Hlavní obsah

Musíme se připravit na válku, varuje německý ministr obrany

Foto: photocosmos1, Shutterstock.com

Německý ministr obrany Boris Pistorius si myslí, že by se Evropa měla připravovat na případnou válku s Ruskem.

Reklama

Německý ministr obrany Boris Pistorius varuje před eskalací války. Evropa by podle něj měla investovat do vlastní bezpečnosti a neměla by spoléhat na to, že Rusko není momentálně nebezpečné pro NATO.

Článek

Německý ministr obrany Boris Pistorius varuje před eskalací válečného konfliktu na Ukrajině. Podle serveru Bild chce svou zemi připravit na případnou válku a dává najevo, že v diskuzi o „připravenosti Německa na válku“ nejde jen o debaty.

Podle Pistoriuse je nutné být na pozoru. „Musíme opravdu, ale opravdu zrychlit tempo, abychom se dostali do pozice, kdy se budeme moci vypořádat s nejhorším scénářem,“ řekl s tím, že se po 30 letech míru „cesta ubírá jiným směrem“.

Odborníci se shodují, že bude trvat pět až osm let, než bude Rusko ve vojenském stavu, aby mohlo podniknout nové rozsáhlé operace, podotýká Bild. Podle německého ministra obrany je ale dobré plánovat dopředu: „V současné době nevidím žádné nebezpečí, že by Rusko zaútočilo na území NATO nebo na některého z partnerů NATO. Ale je to jen momentální situace. Nikdo neví, jak a zda vydrží.“

Ministr zároveň připomněl, že není možné spoléhat pouze na Spojené státy. V souvislosti s prezidentskými volbami v USA a případným zvolením Donalda Trumpa Pistorius uvedl, že „bychom jako Evropané měli více investovat do vlastní bezpečnosti v Evropě“.

Podobné názory zastávají i někteří politici a experti na obranu třeba ve Švédsku, Velké Británii nebo Norsku. Právě šéf norských ozbrojených sil varoval ostatní země NATO s tím, že mají jen „dva, možná tři“ roky na to, aby se připravily na ruský útok.

Reklama

Doporučované