Hlavní obsah

Operace Eureka. Anatomie drtivého zásahu proti nejmocnější italské mafii

Foto: Profimedia.cz

‘Ndrangheta je považována za nejmocnější italskou mafii. Z většiny totiž kontroluje evropský trh s kokainem, zejména jeho dovoz.

Reklama

V rámci dosud největšího evropského zásahu proti italské mafii bylo tento týden zatčeno více než 200 osob. Do zásahu v desítce zemí se podle unijní agentury Eurojust zapojilo skoro 3000 policistů.

Článek

„Šlo bezpochyby o největší operaci proti kalábrijské mafii v Evropě,“ řekl podle italské tiskové agentury ANSA mluvčí belgické policie.

Do vyšetřování, které je známé jako operace Eureka, se zapojili policisté ve více než deseti evropských zemích, včetně Itálie, Německa, Belgie, Francie, Portugalska nebo Španělska. Policie podle ANSY zabavila členům kriminální organizace ‘Ndrangheta majetek v hodnotě 25 milionů eur. Podezřelí čelí obvinění z mezinárodního obchodu s drogami, praní špinavých peněz a držení zbraní.

„Operace Eureka se dotkla klanů ze San Lucy, které jsou v kalábrijském i mezinárodním prostředí považovány v mnoha ohledech za ty nejvýznamnější. Koneckonců měly být zadokumentovány jejich čilé obchodní kontakty s jihoamerickými kartely,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy expert Petr Kupka ze Západočeské univerzity v Plzni.

‘Ndrangheta „je zodpovědná za velkou část evropského obchodu s kokainem,“ stojí i v prohlášení Europolu, organizace, která se zabývá potíráním organizované trestné činnosti. Podle Europolu lze předpokládat, že 'Ndrangheta od října 2019 do ledna 2022 propašovala do Evropy téměř 25 tun kokainu.

Státní zástupce z největšího kalábrijského města Reggio Calabria Giuseppe Lombardo pro italská média uvedl, že policie v rámci razie zajistila více než 23 tun kokainu - 20 tun v Belgii a 3,5 tuny v Itálii. Celková hodnota zajištěných drog se pohybuje kolem 2,5 miliardy eur, uvedl.

Jak úřady pašeráckou síť 'Ndranghety odhalily

Operace běžela od roku 2019. Původním cílem bylo vyšetřování pašování drog mezi Kalábrií a belgickým městem Genk. Místní úřady v roce 2019 odhalily spojení mezi pizzerií ve městě Genk a mafií 'Ndrangheta. Majitelé restaurace byli údajně v kontaktu s různými dealery kokainu. Policie poté začala prověřovat bratrance dvou podezřelých, který žil v Mnichově.

Boj s italskou mafií

Dvě velká jména ani ne za měsíc. Policisté v Itálii a Francii dopadli mafiány z nechvalně známých klanů. Oba ale patří do éry, která je dávno pryč. Mafie už si tolik nelibuje ve veřejných vraždách, byť zůstává pro Itálii výzvou.

Překupníci drog postupovali opatrně, používali šifrované služby pro zasílání zpráv, obecně komunikovali výhradně přes internet. Jejich telefony však měly speciální funkce, jako detektory odposlechů nebo nouzová tlačítka pro okamžité vymazání paměti telefonu.

‘Ndrangheta se v minulosti telefonování a komunikaci po internetu zcela vyhýbala a její členové raději jezdili na schůzky klidně i stovky, tisíce kilometrů. Pandemie koronaviru a následné omezení pohybu podle britských The Times donutila mafiány změnit taktiku a začít používat šifrovací služby EncroChat nebo SkyEcc. Ty se policii později podařilo prolomit, což jí umožnilo nahlédnout do vnitřního fungování mafiánské organizace.

Klíčové bylo prolomení šifrované komunikace

Že přístup do telefonů mafiánských překupníků byl pro vyšetřování klíčový, potvrdil i Ludwig Waldinger, který pracuje u bavorské zemské policie. Agentuře Reuters popsal, jak se tříleté vyšetřování vyvíjelo.

„Zločinci dnes už nekomunikují běžnými mobilními telefony, zejména pokud jde o organizování trestné činnosti. Již mnoho let používají takzvané krypto mobilní telefony. Jeden z těchto zašifrovaných mobilních telefonů jsme skutečně našli v Mnichově, což byl velký krok vpřed ve vyšetřování. Telefon navíc patřil jednomu z hlavních podezřelých,“ popsal Waldinger pro agenturu Reuters.

Policie zřejmě zabavila velké množství hotovosti, drog, luxusních automobilů a zbraní. K jedné z razií podle nepotvrzených informací mělo dojít v myčce aut v německém Mnichově, skrz niž měli příslušníci mafie prát špinavé peníze.

„Zisky z mezinárodního obchodu s kokainem, zbraní a pašování zbraní jsou obrovské. Jsou to velmi špinavé peníze, a pokud je chcete použít, musíte je nějak vrátit do oběhu. K tomu slouží takovéto podniky, ale také třeba restaurace,“ dodal Waldinger.

Z Itálie

Jihoitalské město Monopoli řeší kontroverzní sochu mořské panny. Podle kritiků jsou její křivky „až příliš provokativní“.

V rámci odposlechů policie například odhalila, že členové zločinecké skupiny diskutují o způsobech, jak dosáhnout zvolení svých zástupců do italského parlamentu. „To je cíl, pokud chceme dýchat,“ nechal se podle Europolu slyšet jeden z nich.

To, že organizace navazuje důležité kontakty v rámci oficiálních struktur a často se infiltruje do důležitých místních úřadů, je pro ni také jedna ze zásadních oblastí zájmu.

