Hlavní obsah

Na raněném egu mu záleží více než na demokracii, kritizoval Biden Trumpa

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden při čtvrtečním projevu v Kapitolu.

Reklama

Ve čtvrtek uplynul rok od násilných nepokojů před budovou amerického Kapitolu, které nakonec vyústily v útok na sídlo Kongresu. U příležitosti výročí přednesl prezident Joe Biden nezvykle ostrý proslov směrem ke svému předchůdci.

Článek

Máloco ve čtvrtek při vzpomínkovém večeru u amerického Kapitolu na první pohled napovídalo, co se zde přesně před rokem stalo. Na místě, kde v lednu loňského roku rozlícený dav vtrhl do symbolu americké demokracie, proběhla ve čtvrtek mše připomínající pět obětí útoku na Kapitol a uvnitř budovy pak promluvil prezident Joe Biden, který byl tentokrát podle amerických médií ke svému předchůdci neobvykle kritický.

6. ledna 2021 měli američtí zákonodárci schválit výsledek prezidentských voleb. Na masivní demonstraci proti potvrzení výsledků voleb promluvil i tehdejší šéf Bílého domu, republikán Donald Trump. Ten o volbách tvrdil, že jsou jejich výsledky zmanipulované, a své příznivce mimo jiné vyzval k tomu, aby „bojovali jako diví“.

Právě Trumpovy kroky z ledna minulého roku Biden ve čtvrtek důrazně odsoudil, přičemž ho ani jednou výslovně nejmenoval. Svého předchůdce obvinil ze šíření „pavučiny lží“ o legitimitě voleb v roce 2020 v zoufalé snaze držet se moci. Biden také Trumpa a jeho spojence obvinil z toho, že drží „dýku na krku americké demokracie“.

V projevu v Kapitolu u příležitosti prvního výročí útoku na sídlo obou komor parlamentu Biden nešetřil kritikou na hlavu svého předchůdce, o kterém řekl, že na jeho „raněném egu mu záleží víc než na naší demokracii nebo ústavě“, cituje vyjádření deník The Guardian.

„Poprvé v naší historii prezident pouze neprohrál volby, ale pokusil se zabránit pokojnému předání moci, když se dav násilníků snažil dostal do Kapitolu,“ řekl Biden, aniž by zmínil Trumpa jménem. „Ale neuspěli,“ dodal prezident.

„Lži, jež vedly k hněvu a šílenství, kterých jsme na tomto místě byli svědky, nezmizely,“ varoval Biden. Prezident vyzval Američany, aby se znovu zavázali k ochraně 200 let starého politického systému země. „V tuto chvíli se musíme rozhodnout, jakým národem budeme,“ řekla hlava státu.

Trump původně plánoval ve stejný den uspořádat tiskovou konferenci ze svého letoviska Mar-a-Lago na Floridě, podle deníku The Guardian ji ale zrušil po nátlaku republikánů a dalších jeho spojenců.

Většina republikánů ve čtvrtek nebyla fyzicky přítomna v Kapitolu. Velká část senátorů včetně vůdce republikánské menšiny v senátu Mitche McConnella totiž odcestovala do Georgie na pohřeb svého bývalého kolegy Johnnyho Isaksona, který v prosinci zemřel. McConnell v prohlášení označil útok za čin „v rozporu s právním státem“ a uvedl, že podporuje snahy dohnat k odpovědnosti ty, kteří zákon porušili.

Trumpa ale McConnell znovu neodsoudil. Po roce jako by se šok z lednových událostí rozplynul a Trump zůstává nejmocnější a nejoblíbenější postavou v Republikánské straně, všímají si americká média.

Ve čtvrtek pak na místě promluvily kromě Bidena i další tváře Demokratické strany. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová prohlásila, že demokracie zvítězila, když se členové Kongresu po nepokojích vrátili do budovy Kapitolu, aby ratifikovali Bidenovo volební vítězství.

„Kongres, díky odvaze vás všech, povstal, aby ctil naši přísahu a chránil naši demokracii,“ řekla před předními členy Kongresu.

Viceprezidentka Kamala Harrisová prohlásila, že výtržníci nejen poskvrnili budovu, ale napadli „instituce, hodnoty, ideály, za které generace Američanů prolévaly krev a které bránily“. Jak Harrisová, tak Biden pak ve svých projevech vyzvali k obraně volebních práv.

Biden také opakovaně varoval před přepisováním historie. „To dělají velké národy, nepohřbívají pravdu, staví se jí čelem,“ řekl prezident. „Musíme mít naprosto jasno v tom, co je pravda a co lež,“ zdůraznil Biden.

„Tohle nebyla skupina turistů. Bylo to ozbrojené povstání. Nechtěli akceptovat vůli lidu, chtěli vůli lidu popřít,“ řekl také Biden. Trump podle současného prezidenta po celou dobu násilí u Kapitolu sledoval z bezpečí soukromé jídelny nedaleko Oválné pracovny. „Nemůže se smířit s tím, že prohrál,“ dodal Biden.

Podle stanice CNN se na Bidenově projevu podílel jeho dlouholetý poradce Mike Donilon, prezidentův hlavní autor projevů Vinay Reddy a také prezidentský historik Jon Meacham. Podle zdrojů stanice se o doslovném jmenování bývalého prezidenta v projevu nediskutovalo tolik jako o tom, nakolik by měl být proslov k Trumpovi kritický. „Jít po bývalém prezidentovi je ze své podstaty politické,“ řekl CNN jeden ze zdrojů.

Nakonec Trumpovo jméno v proslovu nezaznělo, odkazy na Bidenova předchůdce ale byly očividné. Biden Trumpa opakovaně zmiňoval jako „poraženého bývalého prezidenta“, který „prohrál“ volby o miliony hlasů. Sám Biden po projevu novinářům řekl, že se vyhnul jmenování Trumpa, protože „nechtěl z proslovu udělat politickou bitvu“.

Trump ze svého sídla v Palm Beach reagoval v prohlášení, v němž Bidena obvinil ze „lží a polarizace“. „Vypadá to, že ten projev viděl,“ řekla později Bidenova mluvčí Jen Psakiová. „Myslím, že je to dobrá zpráva. Možná se dozvěděl něco o tom, jak to v naší zemi vypadá,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Doporučované