Hlavní obsah

Na ukrajinskou známku s Banksyho malbou se stály fronty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská pošta vydala novou známku s Banksyho malbou.

Reklama

aktualizováno •

Malba a s ní i nová ukrajinská známka evokují ukrajinskou armádu, která sráží k zemi Vladimira Putina. Ruský prezident je znám svou zálibou v judu.

Článek

Ukrajina vydala v pátek poštovní známku s nástěnnou malbou britského umělce Banksyho, na níž malý chlapec poráží dospělého muže v judu. Známka vyšla při příležitosti roku od začátku ruské invaze na Ukrajinu, píše BBC.

Banksy potvrdil, že je autorem této nástěnné malby, která se společně s několika dalšími objevila v bombardovaných částech Ukrajiny v listopadu loňského roku. Dílo evokuje ukrajinskou armádu, která sráží k zemi ruského prezidenta Vladimira Putina, o němž je známo, že je držitelem černého pásu v judu.

Do levého dolního rohu známek byla přidána fráze se zkrácenou nadávkou na adresu ruského prezidenta, v přepisu „FCK PTN!“.

Banksy pro Ukrajinu

Britský umělec Banksy potvrdil, že na Ukrajině vytvořil celkem sedm děl. A to nejen v Kyjevě, ale také v Irpini a Boroďance, které nejvíce utrpěly ruským bombardováním a ostřelováním v jarní fázi války.

Originál malby se nachází na domě, který byl zdevastován ruským ostřelováním ve městě Boroďanka nedaleko hlavního města Kyjeva. Banksy vytvořil umělecká díla na budovách v několika ukrajinských městech, která zpravidla patří mezi nejhůře zasažená ruskou invazí.

„Mysleli jsme si, že právě tahle známka, tohle graffiti, bude nejlepším vyjádřením toho, co si každý Ukrajinec myslí o našem nepříteli,“ citovala agentura Reuters šéfa ukrajinské poštovní služby Ihora Smiljanského.

V pátek byly v Kyjevě hlášeny fronty, když si obyvatelé spěchali koupit nové známky na hlavní poštu. „Je to velmi pěkné gesto, že svět chápe Ukrajinu a zůstáváme v centru pozornosti,“ uvedla 26letá Maxime, která si přišla pro známku, píše britský list The Guardian.

Další z čekajících, ekonomka Světlana, řekla novinářům, že si chce známku opatřit, „protože podporuje ukrajinské ozbrojené síly“ a „známka je vytištěna v historickém okamžiku“, rok po začátku ruské invaze.

Reklama

Doporučované