Hlavní obsah

Nechtěný miliardář se nečekaně vrátil do Číny. O jeho návrat stála i vláda

Foto: Thibault Camus, ČTK, AP

Jack Ma, zakladatel internetového obchodu Alibaba.

Reklama

Zakladatel internetového obchodu Alibaba miliardář Jack Ma se nečekaně objevil zpět v Číně. Navštívil školu spojenou se svou firmou. Do země se vrátil po více než roce. Na veřejnosti se objevuje zřídka už přes tři roky.

Článek

Bývalý učitel, zakladatel internetového obchodu Alibaba a jeden z nejbohatších Číňanů Jack Ma se vrátil do Číny. Spatřen byl na škole ve městě Chang-čou, kterou v roce 2017 jeho firma založila. O Maově návštěvě informovala škola a web South China Morning Post, který společnost také vlastní.

Během své návštěvy miliardář hovořil o současném stavu a budoucnosti umělé inteligence a o vysněném návratu k učení.

Jeho návrat se uskutečnil po více než roce stráveném v zahraničí. Ma střídavě žil v Austrálii, Španělsku, Thajsku, Nizozemsku a poslední půlrok údajně strávil v Japonsku.

K životu ve „vyhnanství“ byl donucen poté, co upadl v nelibost čínského režimu. Pro čínskou vládu se stal příliš mocným a zároveň hlasitým kritikem některých politických aktivit komunistického režimu.

V roce 2020 na finanční konferenci například kritizoval čínský bankovní sektor. Podle něj mají čínské státní banky „lichvářskou“ mentalitu, která ztěžuje podnikání.

Často kritizoval také praktiky, jakými čínská vláda omezovala podnikatelský sektor.

Jeho pondělní návrat na čínské území je spojován s mírnější politikou čínské vlády vůči soukromému sektoru. Jeho přítomnost by mohla snížit napětí, které vyvolala tvrdá vládní opatření namířená proti podnikatelům trvající přes dva roky.

Vláda se nyní snaží svůj vztah s privátním sektorem vylepšit, a posílit tak ekonomiku, kterou oslabila pandemie nemoci covid-19.

Do čela této snahy se postavil velký spojenec čínského prezidenta Si Ťin-pchinga čínský premiér Li Čchiang.

Ten nejspíš pochopil, že Maův návrat může vylepšit obraz čínské vlády u soukromých obchodníků. Od konce minulého roku začal miliardáře přesvědčovat k návratu do vlasti.

Zprvu se ho snažil přesvědčit skrze osoby miliardáři blízké, jako byli Maovi obchodní společníci. Od dvou nejmenovaných zdrojů agentura Reuters zjistila, že premiér Li osobně zakladatele Alibaby v Tokiu, kde žil, navštívil, aby ho přesvědčil, že mu při návratu do Číny nehrozí žádné nebezpečí.

Podle premiéra se vláda chystá prostředí pro soukromé podnikání výrazně vylepšit a bude ke všem firmám, státním, či privátním, přistupovat stejně.

Firmy jsou však skeptické a v podnikání jsou opatrné. Podle nich je brzdí hlavně nedostatečná iniciativa vlády implementovat nová podpůrná opatření a odstraňovat překážky.

Jejich pohled potvrzuje také analytik Fraser Howie. „Na veřejnost vláda vysílá signály, že se situace mění, ale ve skutečnosti se legislativa a opatření, která limitují privátní sektor, nezměnila,“ řekl analytik Howie pro Reuters.

Poté, co se Jack Ma přestal před třemi lety objevovat na veřejnosti, začaly se ozývat hlasy, že byl zadržen a umístěn do domácího vězení.

Po jeho nečekaném návratu do Číny zaznamenala společnost Alibaba skokový nárůst ceny svých akcií o více než čtyři procenta.

Reklama

Související témata:

Doporučované