Hlavní obsah

Menopauza hýbe politikou. Britky se mohou dočkat volna a dalších úlev

Foto: Profimedia.cz

Častým příznakem menopauzy jsou návaly horka.

Reklama

Poslankyně a poslanci z Výboru pro ženy a rovnost Dolní sněmovny parlamentu Spojeného království volají po ochraně žen v menopauze v zaměstnání. Vláda se podle BBC zdá být podpoře žen v přechodu nakloněná.

Článek

Skupina britských poslanců a poslankyň volá po novele zákona o rovnosti, která by zahrnula menopauzu jako „chráněnou charakteristiku“. Požadují také zřízení postu zvláštního ambasadora, který bude mít udržení žen v přechodu v zaměstnání jako hlavní agendu, informují britská média.

Podle zprávy Výboru pro ženy a rovnost zaměstnavatelé ženy v menopauze dostatečně nepodporují, což snižuje jejich produktivitu či je rovnou nutí opustit práci. Jejich výzkum uvádí, že ženy, které pociťují alespoň jeden ze symptomů menopauzy, mají o 43 % větší pravděpodobnost odchodu z práce před 55. rokem života.

K menopauze dochází, když vaječníky přestanou produkovat vajíčka. V důsledku toho klesá v krvi hladina ženského pohlavního hormonu estrogenu, což narušuje menstruaci a způsobuje řadu dalších problémů včetně návalů horka, úzkosti a nespavosti.

Výbor uvádí, že momentálně je ve Velké Británii zaměstnáno 4,5 milionu žen ve věku mezi 50 až 64 lety, přičemž se jim ve firmách nedostává potřebné podpory. „Jen málo žen si zajišťuje úpravy jako například flexibilní pracovní dobu, mnoho se jich naopak bojí reakce zaměstnavatele,“ napsala BBC s odkazem na zprávu výboru.

Podle britské veřejnoprávní televize vláda (která však v záležitostech zdravotnictví spravuje jen Anglii) uvedla, že řešení problému je její prioritou. Nedávno také jmenovala ambasadora pro ženské zdraví a připravuje zřízení zvláštní skupiny pro menopauzu, jejímž úkolem má být prozkoumat možnosti podpory na pracovištích. Vyhovět by také měla požadavku na sjednocení poplatků za hormonální léčbu, což by mělo srazit cenu terapie pro ženy.

Report uvádí, že ženy pociťují důsledky stigmatu, nedostatku podpory a diskriminace, což je vede k odchodu ze zaměstnání. Současná legislativa jim v tomto ohledu přitom neposkytuje žádnou ochranu.

Vláda by podle výboru měla okamžitě začít jednat a zavést menopauzu jako chráněnou charakteristiku, spustit osvětovou kampaň o příznacích menopauzy a otestovat politiku „volna v menopauze“ ve veřejném sektoru.

„Opomenutí menopauzy jako chráněné charakteristiky podle zákona o rovnosti už není udržitelné, protože menopauzu zažije 51 % populace,“ řekla předsedkyně výboru a konzervativní poslankyně Caroline Nokesová.

Poslanci si zkusili, jaké je to zažít nával horka

O menopauze už se v britské politice mluví delší dobu. Například před měsícem si skupina poslanců dobrovolně vyzkoušela speciální vesty, které mají simulovat menopauzou vyvolané návaly horka.

Událost zorganizovala labouristická poslankyně Carolyn Harrisová a mezi zúčastněnými byli například někdejší předseda Konzervativní strany Iain Duncan Smith nebo stínový ministr zdravotnictví Wes Streeting za labouristy.

Britští poslanci si zkusili, jak nepříjemné jsou návaly horka při menopauze.Video: AP

Carolyn Harrisová podle BBC dlouhodobě upozorňuje na problémy s menopauzou a otevřeně mluví o svých zkušenostech. Příznaky jsou podle ní „snadno podcenitelné“, přestože návaly horka mají velký vliv na každodenní život.

Poslanec Iain Duncan Smith při zkoušce hřejících vest upozornil na to, že menopauza je i ekonomický problém. „Když to ženy takto velmi těžce postihuje, zatímco jsou v práci, postihne to i jejich výkon. Produktivita jde dolů a ekonomika na tom tratí. Takže vypořádání se s tímto problémem, přinese širší benefity celé společnosti,“ řekl.

Stínový ministr zdravotnictví Wes Streeting nemá pochyb, že řešení ženského zdraví je prioritou jeho strany i vlády. „Je to problém, který se týká každé ženy v této zemi i jejich rodin,“ řekl a dodal, že řešení musí dostat takovou prioritu, jakou si zaslouží.

Práce z domu, volno navíc i odpočinek na pracovišti

Jak by měla ochranná opatření pro ženy v menopauze vypadat, bude předmětem další debaty.

Přibližnou představu nabízí třeba návrh australské neziskové organizace Victorian Women´s Trust. Ta doporučuje ženám umožnit práci z domova, dát jim možnost odpočinku v klidném prostředí přímo na pracovišti, nabídnout volno navíc a nevyžadovat potvrzení od lékaře při absenci z důvodu problémů s příznaky menopauzy.

Základní ideou je, že taková opatření budou mít pozitivní efekt i na motivaci a ženy v konečném důsledku nejenže neskončí s prací, ale s příznaky menopauzy se vyrovnají lépe a budou produktivnější.

O něco takového se už pokusila například firma Marks & Spencer, jejíž pracovní sílu tvoří ženy ze 73 %. A výsledky si chválí.

Reklama

Související témata:

Doporučované