Hlavní obsah

Nejezděte sami. Francie dá až 100 eur řidičům, kteří někoho svezou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Francie zavede od nového roku výhody pro lidi využívající tzv. carsharing.

Reklama

Francouzská vláda chce snížit počet aut v ulicích. Kvůli redukci emisí a uvolnění dopravy tak vynaloží 150 milionů eur (asi 3,6 miliardy korun) na rozvoj spolujízdy. Výhody budou moct čerpat všichni Francouzi i města.

Článek

Tři miliony spolujízd denně. Tento ambiciózní cíl si francouzská vláda ve snaze omezit emise a uvolnit dopravu vytyčila už v roce 2019. Stáli za ním tehdejší ministr dopravy a také ministryně ekologické transformace Elisabeth Borneová, která se mezitím vyšvihla do pozice premiérky.

Jenže po třech letech se tohoto cíle dosáhnout nepodařilo – výhod společného cestování využívá jen asi 900 tisíc Francouzů denně. Vláda proto v úterý představila nová opatření, která mají pomoci starého cíle dosáhnout, informuje deník Le Monde.

Asi nejzajímavější z nich je bonus pro šoféry aut využitých ke společnému cestování. Každý řidič, který se zaregistruje na platformách pro sdílení automobilů, obdrží od státu 100 eur (asi 2400 korun), uvedla stanice Franceinfo. V praxi bude tento bonus platit od začátku příštího roku, řidiči obdrží 50 eur při registraci a 50 eur po absolvování deseti jízd.

„Kromě pozitivních účinků tohoto opatření na klima jde i o reakci na zvýšení cen pohonných hmot. Doplňuje opatření, která jsme pro Francouze už zavedli, jako je sleva na pohonné hmoty nebo podpora pro pracovníky s nízkými příjmy. Doplňuje také naše zvýšené úsilí o přechod na elektromobilitu,“ zdůraznila pro TF1 francouzská ministryně pro energetickou transformaci Agnès Pannier-Runacherová.

Právě přechod na elektromobilitu je jedním z dalších cílů francouzské vlády. Do roku 2027 by ráda vyráběla milion takových automobilů ročně. Francouzům na jejich nákup přispěje i sedm tisíc eur (více než 173 tisíc korun).

Francouzský přechod na elektromobilitu

Válka na Ukrajině sice přinesla opětovné otevírání uhelných elektráren, evropské opouštění fosilních paliv ale pokračuje. Francie chce do roku 2027 vyrábět milion eletromobilů ročně.

Ministři podle deníku Le Monde nyní odhadují, že by Francie mohla kýžených třech milionů spolujízd denně dosáhnout za pět let. Podle ministerstva dopravy by se více než ztrojnásobením jejich počtu zabránilo vzniku 4,5 milionu tun CO2 ročně.

Francouzská vláda rovněž plánuje podpořit městské a obecní úřady, které už nyní nabízejí finanční motivaci pro spolujízdu nebo které se ji snaží podpořit například vyhrazenými jízdními pruhy. Za každé vynaložené euro se poskytne rovněž jedno euro na podporu dalšího rozvoje.

Posledním opatřením, které vláda s 1.lednem zavede, je poskytnutí 50 milionů eur na zajištění plynulejšího spolucestování všude, kde to je možné, píše server Franceinfo. Cílem finanční podpory je například právě vytvoření pruhů vyhrazených pro taková auta nebo speciálních parkovišť. Celkem vláda do podpory spolujízdy investuje 150 milionů eur, uvedla TF1.

Reklama

Související témata:

Doporučované