Hlavní obsah
Online

O ruských zločinech máme jasné důkazy, tvrdí Amnesty International

Foto: Profimedia.cz

K ruským válečným zločinům na Ukrajině patří letecké útoky na budovy plné civilistů.

Reklama

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace s datem 6. května

  • Ruský prezident Vladimir Putin se v telefonátu s izraelským premiérem Naftalim Bennettem omluvil za nedávný výrok ministra zahraničí Sergeje Lavrova o židovském původu Adolfa Hitlera, sdělila kancelář izraelského předsedy vlády.
  • Rakousko nebude platit za ruský plyn v rublech. Uvedl to rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg pro arabskou televizi Al Jazeera, píše ruská agentura TASS.
  • Evropská unie navrhla v souvislosti s invazí ruských vojsk na Ukrajinu uvalit sankce na někdejší ruskou gymnastku Alinu Kabajevovou, která je podle médií přítelkyní prezidenta Vladimira Putina a stojí v čele velké mediální skupiny NMG.
  • Lidskoprávní organizace Amnesty International vydala zprávu s důkazy o ruských válečných zločinech spáchaných v okolí Kyjeva.
  • NATO posílí svou přítomnost kolem švédských hranic a v Baltském moři, zatímco země bude žádat o připojení k Severoatlantické alianci, řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.
  • V poslední baště ukrajinského odporu v Mariupolu, závodě Azovstal, se vedou poslední dva dny těžké boje, tvrdí Ukrajina. Kreml popírá, že by ruští vojáci na areál útočili. Podle něj platí dřívější rozkaz prezidenta Vladimira Putina, který útok zastavil.

VÁLEČNOU SITUACI JSME SLEDOVALI ONLINE I VE ČTVRTEK:

  • Itálie zabavila luxusní jachtu, o které se spekulovalo, že patří Putinovi

    Itálie zabavila luxusní jachtu Scheherazade, o které se spekulovalo, že patří ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Uvedlo to dnes večer místní ministerstvo financí. Přes 140 metrů dlouhé plavidlo se nacházelo na údržbě v jednom přístavu v Toskánsku. Podle ministerstva má majitel lodi vazby na prominentního představitele ruské vlády, uvedla agentura Reuters.

    Při vyšetřování italská finanční policie zjistila, že loď má významné ekonomické vazby na subjekty a osoby, jež jsou na sankčních seznamech Evropské unie. Dále ale jejich identitu nekomentovala.

  • RB OSN přijala první prohlášení k Ukrajině od začátku ruské invaze

    Rada bezpečnosti OSN dnes jednomyslně přijala své první prohlášení od zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Vyjádřila v něm silnou podporu snahám generálního tajemníka Antónia Guterrese najít mírové řešení. Text, který podpořilo i Rusko, nepoužívá slova válka, konflikt ani invaze, upozorňuje agentura AP.

    Prohlášení Rady bezpečnosti se přijímají na základě konsensu. Stručný text, který byl přijat dnes, vypracovaly Norsko a Mexiko.

    „Rada bezpečnosti vyjadřuje hluboké znepokojení s ohledem na zachování míru a bezpečnosti na Ukrajině,“ uvádí se v něm. „Rada bezpečnosti připomíná, že všechny členské státy se podle Charty OSN zavázaly řešit své mezinárodní spory mírovými prostředky,“ pokračuje text. Rada bezpečnosti generálního tajemníka zároveň vyzývá, aby ji o vývoji informoval.

  • Britský premiér vyzval francouzského prezidenta k obezřetnosti vůči Rusku

    Britský premiér Boris Johnson vyzval francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, aby zabránil takovému vyjednávání s Ruskem, které nahrává podle něj falešnému způsobu, jakým se Moskva vyjadřuje o válce na Ukrajině. S odvoláním na prohlášení britské vlády to dnes uvedla agentura Reuters.

