Hlavní obsah

Nad Mexikem začalo úplné zatmění Slunce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Úplné zatmění Slunce zachycené v Mexiku v pondělí 8. dubna.

Reklama

Američané sledují úplné zatmění Slunce. Jev začíná nad Mexikem a posune se až do Kanady. Po trase, kde je možné zatmění zahlédnout, jsou vyprodané hotely.

Článek

Nad Severní Amerikou začalo v pondělí úplné zatmění Slunce. Po takzvaném pásu totality se bude až do 21:42 SELČ posouvat 6500 kilometrů napříč kontinentem – přes 15 států USA až nad kanadský Newfoundland. Jev, který v USA naposledy přilákal více diváků než fotbalový Super Bowl, podle odhadů sledují desítky až stovky milionů lidí. Po trase pásu totality jsou vyprodané nebo několikanásobně zdražené hotely, lidé nakupovali ochranné brýle i jiné pomůcky a v kempech a parcích rozkládali stolky, židle i chladicí boxy na pivo, popisují americká média.

Jako první zakryl Měsíc Slunce obyvatelům Mazatlánu na východě Mexika, kde se na pobřežní promenádě s rozkládacími židlemi shromáždily tisíce lidí a s očekáváním hleděly na oblohu, zatímco orchestr hrál motiv z filmu Star Wars, píše agentura Reuters. Nejen mexická média dnes vydávala články s pokyny, jak si při pozorování chránit oči před trvalým poškozením, například brýlemi s certifikací ISO 12312-2. Úřady v Mazatlánu podle deníku The New York Times (NYT) očekávaly asi 120 000 nových turistů.

Deník NYT sledoval ceny hotelových pokojů v relativně levném řetězci Super 8, který napříč USA provozuje více než 1400 zařízení. Podél pásu totality je řada z nich zcela vyprodaná, v dalších jsou ceny za pokoje dvojnásobné i trojnásobné. Například karavanový kemp Range Vintage na východě Texasu otevřel rezervace na místa pro pozorování zatmění už minulý rok, píše list The Guardian.

„Okamžitě jsem to zarezervoval, až pak jsem řekl své ženě: Jedeme do Texasu,“ řekl deníku The Guardian Američan Chris Lomas. „I když jev zakryjí mraky, stejně se setmí. Je to o tom, sdílet tu zkušenost s ostatními,“ dodal Lomas.

Pro obyvatele kontinentálních Spojených států a Kanady se další příležitost pozorovat úplné zatmění naskytne v roce 2044. V Evropě ho bude možné vidět 12. srpna 2026, kdy pás totality přejde přes sever Španělska.

Reklama

Související témata:

Doporučované