Hlavní obsah

Napoleon jako Hitler. Tak to není, zlobí se Bonapartovi zastánci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Americký herec Joaquin Phoenix jako Napoleon Bonaparte.

Reklama

Nový film slavného režiséra Ridleyho Scotta zamíří do kin až v listopadu, už teď ale vzbuzuje vášně. Podle zastánců francouzského císaře se britský filmař mýlí, když vojevůdce přirovnává k německému nebo sovětskému diktátorovi.

Článek

„Přirovnávám Napoleona k Alexandru Velikému, Hitlerovi nebo Stalinovi,“ řekl Ridley Scott v rozhovoru pro filmový časopis Empire. „Má za sebou spoustu sra… Zároveň byl pozoruhodný svou odvahou, svými schopnostmi a svou dominancí. Byl mimořádný,“ doplnil k Napoleonovi režisér, který se proslavil filmovými hity, jako je Vetřelec, Blade Runner nebo Gladiátor. Hlavní roli v opusu o císaři všech Francouzů svěřil 85letý režisér oscarovému herci Joaquinovi Phoenixovi.

Scottova slova však vyvolala v některých kruzích pozdvižení. Akademický ředitel Napoleonovy nadace Pierre Branda vyjádřil pro britský deník The Times rozčarování. Režisérova slova prý nesedí, protože „zatímco Hitler a Stalin nic nepostavili a pouze ničili, Napoleon vybudoval věci, které stojí dodnes.“

Branda poukázal na to, že bývalý britský premiér Winston Churchill přirovnávání Napoleona k Hitlerovi odmítal: „Řekl by svým zaměstnancům: ‚Zakazuji vám to říkat.‘“

Korsický rodák Napoleon Bonaparte si získal přízeň režimu svým vojenským tažením do Egypta, deset let po Velké francouzské revoluci pak uchvátil moc. Se svojí armádou dokázal dobýt většinu kontinentální Evropy, jeho tažení ale zastavil zpupný pokus opanovat i Rusko v roce 1812. Operace skončila zničením Napoleonovy Velké armády v prosinci téhož roku a porážkou v bitvě národů u Lipska v navazujícím roce. O dva roky později utrpěl další drtivou porážku u Waterloo, po níž musel odejít do exilu na ostrov Svatá Helena, kde v roce 1821 zemřel.

Zatímco jeho stoupenci ho obdivují jako geniálního vojenského vůdce a lídra francouzského národa, kritici ho označují za brutálního diktátora, kvůli jehož výbojům přišly o život miliony lidí. Když se před třemi lety ve Francii diskutovalo o jeho odkazu, zejména představitelé etnických menšin upozorňovali na to, že Napoleon během své vlády obnovil otroctví.

Jeho dědictví ale na druhou stranu zahrnuje i francouzský kodifikovaný systém občanského práva, zavedení maturity a také nejvyšší státní vyznamenání, Řád čestné legie.

Podle Thierryho Lenze, šéfa Napoleonovy nadace, režisér Ridley Scott mylně vychází z práce některých anglosaských historiků, jako je Desmond Seward, autor knihy Napoleon a Hitler. Srovnávací biografie. Seward ve svém díle z roku 1988 argumentuje tím, že oba muži se dají srovnávat díky chudým poměrům, z nichž vzešli, sdíleli stejnou touhu po moci, oba se dostali na vrchol díky puči a snažili se zvýšit svůj vliv prostřednictvím válčení.

„Napoleon nezničil ani Francii, ani Evropu. Jeho odkaz byl následně oslavován, přijímán a rozšiřován, a to i v zemích, které byly jeho protivníky. Žádná morální skvrna z něj nedělá černou a ubohou osobnost,“ myslí si Lenz.

Napoleonův představitel Phoenix si uvědomuje, že osobnost vojevůdce nebyla jednoduchá: „Pokud chcete Napoleonovi skutečně porozumět, měli byste si udělat vlastní výzkum a přečíst si o něm. V tomto filmu ho uvidíte Ridleyho očima. Svět je tak složitý,“ povzdechl si.

Foto: apple.com

Ukázka z nového filmu Ridleyho Scotta o císaři všech Francouzů.

Scott v rozhovoru pro Empire přiznal, že hvězda snímku Joker, za nějž dostal Phoenix Oscara, měla o vyznění filmu značné pochybnosti a na několika místech si Phoenix vyžádal změnu scénáře.

Celovečerní film produkuje Apple pro svou streamovací platformu, partnerem pro počáteční uvedení do kin je pak společnost Sony Pictures. Několik sekvencí již natočeného materiálu mohli zhlédnout diváci na festivalu CinemaCon v Las Vegas. S nadšením diváků se setkala zejména válečná scéna, při níž Napoleonovi vojáci napadnou nepřítele na zamrzlém jezeře.

Podle francouzské pobočky platformy Apple film zachycuje „Napoleonův rychlý a nelítostný vzestup k moci císaře“. Snímek se ale věnuje i osobnímu životu panovníka, a to prostřednictvím jeho vášnivého a návykového vztahu s jeho láskou Josephine, již ztvárnila Vanessa Kirbyová.

Ve francouzských kinech startuje Scottův Napoleon 22. listopadu.

Reklama

Související témata:

Doporučované