Hlavní obsah

Nádrže v Kolumbii vysychají, miliony lidí jsou bez vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: AlbertoGonzalez, Shutterstock.com

Za hlavní příčinu sucha se považuje globální oteplování, rychlá urbanizace a špatná infrastruktura (ilustrační fotografie).

Reklama

Páté nejlidnatější město Ameriky bojuje se suchem. Kolumbijská Bogota musela přejít na režim střídavého vypínání vody. Podle tamního starosty je situace nejhorší za posledních 40 let.

Článek

Nedostatek dešťů a neobvyklá vedra způsobená klimatickým jevem El Niño zapříčinily, že kolumbijské nádrže vysychají alarmujícím tempem. Tamní hlavní město Bogota, jež čítá 7,74 milionu obyvatel, a jeho okolí jsou proto rozděleny do devíti zón, ve kterých se střídavě vypínají dodávky vody, upozorňuje BBC. Jedinou výjimku mají nemocnice a školy.

Starosta města Carlos Fernando Galán označil situaci za zoufalou. Omezení začala platit ve čtvrtek a úřady budou situaci každé dva týdny vyhodnocovat. „Neplýtvejme ani kapkou vody. To nám totiž pomůže s tím, aby mohla být omezení rychleji zrušena,“ apeloval starosta na tiskové konferenci, na které opatření oznámil.

Nádrž Chuza, která je součástí systému, jenž zajišťuje asi 70 procent vody v hlavním městě, neobsahuje ani 17 procent své kapacity. Starosta uvedl, že se jedná o nejnižší hodnotu za posledních 40 let. Kolumbijský prezident Gustavo Petro následně varoval také před „neomezenou urbanizací“ a kritizoval „drancování“ přírodních vodonosných vrstev zemědělstvím a stavebnictvím.

Obyvatelé mezitím snižují spotřebu vody. „Jsou věci, které už nemůžeme dělat, například mytí auta,“ řekla agentuře AFP Clara Escobarová, která žije na předměstí města. „Sprchuji se maximálně čtyři minuty a vyhýbám se praní oblečení,“ řekl její spoluobčan Isaac Sandoval.

S nedostatkem vody se v posledních letech potýkalo také Mexico City a hlavní město Uruguaye Montevideo. Za hlavní příčinu sucha se považuje globální oteplování, rychlá urbanizace a špatná infrastruktura. Ne všechna sucha jsou způsobena změnou klimatu, ale nadměrné teplo v atmosféře odčerpává ze země více vlhkosti a sucha zhoršuje, připomíná BBC.

Reklama

Doporučované