Hlavní obsah

100 svědectví proti McDonald’s. Pracovníci popsali šikanu i sexuální útoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Fastfoodový řetězec se potýká s případy sexuálního obtěžování. Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Více než 100 současných a bývalých pracovníků fastfoodového řetězce McDonald’s ve Velké Británii tvrdí, že v provozovnách zažili sexuální obtěžování, rasismus či šikanu. Jejich stížnosti prý vedení poboček zametalo pod koberec.

Článek

Shelby bylo teprve 16 let, když začala pracovat v jedné z britských provozoven firmy McDonald’s. Šlo o jednu z několika poboček v hrabství Berkshire na jihovýchodě Anglie a podle jejích slov pro investigativce z BBC zde starší kolegové využívali stísněné uspořádání kuchyně jako záminku k nevhodnému osahávání mladších zaměstnankyň.

„Sahali mi břicho, pas, zadek,“ svěřila se britským novinářům dnes již osmnáctiletá dívka o svých zážitcích z práce pro populární fast food. „Na každé směně, kde jsem pracovala, se objevila přinejmenším nějaká poznámka nebo se o mě někdo otřel, přejel po mně rukou nebo to bylo něco vážnějšího: třeba mě chytil za zadek, za boky.“

Provozovna dokonce měla jednoho zaměstnance, padesátiletého muže, před kterým tamní manažeři „varovali“ mladší zaměstnance a radili jim, aby se od něj drželi dál. Shelby se ale nepříjemnému zážitku s ním nevyhnula a když loni v létě stála u pultu, přistoupil k ní zezadu, chytil ji a přitáhl si ji na rozkrok.

„Prostě jsem ztuhla. Cítila jsem se znechuceně,“ vzpomínala Shelby, jejíž situace nakonec dospěla až do bodu, kdy byla v práci v konstantním strachu. O tom, co se v provozovně dělo, prý řekla vyššímu vedení. Nic se ovšem nestalo, a tak se rozhodla odejít, přičemž v e-mailu s výpovědí uvedla, že byla vystavena „toxickému pracovnímu prostředí“.

Nedotknutelní manažeři a strach z následků

Shelby ale není jediná, kdo si z práce pro McDonald’s odnáší tyto zkušenosti. Materiál webu BBC mluví například o případu, kdy současná sedmnáctiletá zaměstnankyně v hrabství Cheshire tvrdí, že ji o 20 let starší kolega označil rasistickou nadávkou, chtěl jí ukázat svůj penis a pronesl, že si s ní chce udělat „černobílé“ dítě.

Ve stejném regionu pak měl působit i manažer, který se zaměřoval na 16leté začínající pracovnice a snažil se na ně vyvíjet nátlak, aby s ním měly sex. Na pobočce ve Walesu pak zase manažeři spolu s dalšími zaměstnanci vtipkovali o tom, že uzavřou sázky o to, kdo z nich se první vyspí s novou zaměstnankyní.

Sexuální obtěžování na pracovišti

Sexuální obtěžování je nežádoucí chování sexuální povahy, které naruší důstojnost oběti nebo pro ni vytvoří zastrašující, nepřátelské, ponižující či urážlivé prostředí, ať už tak bylo zamýšleno, nebo ne. Nemusí k němu navíc vždy docházet přímo v kanceláři, může se jednat také o firemní akce, jako jsou vánoční večírky.

Podle odborníků jde například o sexuální poznámky o něčím těle, kladení otázek týkajících se sexuálního života, nevhodné sexuální návrhy nebo třeba dotýkání se někoho proti jeho vůli.

„Očekává se, že když pracujete v McDonald’s, budete obtěžováni,“ popsala realitu 20letá Emily, další z těch, kteří se odhodlali o praktikách v tomto rychlém občesrtvění promluvit. Loni prý odešla z pobočky v Brightonu poté, co ji jeden z kolegů ve věku 60 let neustále a se sexuálním podtextem hladil po vlasech, kvůli čemuž se cítila nepříjemně.

Zaměstnanci novinářům BBC vyprávěli také o sexuálních vztazích mezi manažery a mladšími pracovníky, což je v rozporu se zásadami společnosti. Když prý navíc docházelo k obtěžování a napadání právě ze strany manažerů, které zaměstnanci dokonce nahlásili, daný člověk byl často jen převelen do jiné provozovny, nikoliv propuštěn.

