Hlavní obsah

Reportáž z fronty, na které se Ukrajinci snaží vytlačit okupanty

Reportéři Ray Baseley a Roman Havelka natáčeli s vojáky, kteří vedou ofenzivu na Cherson.Video: Roman Havelka, Ray Baseley, Seznam Zprávy

 

Reklama

O jižní frontě se často mluví jako o té, kde Ukrajinci pomalu, ale jistě vytlačují ruské okupanty z dobytých území.

Článek

Jihoukrajinský Cherson padl do ruských rukou v prvních dnech Kremlem rozpoutané války; vojáci okupačních vojsk se města zmocnili už 2. března. Zatímco Rusko teď piluje plány na připojení celé oblasti k federaci, Ukrajinci se drobnými posuny vpřed snaží získat ji zpátky.

Reportéři Ray Baseley a Roman Havelka na jižní frontě natáčeli pro Seznam Zprávy už v polovině dubna. Tehdy se spolu s 28. motorizovanou brigádou ukrajinských sil vypravili do zhruba dvoutisícové obce Posad Pokrovske ležící jen několik stovek metrů od dotykové linie.

Po více než dvou měsících se do obce vrátili a zjišťovali, jak to nyní na bitevním poli vzdáleném zhruba 35 kilometrů od Chersonu vypadá.

„Nyní je situace v Posad Pokrovske nestabilní,“ připouští v reportáži, kterou si můžete pustit v úvodním videu, poručík Lutsyk.

Zatímco provází novináře obcí, jeho slova podkreslují zvuky dělostřelecké palby. Za chvíli utíkáme do bezpečí. Jen pár desítek metrů od nás dopadá dělostřelecká munice ráže 152 milimetrů. Nikdo nebyl zraněn. Lutsyk krčí rameny: „Zapalte si třeba, za pět, deset minut půjdeme dál.“

Obcí pobíhají psi, kteří přišli o své majitele, o kousek dál leží mrtvolka dalšího. Zničené domy vypadají, jako kdyby válka trvala roky, nikoli „jen“ čtyři měsíce. Většina obyvatel odešla. Ti, kteří zůstávají, jsou odkázáni na pomoc vojáků.

„Náš oddíl tady pomáhal s evakuací, když válka začala. Ale někteří lidé odmítli opustit své rodiště. Nikde jinde nic nemají, tak zůstali. Snažíme se vypomoci, zásobujeme je pitnou vodou, potravinami, palivem,“ líčí Lutsyk. „Tím se jim snažíme ukázat, že na rozdíl od nepřítele jsme jim přišli pomoci, ne ničit a ubližovat svému lidu.“

Jih Ukrajiny obývá početná ruská komunita, nově nastolené proruské vedení Chersonské oblasti přerušilo ukrajinské internetové a telefonní sítě a provoz přesměrovalo na ruskou infrastrukturu. Tvrzení, že Ukrajinci mučí občany s ruskou národností a že si armáda dělá z civilistů živé štíty, je jednou z nejčastějších opakovaných lží propagandy, kterou vysílají Kremlem ovládaná média.

Pohledem z Posad Pokrovske vypadá situace na bojišti dost podobně jako před dvěma měsíci. „Nepřítel se teď snaží protlačit se mezi nás. Ale naši vojáci si vedou skvěle v ochranných a protiútočných operacích, proto většinu útoků ustojí. Díky bohu: nemáme žádné ztráty,“ popisuje Lutsyk.

Ale něco se přeci jen změnilo. „Jelikož je v Chersonu hodně patriotických civilistů, formují se tam takzvané Ruchy oporu (Hnutí odporu, pozn. red.), partyzánské jednotky,“ utrousí Lutsyk. „Ale bohužel teď nemáme možnost je zabezpečit zbraněmi, abychom způsobili konflikt uvnitř Chersonu. Myslím si, že jak se naše vojska protlačí obranou Chersonu, vše bude možné.“

Partyzáni v Chersonu prý nepodnikají jen útoky na ruskou techniku, ale pokoušejí se likvidovat kolaborující představitele oblasti dosazené Ruskou federací.

Podrobnosti v úvodním videu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované