Hlavní obsah

V Johannesburgu vyschly kohoutky. Vodohospodáři varují před kolapsem

Foto: Profimedia.cz

Rodina nese lahve s vodou v jihoafrické osadě Bezuidenhoudtville. Ilustrační fotografie.

Reklama

Největší město Jihoafrické republiky - Johannesburg - čelí bezprecedentnímu kolapsu vodovodního systému. Krize zasahuje miliony lidí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jihoafrická republika ještě nikdy nezažila tak závažný nedostatek vody. Horké počasí sice zmenšilo zásobníky, ale do značné míry je na vině také rozpadající se infrastruktura, která je po desetiletích zanedbávání v žalostném stavu. Informovala o tom agentura AP.

Lidé v celém Johannesburgu, kde žije přibližně šest milionů obyvatel, stojí den co den fronty na příjezd komunálních cisteren, které rozvážejí vodu. Pětilitrová láhev se prodává za 25 randů (30 Kč), což je pro většinu lidí v zemi, kde je více než 32 procent obyvatelstva bez práce, drahá záležitost.

O víkendu vodohospodářské úřady provincie Gauteng, pod kterou spadá Johannesburg a hlavní město Pretoria, uvedly, že může dojít k úplnému kolapsu vodovodního systému, pokud se spotřeba vody nesníží. To by mohlo znamenat týdny bez vody z kohoutků - v době, kdy je poptávka po vodě kvůli horkému počasí vysoká. Do příchodu chladné zimy na jižní polokouli zbývají ještě týdny.

Velkou krizi zažili před časem v Kapském Městě, kde se v souvislosti s nedostatkem pitné vody na přelomu let 2017 a 2018 vžil pojem Den nula. Označoval očekávaný moment, kdy bude v důsledku vysychajících přehrad nutné vyhlásit nejpřísnější úroveň vodních restrikcí. Pro lidi ve městě by to tehdy znamenalo prakticky úplné přerušení dodávek vody z vodovodů a závislost na denních přídělech, na které by se čekalo ve frontách.

V Kapském Městě na Den nula zásluhou přísných restrikcí nakonec nedošlo. Správa Johannesburgu proto bude muset na krizi také urgentně reagovat.

Reklama

Doporučované