Hlavní obsah

Napsali, že Putin je vlastizrádce. Teď čelí obvinění

Foto: Alexey Smyshlyaev, Shutterstock.com

Vladimir Putin v červnu 2022 v Petrohradu.

Reklama

Skupina zastupitelů petrohradského okresu vyzvala k obvinění Vladimíra Putina z vlastizrady. Požaduje také, aby byl zbaven funkce prezidenta. Nyní radní čelí obvinění z kroků zaměřených na diskreditaci současné ruské vlády.

Článek

Do ruské Státní dumy, dolní komory Federálního shromáždění, přišlo v tomto týdnu prohlášení žádající obvinění ruského prezidenta Vladimira Putina z vlastizrady. Teď za to autoři čelí obvinění.

Sedm radních čtvrti Smolninskij v Petrohradu žádalo, aby byl Putin zbaven své funkce. Tvrdili, že jeho rozhodnutí napadnout Ukrajinu 24. února vedlo k masivním ztrátám na životech, změnilo bezpočet ruských mužů na invalidní veterány, zbrzdilo národní hospodářství a urychlilo rozšiřování NATO na východ.

Jde o vzácnou veřejnou kritiku Vladimira Putina, která od ruské invaze na Ukrajinu vesměs utichla. Podle deníku The Washington Post takový krok slouží jako důkaz, že veřejná podpora války na Ukrajině není všeobecná a mohla by pomalu upadat.

Autoři žádosti si sice uvědomují, že pravděpodobnost vznesení takového obvinění Dumou směrem k Putinovi je téměř nulová. Věří ale, že dosáhli alespoň symbolického cíle – připomenout Rusům, kteří se proti válce vymezují, že nejsou sami. A to ve chvíli, kdy Kreml rozšiřuje represe a kritiku války orgány mohou stíhat i několika lety vězení.

O ruské válečné propagandě

Válečná propaganda jede na plné obrátky. Kyjevu se daří povzbuzovat morálku obyvatel i přesvědčovat svět o svém hrdinství. Moskva se soustředí na šíření lží. Kdy se pozornost ruské dezinformační scény opět obrátí k nám?

Ruský režim chystá od září rozsáhlé změny ve studijních plánech zahrnující povinné exkurze nebo jednotnou výuku historie. Podle odborníků mají za cíl prohloubit propagandu a militarizovat společnost od její nejmladší generace.

„Chápeme, že Putin neuroní slzu a operaci nezastaví,“ řekl pro The Washington Post Nikita Juferev, jeden z autorů dokumentu. „Tyto žádosti jsou psány pro lidi, kteří jsou stále v Rusku a které se propaganda snaží ujistit, že jsou menšinou a že neexistují lidé, kteří jsou proti.“

Po rozšíření žádosti na ruských sociálních sítích dostali radní podle Jufereva „záplavu“ dopisů vyjadřující podporu. Lidé jim také nabízejí právní pomoc i peníze na pokrytí pokut, kterou pravděpodobně obdrží.

Obvinění z pokusu diskreditovat ruskou vládu

Žádost vedla i k vyjádření okresní rady v moskevském Lomonosovsku, která zveřejnila podobný návrh vyzývající Putina k rezignaci.

„Rétorika, kterou vy a vaši podřízení používáte, je plná netolerance a agrese. Lidé se znovu bojí a nenávidí Rusko, zatímco my ohrožujeme celý svět jadernými zbraněmi,“ uvádí. „Proto vás žádáme, abyste byli zbaveni svých povinností, protože vaše názory a model vládnutí jsou beznadějně zastaralé.“

Prohlášení kritizuje i délku prezidentského mandátu Putina. „V zemích, kde se lidé u moci pravidelně střídají, se žije v průměru lépe a déle než v zemích, kde vůdce opouští úřad v rakvi,“ stojí v něm.

Jaká je současná pozice Vladimira Putina v Rusku?

Po celou dobu války na Ukrajině se popularita ruského prezidenta drží na vysoké úrovni. Postupně se však může na Putinově popularitě začít projevovat prodlužování bojů a rostoucí ztráty na životech.

Není to poprvé, kdy se radní ze čtvrti Smolninskij ozvali. V březnu napsali dopis Putinovi, ve kterém ho vyzvali, aby válku na Ukrajině zastavil, protože „je v sázce osud tisíců ruských vojáků a milionů Ukrajinců“. Putin dokonce v této čtvrti vyrostl, Petrohrad pak symbolizoval začátek jeho politické kariéry, když zde působil jako místostarosta.

Krátce po ruské invazi na Ukrajinu zakázal Kreml v souvislostí s děním na Ukrajině používání slova „válka“. Těm, kteří kritizují ruskou armádu, hrozí pokuty, vězení a podmínky. Stovky lidí byly zadrženy nebo pokutovány za účast na protiválečných demonstracích. Autorům prohlášení již teď hrozí minimálně pokuta.

Den po zveřejnění dokumentu dostal Juferev zprávu z místní policejní stanice. Nařizuje, aby přišel svědčit v řízení zahájeném proti němu a dalším radním „kvůli akcím zaměřeným na diskreditaci současné ruské vlády“.

„Jsme si jisti, že jsme nic neporušili, protože jsme jednali přísně v souladu se zákonným postupem napsaným v ústavě,“ řekl Juferev. Autoři v žádosti používají i termín speciální operace. „Samozřejmě, žijeme v zemi, kde i když se vše děje legálně, je tu touha nás potrestat.“

Reklama

Související témata:

Doporučované