Hlavní obsah

Na nejznámější symbol Dánska někdo namaloval ruskou vlajku

Foto: Profimedia.cz

Socha Malé mořské víly se stala v minulosti terčem vandalů hned několikrát.

Reklama

Socha Malé mořské víly v Kodani je známá po celém světě. Teď se ji vandalové rozhodli zneužít, aby vyjádřili svou podporu Rusku. Incident vyšetřuje dánská policie.

Článek

Sochu Malé mořské víly v Kodani, která je jednou z nejvýraznějších kulturních památek Dánska, poničili neznámí vandalové. Na kamenný podstavec, na kterém hrdinka pohádky spisovatele Hanse Christiana Andersena spočívá, namalovali ruskou vlajku.

Červeno-modro-bílé pruhy se na kameni, který ční u pobřeží Kodaně, objevily v noci ze středy na čtvrtek, píše deník The Guardian, který na incident upozornil. Několika turistům se ve čtvrtek ráno podařilo pořídit snímky poškozené sochy.

Dánská policie oznámila, že místo obhlédla a zaznamenala „případ vandalismu“. Na místě pak zajišťovala stopy, které by mohly vést k dopadení pachatele.

Čin, který lze vnímat jako výraz podpory Rusku a jeho invazi na Ukrajinu, bude policie dále vyšetřovat.

Není to poprvé, co se socha Malé mořské víly stala terčem vandalů. V roce 1964 někdo odřízl mořské panně hlavu a ukradl ji, o dvacet let později zase soše někdo uřízl paži. Ke krádeži hlavy došlo znovu v roce 1998, pachatelé ji ovšem nakonec vrátili.

Není to ani poprvé, co sochu někdo pomaloval. Naposledy se to stalo v roce 2020, kdy ji kdosi opatřil tajemným nápisem „rasistická ryba“.

Mořskou vílu, která zdobí kodaňské pobřeží, inspirovala stejnojmenná pohádka dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena z roku 1837. Autorem 175kilové sochy je umělec Edvard Eriksen.

Reklama

Doporučované