    Johnson a Macron se shodli na tom, že západní vojenské mocnosti by měly těsněji koordinovat dlouhodobou bezpečnostní a ekonomickou podporu Ukrajiny, stejně jako úsilí o izolaci Ruska.

    „Vyzval proti jakýmkoli jednáním s Ruskem za podmínek, které dávají za pravdu falešnému výkladu událostí o invazi podle Kremlu, ale zdůraznil, že toto rozhodnutí je na ukrajinské vládě,“ uvedla vláda.

  • Z oceláren Azovstal se podařilo evakuovat dalších 50 civilistů

    Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková uvedla, že ocelárny Azovstal v Mariupolu v pátek opustil humanitární konvoj s 50 ženami, dětmi a starými lidmi. Informoval o tom server BBC.

    Evakuaci popsala jako „extrémně pomalou“ a obvinila Rusko z toho, že zdržuje evakuační snahy tím, že porušuje příměří umožňující odchod civilistů.

    „Zítra ráno budeme v evakuační operaci pokračovat,“ dodala Vereščuková.

    Moskevské ministerstvo obrany samostatně potvrdilo, že v pátek bylo evakuováno 50 civilistů a že operace bude pokračovat zítra.

  • Ukrajina ohlásila osvobození pěti obcí v Charkovské oblasti

    Ve večerním hlášení generální štáb oznámil osvobození obcí Oleksandrivka, Fedorivka, Ukrajinka, Šestakovo a Peremoha, stejně jako částečné osvobození vsi Čerkaski Tiški.

  • Flísová bunda Zelenského se v Londýně vydražila za 90 tisíc liber

    V aukční síni Christie’s v Londýně se za 90 tisíc liber (2,6 milionu Kč) vydražila flísová bunda v khaki barvě, kterou měl na sobě ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Britský premiér Boris Johnson, který aukci vedl, při té příležitosti označil Zelenského za „jednoho z nejúžasnějších vůdců moderní doby“, informoval dnes list The Daily Telegraph.

    Zájemci si mohli zakoupit řadu dalších předmětů spojených s Ukrajinou, která čelí ruské invazi. Do nabídky se mimo jiné dostal i džbán s malbou kohouta, který Johnson dostal během své procházky s ukrajinským prezidentem po Kyjevě. K dostání byla také prohlídka ukrajinské metropole, kterou povede její starosta a bývalý boxerský šampion v těžké váze Vitalij Kličko.

    Aukce v Londýně se konala na podporu Ukrajiny. Skutečnost, že se Zelenskyj stal hlavou ukrajinského státu, byla podle Johnsona katastrofou pro ruského prezidenta Vladimira Putina, ale „požehnáním pro Ukrajinu a pro svět“. Johnson také řekl, že Británie bude Ukrajině pomáhat tak dlouho, jak bude potřeba.

  • BBC napočítala nejméně 2 120 ruských vojáků zabitých na Ukrajině

    Ruský servis BBC na základě otevřených zdrojů získal potvrzená jména už 2 120 ruských vojáků, kteří byli zabiti během bojových operací na Ukrajině. Tento seznam BBC a tým dobrovolníků doplňují od začátku ruského vpádu před 72 dny, a to pouze na základě konkrétních informací o zabitém, včetně úplného jména a hodnosti a pokud možno i místa, kde byl pohřben.

    „Vzhledem k tomu, že úřady, tisk a příbuzní ne vždy veřejně informují o zabitých, je tento seznam zjevně neúplný a reálné ztráty ruské armády a ruské národní gardy na Ukrajině jsou vyšší,“ uvedla BBC s tím, že shromážděné údaje i tak umožňují analyzovat hlavní tendence.

