Hlavní obsah

Na pohřeb Alžběty II. dorazí čínská delegace. Rakev ve Westminsteru neuvidí

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Pohřbu zesnulé královny Alžběty II. se zúčastní čínský viceprezident Wang Čchi-šan. Rakev královny vystavená ve Westminsterském sále.

Reklama

Pohřbu britské královny Alžběty II. se zúčastní čínský viceprezident Wang Čchi-šan. Informuje o tom agentura Reuters. Pozvala ho britská vláda i přes znepokojení některých poslanců parlamentu.

Článek

Čínské delegaci, která přijede do Londýna na pohřeb královny, nebude umožněno prohlédnout si její rakev ve Westminsterském sále v budově parlamentu. Informovala stanice BBC.

Někteří poslanci vyjádřili znepokojení kvůli pozvání zástupců Číny vzhledem k tomu, že Peking uvalil sankce na několik britských zákonodárců za kritiku porušování práv ujgurské menšiny v čínské provincii Sin-ťiang. Čína jakékoli porušování práv Ujgurů popírá.

Účast zahraničních delegací na pozvání Spojeného království je projevem úcty ke královně a důležitosti, která je přikládána vztahům se Spojeným královstvím.
mluvčí ministerstva zahraničí Číny

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí v pátek uvedla, že státní pohřeb královny Alžběty II. je pro Spojené království důležitou událostí. „Účast zahraničních delegací na pozvání Spojeného království je projevem úcty ke královně a důležitosti, která je přikládána vztahům se Spojeným královstvím,“ dodala.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Londýn 15. 9. Noční fronta do Westminsteru, kde je vystavena rakev zesnulé královny Alžběty II.

Alžběta II. zemřela ve čtvrtek 8. září ve věku 96 let. Na trůnu strávila 70 let a byla nejdéle vládnoucí panovnicí v britských dějinách. Pohřeb bude v pondělí 19. září ve Westminsterském opatství.

Za zdmi Westmisterského paláce

Ticho, slzy a hmatatelný respekt. Pustit ve Westminsterském sále špendlík, možná byste ho slyšeli dopadnout. Jak popisují z místa reportéři Seznam Zpráv, na rozloučení s královnou dostali ovšem lidé jen chvíli.

Reklama

Doporučované