Hlavní obsah

Mynářův letitý partner náhle zemřel v Dubaji. Dělal spojku pro Katar

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Martin Horák byl spojkou tehdejšího kancléře Vratislava Mynáře do Perského zálivu. V březnu 2022 byl Horák přistižen spolu s Mynářem v letadle směřujícím do Kataru, aby jménem prezidenta Miloše Zemana pozvali katarského emíra al-Sáního (vlevo).

Reklama

V Dubaji zemřel za dosud neobjasněných okolností dlouholetý obchodní partner bývalého prezidentova kancléře Vratislava Mynáře.

Článek

O úmrtí devětačtyřicetiletého Martina Horáka informoval server Neovlivní.cz s odkazem na dva nejmenované zdroje. Mynář smrt svého známého potvrdil.

Horáka v minulosti s Mynářem spojovalo působení ve vymahačském byznysu. Do větší pozornosti se Horák dostal loni, když vyšla najevo jeho důležitá zprostředkovatelská role při sjednávání kontaktů s vládnoucí rodinou v Kataru.

V březnu 2022 byl Horák přistižen spolu s Mynářem v letadle směřujícím do Kataru, aby jménem prezidenta Miloše Zemana pozvali katarského emíra al-Sáního. Od jeho následné návštěvy v Praze se však distancovalo Ministerstvo zahraničních věcí.

Jak dříve informovaly Seznam Zprávy, Mynář sledoval při jednání s Katarem i možnosti pro soukromé obchody. Sám přiznal, že celá návštěva katarského emíra nebyla diplomatickým nápadem prezidenta republiky, ale ve skutečnosti Horákovým podnikatelským projektem.

Byznysový projekt Mynářova známého

  • Mynář Seznam Zprávám přiznal, že si od Katarců sliboval příliv peněz do soukromého byznysu – fotbalového klubu FC Slovácko, s nímž je dlouhodobě spojován, či Slavie, kterou řídí někdejší vlivný muž ČSSD Jaroslav Tvrdík.
  • A Mynář také připustil, že celá cesta do Kataru nebyla nápadem prezidenta republiky, ale podnikatelským projektem Mynářova letitého známého Martina Horáka, který Hrad jen využil k tomu, aby šlechtice oplývajícího miliardami do Prahy přilákal.

Mynář a Horák spolu figurovali už v byznysu s pohledávkami kolem firmy Tessile ditta, která v roce 2008 získala objemnou zakázku na odkup pohledávek od pražského dopravního podniku. Horák se následně stal ekonomickým náměstkem této městské společnosti. Později byl také finančním ředitelem České pošty a neúspěšně se ucházel o nejvyšší funkci v tomto státem kontrolovaném podniku.

V byznysových rozhovorech Horák v posledních letech vystupoval jako poradce Obchodní komory pro státy GCC a člen představenstva akciových společností Conntis a Pojišťovací makléřství.

Podle Neovlivní.cz byl Horák „v úzkém kontaktu“ s policií a zpravodajskými službami. Nedávno údajně absolvoval výslech na centrále pro boj s organizovaným zločinem.

Reklama

Doporučované