Hlavní obsah

Mezinárodní soud v Haagu vydal zatykač na dva přední ruské velitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Budova Mezinárodního trestního soudu v Haagu, ilustrační fotografie.

Reklama

Kvůli údajným válečným zločinům na Ukrajině vydal v úterý Mezinárodní trestní soud zatykač na Sergeje Kobylaše a Viktora Sokolova. Podle soudu nesou odpovědnost za raketové útoky proti ukrajinské elektrické infrastruktuře.

Článek

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu vydal zatykač na dva ruské velitele, Sergeje Kobylaše a Viktora Sokolova, kvůli jejich údajným válečným zločinům na Ukrajině. ICC to dnes uvedl v prohlášení. Oba jsou podle něj důvodně podezřelí, že pod jejich velením byly prováděny raketové útoky na ukrajinskou civilní energetickou infrastrukturu. Poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak krok podle agentury Reuters označil za „nesmírně symbolický“.

ICC uvedl, že „existují rozumné důvody se domnívat, že oba podezřelí nesou odpovědnost za raketové útoky, provedené silami pod jejich velením, proti ukrajinské elektrické infrastruktuře nejméně od 10. října 2022 do nejméně 9. března 2023“.

Soud dodal, že náhodná újma způsobená civilistům a škody způsobené útoky byly jednoznačně neúměrné jakékoli očekávané vojenské výhodě.

Po zimní kampani s pomocí vzdušných úderů na ukrajinskou infrastrukturu zahájila vyšetřování možných válečných zločinů také ukrajinská prokuratura. Rusko, které vede agresivní válku vůči sousední zemi už déle než dva roky, přes množící se důkazy popírá, že by úmyslně cílilo na civilní infrastrukturu na Ukrajině, a tvrdí, že všechny jeho útoky mají za cíl snížit bojeschopnost Kyjeva.

ICC před rokem vydal zatykač i na samotného ruského prezidenta Vladimira Putina, a to v souvislosti s únosy dětí z okupovaných území Ukrajiny.

Reklama

Doporučované