Hlavní obsah

Špiónky z Ukrajiny: Ruští vojáci na seznamkách prozrazují důležité informace

Foto: pixinoo, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Říkají si Angelina a Máša a s pomocí vygenerovaných profilů svádějí na seznamkách ruské vojáky a dostávají z nich důležité informace pro ukrajinskou armádu.

Článek

Jejich profilové obrázky vygenerované umělou inteligencí se objevují v seznamovacích aplikacích v okupovaných pohraničních oblastech. Od začátku invaze omámily a přilákaly desítky osamělých ruských vojáků, kteří se chytili do pasti a nic netušíce vyzradili svým novým idolům důležité informace. Jejich příběh popsal list The Times.

Dvě mladé ukrajinské ženy pomáhají své vlasti vskutku vynalézavým, avšak v podstatě lety osvědčeným způsobem. Adaptovaly však tento způsob „špionáže“ na moderní dobu.

Jedna z nich, říká si Angelina, věnuje dvě hodiny denně flirtování s mužem, kterého nenávidí, v naději, že urychlí jeho zánik. Ten jí na oplátku posílá své úvahy o dámském spodním prádle, videa, jak vyslýchá její zajaté krajany, anebo obrázky jejich mrtvých těl. Občas se však Angelina dozví něco užitečnějšího. Může to být třeba fotografie vojenského pasu, odhalující informace o jednotce, či video zamilovaného vojáka, který řídí a zpívá a prozradí svou polohu. Nebo šokované žádosti o soucit po smrti kamaráda, odhalující zároveň přesný ukrajinský úder.

„Hledáme informace o počtu vojáků, informace o množství vojenské techniky, o úspěšnosti některých útoků, o jejich problémech s jídlem a vybavením,“ vysvětluje Angelina v rozhovoru pro list The Times, zatímco její kolegyně Máša – což je rovněž pseudonym – prohlíží seznamovací aplikace a zaměřuje se na muže v uniformě.

Obě mladé ženy pracují pro Molfar, ukrajinský projekt, který již od roku 2014 napřel své úsilí na pomoc lidem postiženým válkou a od loňského února se zapojil do podpory ukrajinského válečného úsilí, zejména v oblasti vyšetřování, analýzy a fact-checkingu.

Strach z mobilizace

Spekulace o další mobilizaci se v Rusku vedou prakticky neustále. S postupujícím časem a ztrátami na Ukrajině se nicméně jeví jako čím dál pravděpodobnější řešení.

Důvěřiví „orkové“

Některé z jejich virtuálních „vztahů“ s vojáky uvázlými v zákopech trvaly i rok a poskytly množství informací, které předávají ukrajinské armádě. Ani jedna přitom nemá ani špetku sympatií k mužům, k nimž předstírají náklonnost.

„Přicházejí do mé země, chtějí zabít můj lid, chtějí zničit naši národnost,“ říká Angelina. „I když nevěří v tuto ruskou válku, jsou ochotni to všechno dělat pro peníze, tak proč by mi mělo záležet na lidech, kteří mě chtějí zabít,“ dodává.

Angelina je křehká dívka, která mluví tichým hlasem, avšak je chytrá, výmluvná a odhodlaná. Válka je pro ni zároveň osobní záležitostí. Její bratr padl na frontě krátce po začátku invaze a její otec stále bojuje.

Dívky musí často snášet vlezlé zprávy či ukázky ruského „hrdinství“ v podobě fotografií mrtvých zajatců atp. Důstojníci jsou obecně příliš chytří na to, aby se nechali oklamat, ale existuje spousta mladých vojáků, kteří jsou připraveni slíbit nehynoucí náklonnost.

„Někteří z nich jsou opravdu zoufalí, a tak se do nás zamilují, že nás požádají, abychom si je za pár dní nebo za pár týdnů vzaly,“ směje se Máša.

Dívky v rozhovoru pro The Times vtipkují o tom, jak hloupí jsou jejich „orkové“ – tak nazývají někteří Ukrajinci ruské vojáky - a jak neustále prozrazují informace o stavu ruské armády, aniž by si to uvědomovali. Jedním z nich byl jistý Maxim Korněv.

Podle Angeliny měl na starosti výcvik, jezdil na cesty cvičit mobilizované vojáky v Doněcku a Luhansku. Řekl jí mimo jiné, že armádní příspěvky byly od začátku války ve skutečnosti sníženy, spíše než zvýšeny, jak tvrdí Kreml.

Rusko útočí na ukrajinské obilí

Ukrajina ve středu obvinila Rusko z poškození infrastruktury pro vývoz obilí při nočních útocích. Ty byly zaměřené na dva černomořské přístavy. Kreml poté uvedl, že jakoukoliv lodní přepravu na Ukrajinu považuje za vojenský cíl.

Další obdivovatel uměle vytvořených fotografií na jejím profilu Charem jí řekl, že byl policistou a vstoupil do ruské armády jen proto, aby unikl tlaku svého muslimského otce, aby se oženil. Z konverzace je patrné, že jí dokonce nabídl sňatek.

Na druhé straně však jsou vojáci jako Timur Aybazov, kteří touží po setkání a dovršení virtuálního vztahu, což nutí ženy používat rozličné výmluvy a vytáčky. Někdy jsou to vojáci, kteří sami ukončí konverzaci, často z nejasných důvodů. Podle Angeliny je možné, že někteří z nich na frontě zemřeli.

„Například Sergej, myslím, že zemřel - často jsme spolu komunikovali, byl velmi proaktivní, byl v Záporoží a poslední věc, kterou nám řekl, byla o ukrajinském útoku na jeho pozici,“ cituje Angelinu The Times.

Rusové se však postupně učí a zákazy používání chytrých telefonů jsou přísnější. Pro Angelinu a Mášu je tak stále obtížnější najít vhodné muže. Pro dívky je to vskutku seznamovací noční můra, avšak jsou odhodlané dále pomáhat Ukrajině v boji proti agresorovi.

Reklama

Doporučované