Většina zaměstnanců totiž není přímo zaměstnána společností, protože McDonald’s z velké části využívá franšízový systém, což znamená, že jednotliví provozovatelé mají licenci na provozování poboček a zaměstnávání lidí. V očích vedení tak tento přesun nejspíše nastalý problém řešil dostatečně.

V soukromém sektoru ve Spojeném království je ovšem McDonald’s jedním z největších zaměstnavatelů; zaměstnává více než 170 tisíc lidí v celkem 1450 restauracích. Jeho zaměstnanci jsou navíc jednou z nejmladších pracovních sil v zemi – tři čtvrtiny z nich jsou ve věku od 16 do 25 let, což mimo jiné znamená, že pro mnohé je to vůbec první zaměstnání.

Obviněním čelí i slavné osobnosti

Fanynka Rammsteinů nedávno prozradila, že se ze soukromé party se zpěvákem Tillem Lindemannem vrátila plná modřin. Postupně se začaly přidávat další ženy, které tvrdí, že na koncertě z jeho strany zažily nevhodné chování.

Třináct žen viní slavného francouzského herce Gérarda Depardieu z nepřístojného chování, napsal v dubnu francouzský investigativní server. Není to poprvé, kdy byl Depardieu obviněn ze sexuálních deliktů.

Mladí zaměstnanci však často mají smlouvy bez garantované pracovní doby, a jsou tak vydáni na milost a nemilost vedoucím směn, kteří rozhodují o tom, jaký rozvrh budou mít. To je pak často i důvod, proč si na špatné pracovní prostředí mnoho zaměstnanců oficiálně nestěžuje. Nechtějí totiž riskovat zařazení na pomyslnou černou listinu a případně i ztrátu práce.

Zcela jiná realita

BBC se na pracovní podmínky v McDonald’s zaměřila letos v únoru poté, co společnost podepsala právně závaznou dohodu s Komisí pro rovnost a lidská práva (EHRC), v níž se zavázala chránit své zaměstnance před sexuálním obtěžováním. I když již v té době firma hlásala, že v této oblasti dosáhla dobrých výsledků, nyní se zdá, že realita je jiná.

Během pěti měsíců britští investigativci posbírali více než 100 obvinění, kdy 31 z nich se týkalo sexuálního napadení, 78 sexuálního obtěžování, 18 rasismu a šest lidí vzneslo obvinění z homofobie. Přesné číslo těch, kteří vznesli svá obvinění i formálně, BBC nezná. Stížnosti těch, kteří tak učinili, prý ale vedení zametlo pod koberec.

Fastfoodový gigant se s podpisem dohody zavázal také k zajištění školení pro pracovníky. Zaměstnanci však BBC sdělili, že manažeři neberou školení vážně, a jeden z nich dokonce popsal, jak jeho nadřízený měl iPad s videoškolením pohozený vedle stroje na zmrzlinu a materiál sledoval jen částečně, zatímco připravoval objednávky.

Praktiky v pobočkách McDonald’s jsou pozorně sledovány po celém světě. Například v USA firma čelí mnohamilionovým žalobám, které na ni podali zaměstnanci právě kvůli obviněním ze sexuálního obtěžování. V Británii se pak tato nařčení objevila poprvé již před pěti lety.

Podcast 5:59 nejen o sexuálním násilí

Začátek roku přinesl hned několik kauz spojených se sexuálním obtěžováním a zneužíváním na českých vysokých školách. Články kromě jiného vzbudily silnou vlnu negativních komentářů.

Řada čtenářů a posluchačů například vyslovovala přesvědčení, že si oběti mohou za takové zkušenosti samy. Nejčastější omyly a komunikační fauly rozebral jeden z podcastů Seznam Zpráv s Johannou Nejedlovou z neziskové organizace Konsent.

V té době se o těchto obviněních ale informovalo jen velmi málo, což podle BBC mohlo být způsobeno tím, že některé případy byly vyřešeny s použitím doložky o mlčenlivosti.

„Každý ze 177 tisíců zaměstnanců společnosti McDonald’s UK si zaslouží pracovat na bezpečném, respektujícím a inkluzivním pracovišti. V některých případech jsme zjevně selhali a za to se hluboce omlouváme,“ zareagoval již na nejnovější odhalení Alistair Macrow, výkonný ředitel společnosti pro britské ostrovy.

Firma prý prošetří všechna obvinění, která jí budou sdělena, a všechna prokázaná porušení kodexu chování budou potrestána těmi nejpřísnějšími opatřeními, která může ze zákona uložit, včetně varianty propuštění.

Reklama

Doporučované