Hlavní obsah

Na terorismus se terorismem odpovídat nesmí, řekl papež prezidentovi Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Alessia Pierdomenico, Shutterstock.com

Papež František z března 2023.

Reklama

Papež František při soukromém telefonátu, o kterém doposud média neinformovala, izraelskému prezidentovi Jicchaku Herzogovi řekl, že je zakázáno na terorismus odpovídat terorismem.

Článek

S odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného izraelského činitele, který byl s  obsahem telefonátu seznámen, to dnes napsal zpravodajský list The Washington Post (WP).

Při generální audienci ve Vatikánu 22. října pak papež prohlásil, že konflikt „překročil hranice války. To je terorismus“. Toto vyjádření podle WP v kombinaci s telefonátem mezi papežem a prezidentem Izrael vnímal natolik negativně, že raději o telefonátu neinformoval. Papež totiž zjevně podle WP přirovnal právě izraelskou operaci v Pásmu Gazy k terorismu. „Jak jinak by se to dalo interpretovat?“ uvedl vysoce postavený izraelský činitel, který hovořil pod podmínkou zachování anonymity.

Vatikán odmítl upřesnit, zda papež veřejně nebo soukromě nazval izraelskou operaci v Pásmu Gazy „terorismem“. V prohlášení zaslaném redakci The Washington Post však potvrdil, že se telefonát mezi papežem a izraelským prezidentem uskutečnil.

„Telefonát, stejně jako další hovory ve stejných dnech, se uskutečnil v kontextu úsilí Svatého otce zaměřeného na zvládnutí závažnosti a rozsahu konfliktní situace ve Svaté zemi,“ uvádí se v prohlášení.

Mluvčí izraelské prezidentské kanceláře se k věci odmítl vyjádřit s tím, že „soukromé rozhovory“ nekomentuje.

Reklama

Doporučované