, strýcové a bratranci byli zabiti,“ řekl.

Předseda exilové vlády Mahn Winn Knine Thann na twitteru masakr odsoudil a vyzval k pokračování v boji proti armádě. „Je čas jednat. Myanmarský lid si zaslouží mezinárodní podporu a solidaritu v boji za svobodu a demokracii. Nebudeme odpočívat, dokud nebude nastolena spravedlnost,“ uvedl.

Vojenská junta se k útoku zatím veřejně nevyjádřila.

Nejedná se o první podobný incident. Režim často podniká nálety i v dalších oblastech, které jsou známé jako bašty protirežimních rebelů. Například bomby svržené při pondělních náletech ve Falamu v Čjinském státě zabily nejméně devět civilistů. Při loňském náletu v Kačjinském státě pak zahynulo asi 80 lidí.

Armáda se při bombardování opozicí ovládaných vesnic stále více spoléhá na ruská a čínská letadla, a to proto, že její pozemní jednotky se obtížně pohybují po silnicích, kde jsou často nastraženy miny a improvizované výbušniny.

Podle analýzy, kterou provedla BBC, došlo v období od února 2021 do ledna 2023 k nejméně 600 leteckým útokům armády. Exilová vláda Národní jednoty, která vznikla po převratu, uvádí, že při těchto útocích bylo v období od října 2021 do září 2022 zabito 155 civilistů.

Pokud se počet obětí v Pa Zi Gi potvrdí, půjde o jeden z nejsmrtelnějších incidentů v dosavadním průběhu občanské války.

Reklama

Doporučované