Hlavní obsah

Naděje pro rozbouřené Haiti. Pětice zemí pomůže s bojem proti násilí gangů

Foto: Pixabay.com, Seznam Zprávy

Humanitární pomoc na Haiti podle dat OSN potřebuje polovina obyvatel. Ilustrační fotografie

Reklama

Haiti se do chaosu propadlo v roce 2021 a od té doby musí tamní obyvatelé čelit brutálnímu násilí ozbrojených gangů. Situace by se nyní mohla obrátit k lepšímu. Několik zemí OSN potvrdilo, že ostrovu pomohou v boji proti gangům.

Článek

Pětice států potvrdila OSN, že poskytnou posily pro policii na Haiti, aby jí pomohly v boji proti kriminálním gangům, informovala agentura Reuters. Jedná se o Bahamy, Bangladéš, Barbados, Benin a Čad.

Haiti se od atentátu na prezidenta Jovenela Moïseho v roce 2021 propadlo do chaosu. Zemi začaly ovládat gangy v krvavých válkách o území. Otřesné porušování lidských práv se stalo běžnou záležitostí. „Haitský stát nyní téměř neexistuje a není schopen ochránit své obyvatele před brutalitou ozbrojených gangů,“ varovala minulý rok ve zprávě organizace Human Rights Watch (HRW).

Mluvčí OSN Stéphane Dujarric uvedl, že účastnické země poskytly zhruba 10,8 milionu dolarů do fondu na mírovou misi a dalších 78 milionů dolarů bylo přislíbeno. Rada bezpečnosti OSN misi schválila v říjnu minulého roku, zhruba rok poté, co Haiti o pomoc poprvé požádalo. Mise se ale může uskutečnit až ve chvíli, kdy státy vrcholným orgánům OSN potvrdí svoji účast.

To se ale několik měsíců nepodařilo. Do čela mise se pokusila postavit Keňa, která nabídla posílit složky na Haiti tisícovkou policistů, tamní soud ale rozhodnutí později zvrátil jako protiústavní. Keňský prezident William Ruto sice prohlásil, že bude ve snažení plán uskutečnit pokračovat, OSN o tom ale nemá žádné další zprávy.

Čekání Haiti na pomoc od OSN se snad nyní blíží ke konci – účast na misi potvrdila pětice výše zmíněných států.

Kromě násilí se obyvatelé Haiti aktuálně potýkají i s nedostatkem základních potravin. Podle odhadů OSN potřebuje humanitární pomoc 5,5 milionu lidí, což je zhruba polovina celkové populace. Organizace proto vyzývá ke shromáždění prostředků v hodnotě 674 milionů dolarů pro rok 2024. O finanční částku OSN žádalo i minulý rok, vybrat se ale podařila pouze třetina.

Reklama

Doporučované