Nekončící seznam trestné činnosti

Jakou má tedy italská zločinecká síť sílu dnes? Nejvíce finančních prostředků 'Ndranghetě plyne především díky mezinárodnímu obchodu s drogami z Jižní Ameriky do Evropy a také do Austrálie. Europol uvedl, že mafie mimo jiné spolupracovala s kolumbijskou organizovanou zločineckou skupinou Gulf Clan a také albánským gangem působícím v Ekvádoru a několika evropských zemích.

„'Ndrangheta je sice chápána jako organizace, ale ve velmi volném smyslu. Za 'Ndranghetu je označováno mnoho rodin, skupin a jednotlivců různého významu. Navíc ze z 'Ndranghety stala velmi atraktivní značka pro mnoho jedinců, kteří využívají její reputace bez toho, aniž by je jakkoliv bylo možné považovat za její členy. Síla tedy tkví zejména v reputaci, kterou tato značka a jména s ní spojená mají na globálních ilegálních trzích,“ uvedl pro Seznam Zprávy odborník Petr Kupka.

Odnože 'Ndranghety jsou navíc zapojeny do mezinárodního obchodu se střelnými zbraněmi z Pákistánu do Jižní Ameriky a výměnou za dodávky kokainu poskytovaly zbraně známé zločinecké skupině PCC (Primeiro Comando da Capital), napsal web Deutsche Welle.

Kolumbie čelí humanitární krizi

Třetina populace Kolumbie je podle OSN ohrožená hladem v důsledku chudoby a více než půl století trvajícího konfliktu. Za nejnovější humanitární krizí ale stojí padající cena koky, kterou pěstuje velká část tamních farmářů.

Při placení za kokain nebo při převodu nelegálního majetku se zločinci často spoléhali na mimobankovní systém Hawala, který umožňuje skrývat peněžní toky a tak například krýt třeba pašování nebo neplacení daní.

Italský boj s mafií

Italská policie podle agentury ANSA v rámci razie zadržela 108 lidí, tedy více než polovinu ze všech zadržených napříč evropskými zeměmi. K nejvíce zatčením došlo v Kalábrii, kde má 'Ndrangheta kořeny.

Jde o několikátý výpad proti členům různých italských mafií za poslední dobu. V lednu například v Palermu zatkli sicilského mafiána Mattea Messinu Denara, kterému je přičítáno až 50 vražd a před justicí se skrýval od roku 1993. Po téměř 17 letech na útěku policie také dopadla Edgarda Greca, který byl podle obžaloby nájemným vrahem ‘Ndranghety.

Vytáhla tedy italská vláda s premiérkou Giorgiou Meloniovou do nové „války s mafiány“? Podle Kupky nikoli.

„Na obecné úrovni je boj proti mafii možné chápat jako doktrínu italské liberální demokracie po studené válce. Itálie minimálně od začátku 90. let buduje robustní specializovaný aparát pro potlačování mafie skládající se ze specializovaných policejních složek a prokuratur. Tento aparát neustále shromažďuje a vyhodnocuje množství operativních informací získaných tradičními i moderními technologiemi,“ uvedl Kupka, který se věnuje výzkumu organizovaného zločinu.

Být proti mafii je považováno za projev moderního občana. V patosu to trochu připomíná český devadesátkový antikomunismus.
odborník Petr Kupka

„Boj proti mafii však není jen záležitostí italských oficiálních institucí, ale i občanské společnosti. V Itálii existuje mnoho nevládních organizací a iniciativ, které proti mafii vystupují prostřednictvím organizace veřejných shromáždění, výzkumných center, watchdogů, sociální a komunitní práce ve znevýhodněných sousedstvích nebo zakládáním obchodních a zemědělských družstev usilujících o férové podnikání,“ dodal Kupka.

K poslednímu významnému zátahu vůči kalábrijské mafii došlo v září loňského roku, kdy italská policie pozatýkala v kalábrijském městě Cosenza a jeho okolí na 200 lidí.

‘Ndrangheta – nejmocnější italská mafie

‘Ndrangheta je jednou z nejmocnějších italských mafiánských skupin a Interpol ji řadí mezi největší zločinecké organizace na světě. Její roční obrat se odhaduje na 50 až 100 miliard eur (až 2,4 bilionu korun).

Italská daňová mafie v Česku

Chapadla italské daňové mafie v Česku vytvořila síť bílých koní. S jejich pomocí mizely ze státních rozpočtů po Evropě miliardy. Seznam Zprávy rozkrývají, jak fungují podvody s DPH.

‘Ndrangheta se začala formovat už v devatenáctém století a po většinu toho dvacátého fungovala s nejasnými strukturami, které vedly i ke krvavým bojům uvnitř mafie samotné. Na konci minulého století se však přetransformovala ve vysoce strukturovanou zločineckou organizaci.

„Politický vliv má dlouhodobě nejsilnější v Kalábrii. Z právního hlediska jde o zločineckou organizaci, ale podle mě je vhodnější ji chápat sociologicky jako vládnoucí třídu. Toto vládnutí je realizováno mnoha formálními i neformálními praktikami, jejichž společným jmenovatelem je zločinecká reputace,“ prohlásil Kupka pro Seznam Zprávy.

Pro ‘Ndranghetu i jí podobné organizace je ale klíčový zejména sociální kapitál.

„Pro příklad, některé firmy se neúčastní veřejných zakázek v některých odvětvích jenom proto, že jsou přesvědčeny, že se jich účastní firmy spojené s vlivnými rodinami či skupinami. Mafie tedy není jen reálná, ale i představovaná. Zkrátka něco neděláte jenom proto, že se domníváte, že by to někomu mohlo vadit. Proti tomu se bojuje těžce,“ dodal.

Reklama

Doporučované