    Novinkou je, že od začátku května se objevují oficiální informace zmiňující ruské dobrovolníky, kteří přišli o život na Ukrajině. BBC je nezahrnula do seznamu zabitých ruských vojáků. Dříve se ale takové informace prakticky nevyskytovaly. O smrti příslušníků jednotek, které nejsou součástí ruských ozbrojených sil, informovali jen přátelé a pozůstalí na sociálních sítích

  • Při výměně zajatců se podle vicepremiérky podařilo osvobodit 41 Ukrajinců

    Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková dnes oznámila další výměnu zajatců s Ruskem, díky které se na svobodu dostalo 41 Ukrajinců a Ukrajinek. Vereščuková neupřesnila, za kolik zajatých Rusů byli vyměněni.

    „Vrátilo se 41 lidí, včetně 11 žen. Domů se vrací 28 vojáků a 13 civilistů,“ napsala vicepremiérka na sociální síti. Za zvláště radostné označila, že mezi osvobozenými Ukrajinci je i kněz ukrajinské pravoslavné církve.

    Moskva jako v předchozích případech o výměně zatím mlčí.

  • Tajemník ruské vládní strany: Rusko zůstane v Chersonu navždy

    Rusko zůstane v Chersonu navždy, prohlásil dnes v okupovaném městě na jihu Ukrajiny tajemník ruské vládnoucí strany Jednotné Rusko Andrej Turčak. Napsala to agentura Interfax. Ruská vojska dobyla Cherson a okolní oblast, která na jihu sousedí s již dříve anektovaným Krymem, na počátku března.

    „Chci říci ještě jednou: Rusko je zde navždy. O tom nesmí být nejmenších pochyb. Žádný návrat do minulosti nebude,“ prohlásil Turčak po schůzce s novým oblastním náčelníkem Vladimirem Saldem. Ten ještě jako Volodymyr Saldo býval svého času chersonským starostou a ukrajinským poslancem, než jej Rusové dosadili do čela okupované oblasti.

    Turčak také oznámil, že v předvečer 9. května, který Rusko slaví jako den vítězství sovětské armády nad nacistickým Německem, dostanou všichni váleční veteráni v Chersonské oblasti dárky a také peněžité prémie od ruského prezidenta. Jednotné Rusko otevře v Chersonu humanitární centrum, které pomůže s dodávkami potravin, léků a dalšího nezbytného zboží. Hodlá také pomoci při vývozu obilí z Chersonské oblasti. „Budeme pomáhat, tak jako pomáháme (separatistické) Doněcké a Luhanské lidové republice. V nejbližší době dorazí dobrovolníci z Jednotného Ruska,“ prohlásil.

  • Ruskému oligarchovi Michailu Fridmanovi zabavili vilu v Saint-Tropez

    Vila Copab ve francouzském Saint-Tropez, která podle vyšetřování Rádia Svoboda patří rodině Michaila Fridmana, zakladatele Alfa-Bank Michaila, byla zabavena v souvislosti se sankcemi Evropské unie.

    Novináři zjistili, že vila je zaregistrovaná na jméno francouzské společnosti SNC COPAB. Jejími příjemci jsou dcery Michaila Fridmana Larisa a Jekatěrina Fridmanovy, další 1 % patří jeho bývalé manželce Olze Aizimanové.

    Fridman si pronájmem vily vydělával od 180 000 do 440 000 eur měsíčně. V nemovitosti se nachází bazén, sauna, vířivka a samostatná přistávací plocha pro vrtulník.

  • Evakuaci civilistů z oceláren Azovstal ztěžují pokračující ruské útoky

    Rusové dnes narušili dočasné příměří u areálu oceláren Azovstal a ostřelovali vozidlo, které jelo pro civilisty, tvrdí podle agentury Reuters mariupolská městská rada.

    Z porušení příměří obvinil dnes ruskou stranu také ukrajinský pluk Azov, který se podílí na obraně metalurgického komplexu. Při ostřelování evakuačního vozu, který jel vyzvednout civilisty, zemřel jeden voják a dalších šest jich utrpělo zranění, napsal pluk na komunikační platformě Telegram.

