Hlavní obsah

Putin nemá čas hrát o myšlení Západu. Přesvědčit musí ty, kteří ho mohou sesadit

Hostem Ptám se já byl politolog Miloš Gregor.Video: Marie Bastlová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Válečná propaganda jede na plné obrátky. Kyjevu se daří povzbuzovat morálku obyvatel i přesvědčovat svět o svém hrdinství. Moskva se soustředí na šíření lží, které mají ospravedlnit její útok na svobodnou zemi, a to především před vlastními obyvateli. Kromě propagandy zapojila i přísnou cenzuru. Kdy se pozornost ruské dezinformační scény opět obrátí k nám?

Hostem Ptám se já byl politolog, který se věnuje dezinformacím a propagandě, Miloš Gregor.

Zpravodajské servery včera obletěl příběh bývalé pracovnice ruské státní televize Mariny Ovsjannikovové, která narušila vysílání s transparentem: „Zastavte válku. Nevěřte propagandě. Lžou vám tu.“ Ve videu na Twitteru dodala, že se za roky práce v televizi stydí a je třeba, aby se Rusové zapojili do protiválečných protestů.

Ruská média dlouhodobě odmítají, že by útok na Ukrajinu byl akt agrese, a popírají i ruské úroky na civilní cíle. Všechny projevy nesouhlasu s invazí na Ukrajinu jsou navíc podle nového zákona striktně potírány a při protestech policisté zatýkají demonstrující za každou záminku, i když se k situaci ani otevřeně nevyjadřují.

Nezávislá média – jako televize Dožď nebo rozhlasová stanice Echo Moskvy – byla navíc v Rusku zakázána a jakékoliv informace mimo státní propagandu už nemohou obyvatelé získávat ani z Twitteru nebo Facebooku, které režim zablokoval.

Jak přitvrzuje propaganda Putinova režimu? Proč Rusové nevěří ani tomu, co vidí na vlastní oči na fotografiích a videích z Ukrajiny? A jak odlišná je propaganda Ruska od té, kterou Ukrajina udržuje morálku svých obyvatel?

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu, audiopřehrávači nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

3:00 – U informací, že bylo například sestřelené letadlo nebo zajati nějací vojáci, nemám potřebu to příliš zpochybňovat. U statistik, co se děje, kolik bylo zabito vojáků atd., tam jsem opatrnější. Ukrajinská strana bude logicky nadsazovat, ruská bagatelizovat.

4:00 – Aby mohla Ukrajina nebo jakýkoliv jiný stát zvládat profesionálně válečnou propagandu, tak musí mít ve válce alespoň dílčí úspěchy. Ukrajinci ale začali bojovat, nevzdali to a i to, že prezident Zelenskyj neodjel do zahraničí, to vše je strašně důležité zázemí, aby se na tom dal postavit ten hrdinský příběh. V tomhle ohledu má tahle propaganda silné základy a má na čem stavět. Navíc Ukrajina se brání proti agresorovi, má sympatie většiny světa a může s tím lépe pracovat a nemusí si úplně vymýšlet, aby podpořila morálku obyvatel. Možná nadsazuje své úspěchy, ale na rozdíl od Ruska si nemusí vymýšlet úplné zhůvěřilosti.

6:30 – Dovedu si představit i to, že v určité míře na ukrajinské straně budou i dezinformace – protože to jsou vědomě šířené lži s cílem přesvědčit publikum. Třeba doteď se nepodařilo rozlousknout případ vojáků na Zmijím ostrově, načež ukrajinské informace byly, že tito vojáci byli zabiti, ruské zase, že byli zajati, a my se můžeme jen domnívat, co z toho je pravda a co lež.

8:00 Na ruské straně oproti té ukrajinské je to více dezinformační nebo propagandistická komunikace? S Ukrajinou nejde srovnávat vzhledem k míře manipulace. Jestli Ukrajinci nadsazují počty zabitých, aby povzbudili morálku obyvatel, Rusové si vymýšlí genocidu, biologické zbraně nebo denacifikaci a podobně. Liší se i slovník. Rusko dá se říct navázalo na „nejlepší“ historii nacistické a sovětské propagandy, kdy mluví o mírové operaci, o prezidentovi s židovskými kořeny mluví jako o nacistovi, kterého je třeba eliminovat, Ukrajinci jsou prezentováni jako národ – strůjce zla, prezentovaný jako ohrožení podobně jako Židé u třetí říše. Ty paralely jsou velmi silné. Ruská propaganda navíc říká něco jiného svým obyvatelům a západnímu světu.

10:00 – Ta válka teď trvá necelé tři týdny, i během nich jsou etapy jejího vývoje a vývoje komunikace ze strany Ruska. Na začátku – první týden – jsme mohli vidět, že k lidem Rusko mluvilo spíše s cílem přesvědčování, že jde o mírovou misi. Jak se válka vyvíjí pro Rusko nepříznivě, nedaří se mu udržet jednotný narativ, i proto musí přistupovat k přísnější cenzuře, takže jsou velice přísně trestáni všichni, kdo si dovolí demonstrovat nebo projevit jakýkoliv opoziční názor. Informace na Ukrajině už mohou nalamovat důvěru obyvatel, a Kreml se teď proto místo přesvědčování pokouší takové informace relativizovat a tvrdit, že jde o lživé a vyfabulované informace.

12:30 – Pokud budete přesvědčení, že stát vedle vás vyvíjí biologické zbraně, logicky budete pro mírovou misi. Neznamená to, že by Kreml otočil rétoriku, ale rozšířil ji o konkrétní příklady ohrožení, které měly být důvodem tažení proti Ukrajině.

15:00 – Situace je jednoznačná, žádný stát nezpochybňuje, že je Rusko ten, kdo útočí na Ukrajinu. Putin už nemá možnosti, jak si získat sympatie zahraničních médií nebo politiků. Proto už mu nezbývá nic jiného než rozvíjet tu komunikaci dovnitř. (…) Rusko se snažilo dlouhodobě rozleptávat jednotu hodnot západního společenství, teď se mu ale nepodaří získat mysl lidí na Západě, a proto se musí zaměřit na ruské obyvatelstvo.

17:00 – Putin teď potřebuje bojovat o to, aby v Rusku nebyly masivní demonstrace, aby tam nebyly tendence oligarchů nebo jeho nejbližšího vedení ho svrhnout. Ruští politici, co víme, nekončí tak, že by odešli do důchodu.

18:00 – Konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem nezačal v roce 2022, ale v roce 2014 nejpozději. Ukrajinci jsou mentálně ve válce už 8 let. Ruská propaganda už osm let obyvatelům podsouvá narativ mírového tažení za velkou Rus a vidíme utahování šroubů co do svobody slova. Běžní Rusové jsou masírováni propagandou už dvacet let, a pokud vám dvacet let někdo vypráví, že bojujete hrdinně za mír ve světě a Západ je ten zlý agresor, tak když vám přijde e-mail, který vám říká, že vraždíte civilisty na Ukrajině, věřit tomu nechcete a jedna zpráva vás nepřesvědčí o tom, že byste tomu věřit neměli. Navíc vzhledem k hrůzám, které ruští vojáci na ukrajinských civilistech předvádí, tak ti lidé se tomu i psychologicky brání, že je to pravda. Že jsou tak špatní, že by prováděli taková zvěrstva.

22:00 – Vystoupení novinářky s transparentem v televizi je kapka v moři, ačkoliv to stálo hodně odvahy vzhledem k represím. Bohužel to ale příliš žádnou změnu nepřinese, muselo by to být větší hnutí a dít se to častěji, aby si lidé nemysleli, že to je nějaký „vyšinutý jedinec“ nebo agent Západu. Pro běžného člověka je jednodušší uvěřit, že to byl ojedinělý delikt, ne projev svobodné vůle.

23:00 – Klid byl první týden, ale teď už vidíme, že řada webů a profilů na sociálních sítích opět přebírá klasickou ruskou propagandu.

24:00 – Slova o tom, že kdo se doma brání zavřený v bytě proti tankům a stíhačkám, je agresor, je až učebnicový příklad primitivní propagandy, kterou známe ze začátku dvacátého století. Je smutné na to koukat.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované