Hlavní obsah

Nejen obilí. Rusko na Ukrajině rabuje i ocel za miliardy

Foto: Profimedia.cz

Ocelárny Azovstal v Mariupolu padly do ruských rukou po týdnech bojů letos v květnu.

Reklama

Kromě praček, notebooků a dalších elektrospotřebičů i tuny a tuny ukrajinského obilí. Rusko podle Ukrajinců drancuje na okupovaném území i ocel, kterou rozprodává po celém světě.

Článek

„To, co dělají, je v podstatě rabování. Kradou nejen naše produkty, ale i ty, které už patří evropským zákazníkům. V podstatě neokrádají jen nás, ale i Evropany,“ cituje BBC Jurije Ryženkova, generálního ředitele společnosti Metinvest. Ta v Rusy dobytém ukrajinském přístavu Mariupol vlastní ocelárny Azovstal.

Velký průmyslový komplex byl v Mariupolu až do jeho květnového pádu poslední baštou ukrajinského odporu. Právě Azovstal se podílel na ukrajinské produkci oceli 40 procenty.

Podle Ryženkova Rusové v ukrajinských továrnách a přístavech vydrancovali ocel za 600 milionů dolarů, v přepočtu 14,5 miliardy korun.

Ocel se měla z okupovaných území převézt do Ruska a odtamtud dál prodávat, mimo jiné zákazníkům v Asii, Africe, ale i ve Velké Británii.

Ředitel Metinvestu avizuje, že se bude společnost bránit soudně a že velkou část krádeží dokumentuje díky veřejným zdrojům a vlastním informátorům. „Jednou budou Rusové čelit nejen mezinárodním soudům, ale také trestním soudům. A my po nich půjdeme se vším, co budeme mít,“ řekl Ryženkov.

Podle firmy je ruská krádež oceli válečným zločinem.

Ruské úřady věc na dotaz BBC nekomentovaly.

Ukrajina už viní Rusko z krádeže úrody obilí. Země platila před válkou za předního světového vývozce obilí a rostlinných olejů. Ruská blokáda však narušila dodávky přes námořní přístavy, které dříve zajišťovaly většinu exportu. Ukrajina se tak musela zaměřit na vývoz po železnici a přes malé přístavy na Dunaji.

Rusko podle Kyjeva rozkrádá zásoby obilí na okupovaných územích, Moskva to opakovaně popřela. Podle satelitních snímků americké společnosti Maxar Technologies ruské lodě přepravují ukrajinské obilí mimo jiné do Sýrie.

Reklama

Doporučované