Hlavní obsah

Miliardy dolarů čistého zisku západních firem jsou uvězněné v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: BOKEH STOCK, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zahraniční firmy z „nepřátelských zemí“ zaznamenaly za rok 18 miliard čistého zisku na ruském trhu. Moskva jim však neumožňuje výběr. Pro Kreml zmražené zisky firem představují možnou výhodu při jednáních se Západem.

Článek

Západní firmy, které od začátku války neopustily ruský trh, vygenerovaly miliardové zisky. Nicméně Kreml jim zablokoval přístup k těmto penězům. Snahou Moskvy je pomstít se „nepřátelským“ zemím. Informoval web Financial Times (FT).

Společnosti ze západních zemí za rok 2022 zaznamenaly v Rusku čistý zisk 18 miliard dolarů z celkových 20 miliard dolarů, které v Rusku vydělaly všechny zahraniční firmy. A hrubý příjem ve výši 199 miliard dolarů z celkových 217 miliard.

Firmy jako BP nebo Citigroup mají zmražené své „ruské“ zisky od minulého roku, kdy Kreml implementoval zákaz výplat dividend zahraničním firmám z „nepřátelských zemí“. Jde o státy jako USA, Velká Británie a všechny členské státy EU. „Desítky miliard dolarů zůstávají v Rusku a není možnost je odtamtud získat,“ řekl FT výkonný ředitel jedné ze zahraničních firem pocházející ze země, která ale není hodnocená jako „nepřátelská“.

Rekordní zisky ukazují závislost ruské ekonomiky

Velikost celkového příjmu a čistých zisků ukazuje, jak moc je ruská ekonomika závislá na zahraničních firmách. Představuje ale také dilema pro samotné společnosti, co dělat dál se svým byznysem v zemi jako Rusko.

Výběr zisků z ruských bank lze jen po splnění určitých podmínek. Od vydání zákazu se podobných výjimek udělilo jen málo. Mnoho společností se tedy snaží své ruské pobočky prodat. Nicméně veškeré podobné transakce musí schválit Moskva a prodejní cena je často značně podhodnocena.

Posledními firmami, jež oznámily odchod z Ruska, je tabáková společnost British American Tobacco a švédská automobilka Volvo.

Ze zemí, která mají původ v „nepřátelských zemích“, zaznamenal největší zisk rakouský bankovní gigant Raiffeisen. Už na konci letošního února Centrum zdrojů pro byznys a lidská práva informovalo o tom, že v roce 2022 byl čistý zisk banky kolem dvou miliard dolarů.

Zisk amerických firem Philip Morris a PepsiCo činil 775 milionů dolarů, respektive 718 milionů, informoval Business Insider. Švédský výrobce nákladních automobilů Scania má na ruských účtech 621 milionů dolarů. Jedná se tak o největší zisk pro společnost, jež už Rusko opustila.

Nejvíce vydělaly na ruském trhu firmy ze Spojených států, poté z Německa, Rakouska a Švýcarska.

Jiné společnosti našly mezery v systému a obešly omezení. Například dceřiná společnost amerického potravinového obra Mars v minulém roce zaplatila své mateřské společnosti 56 miliard rublů jako „vyrovnání dluhu“.

Kreml filtruje zahraniční firmy podle „chování“

Kreml zatím neprozradil záměr, jak se zmrazenými financemi naloží. Odborníci předpokládají, že je Moskva může použít jako páku při jednáních se západními státy o rozmrazení ruských aktiv na Západě.

Minulý měsíc došlo k částečnému uvolnění při vyplácení vygenerovaných zisků. Zároveň s tím se zveřejnil seznam „dobrých“ a „špatných“ firem. „Špatné“ jsou ty, které plánují ze země odejít. Částečný výběr zisků je snahou Kremlu, aby přinutil země být „dobrými“ hráči na ruském trhu a neopustit ho.

Pro společnosti, které jsou na seznamu označené jako „špatné“, je téměř nemožné dostat se ke svým ziskům. Některé ztrácejí naději a ruský trh opustí, přičemž jejich jmění propadne Moskvě. Nicméně ani „dobré“ společnosti nemají jisté, že se dostanou ke svému zisku. Indická ropná společnost Oil India si stěžovala na nepravidelný přístup k výplatám.

Moskva se obává odlivu zahraničního kapitálu hlavně kvůli stavu rublu. Jeho hodnota se v posledních měsících drtivě propadla. Jeho další propad může v příštích měsících vést ke změně v přístupu k přerozdělení zisku zahraničním firmám.

Reklama

Doporučované