    S prosbou o pomoc s evakuací ukrajinských vojáků obklíčených v Azovstalu se na organizaci Lékaři bez hranic obrátilo ukrajinské ministerstvo pro znovuzačlenění dočasně okupovaných území, informovala agentura Reuters. Zástupce velitele ukrajinského pluku Azov Svjatoslav „Kalyna“ Palamar ve videoprohlášení ve čtvrtek upozornil, že zranění vojáci na místě trpí a nedostává se jim odpovídající pomoci.

  • Na Ukrajině podle FAO uvázlo kvůli blokádě téměř 25 milionů tun obilí

    Na Ukrajině uvázlo kvůli blokádě černomořských přístavů včetně Mariupolu a problémům s infrastrukturou téměř 25 milionů tun obilí. Podle agentury Reuters to dnes uvedl zástupce Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

    Ukrajina byla podle údajů Mezinárodní rady pro obiloviny čtvrtým největším světovým vývozcem kukuřice v loňské sezóně a šestým vývozcem pšenice. Blokování obilí se považuje za jednu z příčin vysokých cen potravin, které v březnu podle FAO v důsledku ruské invaze na Ukrajinu dosáhly rekordního maxima, než v dubnu mírně polevily.

    „Je to téměř groteskní situace, kterou v tuto chvíli pozorujeme na Ukrajině s téměř 25 miliony tun obilí, jež by se dalo vyvézt, ale které nemůže opustit zemi jen kvůli nedostatečné infrastruktuře a blokádě přístavů,“ řekl zástupce ředitele FAO Josef Schmidhuber. Dodal, že plná sila by mohla mít za následek nedostatek místa ve skladech během příští sklizně v červenci a srpnu. Obavy podle něj vzbuzují i zprávy, že v bojích na Ukrajině byly některé sklady obilí zničeny.

  • Peskov nekomentoval informaci o Putinově omluvě za Lavrovova slova o Hitlerovi

    Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes nechtěl komentovat informaci z Izraele, podle kterého se ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtečním telefonátu s izraelským premiérem Naftalim Bennettem omluvil za nedávný výrok ministra zahraničí Sergeje Lavrova o židovském původu Adolfa Hitlera. Informovala o tom agentura TASS.

    „Rozhovor byl skutečně velmi důležitý, ale v tuto chvíli nemáme co dodat k tomu, co jsme uvedli v písemném prohlášení o výsledcích této komunikace,“ řekl dnes novinářům Peskov. Kreml ve svém prohlášení po rozhovoru politiků diplomatickou roztržku ani omluvu kvůli Lavrovovu výroku přímo nezmínil. O Putinově omluvě informovala kancelář izraelského předsedy vlády, Bennett podle médií jeho omluvu přijal a poděkoval mu za objasnění jeho postoje vůči Židům a památce holokaustu.

  • Zelenskyj v neděli vystoupí na konferenci zemí G7

    Vedoucí představitelé skupiny G7, ekonomicky nejvyspělejších států světa, se podle webu BBC v neděli zúčastní videokonference s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

    „8. květen je historické datum, které připomíná konec druhé světové války v Evropě, jež způsobila teror, zkázu a smrt v Evropě. Vzhledem k současné válce na Ukrajině je soudržnost skupiny G7 důležitější než kdy jindy,“ uvedla mluvčí německé vlády na tiskové konferenci.

  • V Černém moři u Hadího ostrova hoří ruská fregata, uvádí ukrajinská média

    V Černém moři u Hadího ostrova hoří ruská fregata, píše agentura Unian s odkazem na zpravodajský portál Dumska z Oděsy. Podle informací tohoto webu zasáhla plavidlo ukrajinská protilodní střela Neptun. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury TASS řekl, že Moskva nemá o poškození ruské lodi v Černém moři informace.

    Na lodi podle ukrajinských médií došlo k výbuchu a posléze začala hořet. Na pomoc byla vyslána plavidla z poloostrova Krym, který je od roku 2014 pod kontrolou Ruska, a nad Černým mořem krouží ruské letouny, napsala agentura Unian. Informace o poškození lodi se na sociálních sítích objevila už ve čtvrtek večer.

