Hlavní obsah

Návštěvník galerie snědl vystavený banán za 2,5 milionu korun

Foto: Profimedia.cz

Dílo umělce Maurizia Cattelana s názvem „Komediant“ na snímku z roku 2021, kdy bylo vystaveno v čínském Pekingu.

Reklama

Galerie v jihokorejském Soulu zažila neobvyklou podívanou. Jeden návštěvník ze zdi sejmul satirické dílo umělce Maurizia Cattelana – banán přilepený ke zdi lepicí páskou – a snědl ho.

Článek

Student jihokorejské umělecké školy snědl banán, který byl součástí výstavy umělce Maurizia Cattelana známého svými provokativními díly. Tvrdil, že měl hlad, protože si nestihl dát ráno snídani.

Noh Huyn-soo, který studuje na Soulské státní univerzitě, šokoval návštěvníky galerie Leeum v jihokorejském hlavním městě, když ze zdi sejmul jedno z vystavených děl – banán připevněný ke stěně šedou lepicí páskou. Následně ho snědl, prázdnou slupku přilepil zpět a se spokojeným výrazem na tváři odešel.

Provokativní dílo s názvem „Komediant“, které je součástí Cattelanovy výstavy „MY“, vzbudilo rozruch už v roce 2019, kdy se na veletrhu Art Basel v Miami prodalo za neuvěřitelných 120 000 dolarů, tedy více než 2,5 milionů korun, připomíná stanice CNN.

Student později vysvětlil, že banán snědl jednoduše proto, že ráno neměl snídani a dostal hlad, píše Korea Herald.

Pro stanici KBS pak uvedl, že „poškození uměleckého díla by se rovněž dalo považovat za umělecké dílo“. „Myslel jsem, že to bude zajímavé… Není to tam nalepené proto, aby se to snědlo?“ dodal s tím, že přilepit zpátky prázdnou slupku mu připadalo jako dobrý vtip.

Jeho kamarád celý incident natočil, záběry se následně objevily na sociálních sítích.

Svůj čin pak student označil také coby vzpouru proti Cattelanově díle, které je podle něj samo o sobě vzpourou proti autoritám.

„Žádný problém,“ uvedl Cattelan potom, co byl o incidentu v soulské galerii informován. Sochař a performer, který sídlí v New Yorku, se proslavil svými satirickými díly budícími společenské diskuze.

Krátce po tom, co student banán snědl, galerie na stejné místo nalepila nový. Podle zahraničních médií přitom slíbila, že po studentovi nebude požadovat náhradu škody. Stanice BBC upozorňuje, že banán, který je klíčovým prvkem díla „Komediant“ bývá pravidelně vyměňován každé dva až tři dny.

Není to poprvé, co návštěvník výstavy s názvem MY na Cattelanovo dílo zareagoval tímto způsobem. Po tom, co bylo první vydání „Komedianta“ v roce 2019 prodáno v Miami za 120 000 dolarů, jej ze zdi odlepil a následně snědl umělec David Datuna. Banán byl krátce na to vyměněn za nový a proti Datunovi nebyly podniknuty žádný další kroky.

Datuna tehdy deníku The Guardian sdělil, že Cattelana považuje za „génia“, ale vadí mu, že za obyčejný banán utržil tak obrovské množství peněz.

Reklama

Související témata:

Doporučované