Hlavní obsah

Navalnyj se ztratil v ruském vězeňství. Obavy o jeho osud rostou

Foto: Jonas Petrovas, Shutterstock.com

Kritik Kremlu Alexej Navalnyj na mítinku v Omsku v září 2018.

Reklama

Převoz do jiné věznice spojují Navalného spolupracovníci s Putinovým oznámením o další prezidentské kandidatuře. Opoziční předák z vězení Rusy vyzýval, aby „volili kteréhokoli jiného kandidáta“ kromě současného prezidenta.

Článek

Třináct dní už trvá mlčení Kremlu ohledně zmizení svého hlasitého kritika Alexeje Navalného.

Vězeňská služba koncem minulého týdne pouze informovala, že ho přesouvá do jiné části země. Dosud ovšem není známo kam.

Ruský soud dokonce v pondělí podle Navalného týmu odložil plánované slyšení, dokud nebude zjištěno, „kde se opozičník nachází“.

Blízcí nemají žádné informace, objevila se tak řada spekulací, včetně těch nejčernějších – že autoritářský režim nechal nepohodlného kritika zmizet.

Situaci nepřidává ani Navalného dlouhodobé volání po zdravotní pomoci, jelikož se na jeho stavu podepsal bezmála tříletý pobyt za mřížemi.

Ruské úřady se nicméně s přesvědčováním, že je Navalnyj v pořádku, nenamáhají. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov u dotazů mlžil a uvedl, že Kreml „nemá kapacitu, právo ani touhu“ sledovat osud odsouzených vězňů.

Dlouhodobé zdravotní potíže

V Rusku není nijak neobvyklé, že při přesunu vězňů nemají jejich blízcí žádné zprávy o místě pobytu nebo zdravotním stavu.

Převoz přes rozsáhlé území může trvat i týdny, pro již dříve oslabené vězně je navíc cestování v nevlídných podmínkách velmi nebezpečné, upozornil nezávislý server Meduza.

Navalného tým přitom už dříve upozorňoval, že opozičník se potýká s řadou zdravotních potíží. Týden před svým zmizením měl trpět i mdlobami.

Do věznice IK-6 s přísným režimem, která se nachází ve Vladimirské oblasti asi 200 kilometrů východně od Moskvy, přesunuli 47letého Navalného loni v červnu. Opozičník si opakovaně stěžoval na časté pobyty na samotce za banální přestupky.

Jak Rusko postupuje proti kritikům režimu

„Přiznávám vinu: Nepodařilo se mi přesvědčit dost lidí o tom, jak velkým nebezpečím pro svět je současný kremelský režim,“ řekl v závěrečné řeči ruský disident Vladimir Kara-Murza. Pak ho odsoudili k 25 letům vězení.

„Můj případ je politický. Proto o sobě neuvažuji jako o někom, kdo je souzen za spáchání trestného činu. Přiznat vinu je pro mě stejné, jako když učitel přizná, že je učitel, nebo lékař, že je lékař.“ Tato slova zazněla v závěrečné řeči 41leté ruské opoziční političky Lilii Čanyševové před obvodním soudem v Ufě na východě Ruska. Žena, která stála v čele štábu Navalného protikorupčního fondu, byla odsouzena k sedmi letům a šesti měsícům vězení za vyzývání k extremismu a vytvoření extremistické organizace.

„Načasování nemůže být náhoda“

Navalného spolupracovníci rovněž varovali, že „opozičníkův život je ve velkém ohrožení“ po „vážném zdravotním incidentu“.

Převoz jinam spojují s oznámením Vladimira Putina, že bude příští rok v březnu usilovat v prezidentských volbách o znovuzvolení. Navalnyj z vězení Rusy vyzýval, aby „volili kteréhokoli jiného kandidáta“ kromě Putina.

„Tohle načasování nemůže být náhoda. Putin ví, kdo je jeho hlavním soupeřem v těchto ‚volbách‘. A chce se ujistit, že Navalného hlas nebude slyšet,“ napsal na telegramu Navalného blízký spojenec Leonid Volkov.

Obavy ohledně Navalného zmizení vyjadřují i zahraniční experti. „Jsem velmi znepokojena tím, že ruské úřady po tak dlouhou dobu nesdělí, kde se Navalnyj nachází a jak se mu daří, což se dá klasifikovat jako nucené zmizení,“ uvedla Mariana Katzarovová, zvláštní zpravodajka OSN pro lidská práva v Rusku.

„Pan Navalnyj a všichni svévolně zadržení by měli být okamžitě propuštěni a měla by jim být poskytnuta náprava a odškodnění za veškerou utrpěnou újmu v souladu s mezinárodními závazky v oblasti lidských práv,“ dodala.

Prodloužení vězení s přísným režimem

Ačkoliv je Alexej Navalnyj za mřížemi již třetím rokem, stále platí za zřejmě nejhlasitějšího kritika Kremlu.

Proti režimu začal důrazněji vystupovat po prezidentských volbách v roce 2011, kdy brojil proti způsobu, jímž byl tehdy Putin opětovně zvolen hlavou státu. Od té doby se kolem Navalného vytvořila dobře organizovaná skupina se štáby v regionech.

Hlasitou kritiku a odhalování korupce režim zatrhl v roce 2020 poté, co se Navalnyj vrátil z Německa, kde se několik měsíců léčil z otravy nervově paralytickou látkou Novičok. Kreml jakoukoli odpovědnost za otravu odmítl, ihned po návratu do Ruska ale byl opozičník zatčen a později odsouzen k devíti letům za porušení podmínky, podvod a pohrdání soudem.

Na začátku srpna ruský soud v dalším procesu shledal Navalného vinným z extremismu a vyměřil mu 19 let vězení. Tento trest si má po nabytí právní moci rozsudku odpykat ve vězeňské kolonii se zvláštním režimem. Taková označení se v Rusku používají pro věznice s nejvyšším stupněm zabezpečení a s nejpřísnějšími omezeními pro vězně, upozornilo Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda (RFE/RL).

Reklama

Doporučované