    Podle informací médií má být poškozenou lodí fregata projektu 11356 Burevestnik (Buřňák), což jsou plavidla s naváděnými námořními a oceánskými raketami krátkého a dlouhého doletu. Některé zdroje uvedly, že by mohlo jít o loď Admiral Makarov, která je spolu se dvěma dalšími fregatami stejného typu ve službě ruské Černomořské flotily.

  • Zpráva AI: Existují nezvratné důkazy o válečných zločinech na Ukrajině

    Ruská vojska v okolí ukrajinské metropole Kyjeva spáchala válečné zločiny a existují o tom nezvratné důkazy. Ve své dnes zveřejněné zprávě to píše organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Organizace vedla rozhovory s desítkami obyvatel v obci Buča a dalších místech, kde se po odchodu ruských jednotek našly masové hroby. Rozhovory a fotografie zveřejnila AI ve zprávě s názvem „Už se nevrátí“.

    Amnesty International shromáždila příběhy 45 lidí, kteří byli svědky zabíjení svých příbuzných a sousedů, a 39 dalších lidí, kteří se stali oběťmi nebo svědky náletů, jež zničily velké obytné komplexy. Mluvila s lidmi z obcí Buča, Boroďanka, Andrijivka, Zdvyživka nebo Dmytrivka.

    „Existují přesvědčivé důkazy, že incidenty popsané v této zprávě představují válečné zločiny. Mimosoudní popravy, bez ohledu na status oběti jako civilisty nebo zajatého bojovníka, jsou přísně zakázány, a pokud jsou spáchány v rámci mezinárodního ozbrojeného konfliktu, představují závažný trestný čin a válečný zločin,“ píše Amnesty International.

  • RFE/RL: Ukrajina ničí ruské tanky zastaralými sovětskými granáty

    Ukrajinští obránci našli obzvlášť účinné využití pro zastaralé granáty. Je jím ničení ruských tanků i jiných obrněných vozidel, píše na svém webu Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL).

    Fotografie ukrajinské jednotky Aerorozvidka, na kterou web odkazuje, ukazuje osmivrtulový dron, na jehož spodní straně jsou dvě malé bomby. Na videích, jež Aerorozvidka publikovala na síti YouTube, jsou z pohledu dronu vidět padající výbušniny se stabilizujícími zadními „ploutvemi“, které za mohutných explozí ničí obrněné vozy.

    Armádní pozorovatelé identifikovali malé bomby jako upravené sovětské protitankové granáty RKG-3, na nichž jsou připevněné stabilizační „ploutve“ vytištěné na 3D tiskárně, které usměrňují jejich pád z bezpilotního letounu.

  • FAO: Světové ceny potravin v dubnu mírně sestoupily z březnového maxima

    Světové ceny potravin se v dubnu poté, co se v březnu vyšplhaly na dosavadní maximum, mírně snížily, i když jen o méně než procento. V dnešní zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

    Obchod s obilím dále zatěžuje ruská blokáda ukrajinských přístavů. Ceny zůstávají poblíž maxim také kvůli obavám o letošní sklizeň ve Spojených státech amerických, další nárůst ale mírní větší dodávky z Indie, vyšší než očekávaný vývoz z Ruska a mírný pokles celosvětové poptávky v důsledku vysokých cen.

  • Ruská strana za uplynulý den přišla zhruba o 200 vojáků, tvrdí Ukrajina

    Ukrajinské síly v Doněcké a Luhanské oblasti podle štábu odrazily 11 útoků, zničily osmu tanků a 11 dalších obrněných vozů. Podle dnešního hlášení z Kyjeva ruská strana za uplynulý den přišla zhruba o 200 vojáků. Od začátku invaze bylo z bojů vyřazeno 24 900 ruských vojáků, uvádí štáb. Tento údaj ale nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Reklama

Hlavní zprávy