Hlavní obsah

Bývalý vagnerovec chce svědčit u soudu, že Kreml nařídil zvěrstva na Ukrajině

Foto: Snímek e-shopu Gardista.cz

Nášivka se znakem vagnerovců, ilustrační fotografie.

Reklama

Igor Salikov chce vypovídat u Mezinárodního trestního soudu, že byl svědkem válečných zločinů. Tvrdí, že je bývalý ruský plukovník a bývalý člen polovojenské skupiny Vagner, bojoval na Ukrajině, a poté zběhl.

Článek

Igor Salikov, který tvrdí, že 25 let sloužil v ruské armádě a ve skupině Vagner, v pondělí přijel do Nizozemska. Před Mezinárodním trestním soudem (ICC) se sídlem v Haagu chce vypovídat o údajných válečných zločinech, kterých se Moskva dopustila během války na Ukrajině. Informaci přinesla nizozemská veřejnoprávní televize NPO1 a publikoval ji i zpravodajský server Politico.

„Byl jsem svědkem zvěrstev páchaných na civilistech,“ řekl šedesátiletý muž během rozhovoru a dodal, že viděl týrání a popravy válečných zajatců a únosy dětí. „Viděl jsem, jak lidé z tajných služeb převádějí přes hranice do Běloruska velké množství dětí bez rodičů.“

Salikov uvedl, že ti, kteří tyto údajné válečné zločiny prováděli, tak činili na příkaz ruského ministerstva obrany, ale také na přímý příkaz kanceláře prezidenta Vladimira Putina. Politico nemohlo tato tvrzení nezávisle ověřit, nicméně je potvrzují četné zprávy o údajných ruských válečných zločinech na Ukrajině.

V březnu vydal Mezinárodní trestní soud na Putina mezinárodní zatykač kvůli nucenému přesunu dětí do Ruska po ruské invazi na Ukrajinu. Souběžně s tím Kyjev a několik jeho západních spojenců usiluje o zřízení tribunálu, který by vyšetřil „zločin agrese“ Ruska během války.

Salikov dále sdělil, že utekl od ruských sil poté, co odmítl rozkaz k popravě civilistů. Nyní chce to, co viděl, oznámit Mezinárodnímu trestnímu soudu, protože „ztratil víru v ruskou věc“. Říká, že byl na Ukrajině, když kremelské síly v roce 2014 vtrhly do východního Donbasu, kdy byl svědkem podobných činů, přičemž „civilistům bylo vyhrožováno a byli vražděni“.

Reklama

Doporučované