Hlavní obsah

Nejhorší vztahy od Waterloo. Macronovy výroky si Johnson za rámeček nedá

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson a francouzský prezident Emmanuel Macron.

Reklama

Francii a Británii se stále nedaří najít společnou řeč nutnou pro řešení migrační krize. Jejich neshody se vyostřují. Francouzský prezident podle zpráv z Francie v soukromí označil britského premiéra za „klauna“ a „hlupáka“.

Článek

Nevybíravé výroky měly padnout během rozhovoru Emmanuela Macrona se skupinkou poradců. Útržky konverzace nyní unikají do médií. Macron reagoval na roztržku mezi Francií a Británii, kterou podnítila migrační krize v Lamanšském průlivu.

Krátce po tom, co ve středu 24. listopadu stala u francouzských břehů tragédie, při které utonulo 27 migrantů, se vztahy mezi Francií a Británií dostaly na bod mrazu. „Od Waterloo nebyly nikdy takhle špatné,“ uvedla bývalá francouzská velvyslankyně ve Spojeném království Sylvie Bermannová pro Times Radio.

Důležitou roli přitom sehrál zejména dopis s požadavky, který Johnson adresoval Macronovi a zároveň zveřejnil na Twitteru. Francie britské návrhy odmítla a ostře kritizovala zejména způsob, jakým Británie k problému přistupuje. „O těchto otázkách se s lídry nebavíme prostřednictvím tweetů a dopisů. Nejsme whistlebloweři,“ uvedl Macron a obvinil Johnsona z toho, že to s řešením migrační krize nemyslí vážně.

Podle francouzského satirického týdeníku La Canard Enchaîné ale Macron nezůstal pouze u toho, v soukromí volil o dost razantnější slova. Během návštěvy Chorvatska si údajně poradcům stěžoval, že Johnson řekl při soukromých rozhovorech něco jiného než potom sdílel s veřejností. „Je to pořád ten samý cirkus,“ dodal.

„Bojo (Boris Johnson) se mnou mluví, je nohama na zemi, všechno je pořádku, vedeme dospělé rozhovory, a pak nám to buď předem nebo potom nevkusným způsobem vlepí,“ měl uvést podle informací deníku The Times Macron.

Francouzský prezident dále údajně narážel na brexit, který podle něj otrávil vztahy mezi zeměmi. Řekl, že Johnson si „velmi rychle uvědomil“, že brexit je „pro Brity katastrofou“ a snažil se Francii využít jako „obětního beránka“.

„Je velmi smutné vidět, že významnou zemi, se kterou bychom toho mohli tolik dokázat, vede klaun. Johnson se chová jako hlupák,“ měl dodat Macron. Elysejský palác ani francouzské velvyslanectví v Londýně Macronovy výroky nepopřely.

Vzájemné očerňování představitelů Francie a Británie vyústilo v to, že se země rozhodly migrační krizi řešit samy a po svém. Francie tak v neděli hostila schůzku, na které se řešila nelegální migrace v Lamanšském průlivu bez přítomnosti britské ministryně vnitra Priti Patelové, jejíž pozvání na poslední chvíli zrušila.

Zdroje z britské vlády, se kterými mluvil deník The Times, v reakci na dění posledních dnů ve středu večer naznačily, že vztahy s Macronem, který bude v dubnu usilovat o znovuzvolení, jsou v nenapravitelné stavu. Podle vysoce postaveného zdroje z britské vlády je ale Boris Johnson „i nadále přesvědčeným zastáncem pevných britsko-francouzských vztahů“.

Reklama

Doporučované