Hlavní obsah

Nejnenáviděnější osoba Francie: Muž, jenž nechal zbourat menhiry

Foto: Getty Images

Menhiry při východu slunce u Carnaku, Bretaň, severozápadní Francie.

Reklama

Devětatřicet megalitických kamenů muselo v Bretani ustoupit stavbě hobby marketu M. Bricolage. Radnice se hájí tím, že šlo o méně významné kameny o velikosti 50 cm až jeden metr.

Článek

Starosta čtyřtisícového bretaňského města Carnac Olivier Lepick se den ze dne stal nejnenáviděnější osobou ve Francii. Politik dostává v posledních dnech výhrůžky smrtí, vyhrožovali mu zapálením domu a nadávali do zrádců.

Právě Lepick totiž povolil zbourání 39 menhirů, které tvoří součást slavného naleziště v Carnaku. „Je to, jako kdybych zničil Monu Lisu,“ řekl novinářům starosta s tím, že se stal obětí honu na čarodějnice.

Všechno začalo na začátku června, kdy si zničení 39 menhirů všiml amatérský archeolog Christian Obeltz. Napsal o tom na svém blogu, z něhož poté čerpali novináři regionálního deníku Ouest France, odtud se zpráva následně rychle rozšířila po celé zemi. Zhruba sedm tisíc let staré kameny postavené zřejmě z náboženských nebo pohřebních důvodů jsou jednou z nejslavnějších památek západofrancouzského regionu.

Slavné menhiry o výšce až čtyř metrů, kterým se také přezdívá „francouzské Stonehenge“, jsou od místa bourání vzdáleny asi 1,5 kilometru. 39 menhirů, které padly za oběť kutilskému obchodu, leží na okraji slavného archeologického naleziště, a zničené kameny jsou asi 50 cm až jeden metr vysoké. Starosta se hájil tím, že část z nich tvořilo napůl zarostlou zeď a že nevěděl, že i tyto kameny jsou součástí naleziště.

Kde se místo nachází?

Spěchali před zařazením na seznam UNESCO

Snaha získat v této oblasti stavební povolení není nová, jednou ji už úřady zamítly v roce 2014. Starosta Lepick ale tvrdí, že postupoval podle zákona a že mu bylo řečeno, že lokalita nemá velkou archeologickou hodnotu.

Za pravdu má dává Regionální úřad pro kulturní záležitosti v Bretani (Drac), jenž zničení menhirů bagatelizoval. Úřad má na starosti mimo jiné i ochranu kulturního dědictví.

Stavebníci pak tvrdí, že netušili, že i tato oblast spadá do archeologického naleziště. „Nejsem archeolog, neznám menhiry; nízké zdi existují všude. Kdybychom to věděli, očividně bychom udělali věci jinak,“ řekl Stéphane Doriel, který je za stavbu budovy odpovědný.

Amatérský archeolog Obeltz to ale vidí jinak –⁠ poukazuje především na to, že úřady neprovedly před zničením menhirů žádný průzkum a že se stavbou spěchaly, protože lokalita má zažádáno o zařazení na Seznam kulturního dědictví UNESCO. Pokud by uspěla, šance na výstavbu by se snížily k nule. Paradoxem je, že šéfem komise žádající o zařazení na seznam je právě starosta Lepick.

Pobouření na sociálních sítích si rychle všimli i politici. „Jsme svědky řady selhání. Stát už nechrání naše spoluobčany ani naše dědictví. Otřesné,“ stěžovala si například europoslankyně a neúspěšná prezidentská kandidátka Marine Le Penová.

Její rival na krajně pravicové scéně Eric Zemmour pak prohlásil, že „ničíme minulost a přelepujeme ji“. Menhiry přitom omylem zasadil do éry Keltů.

Menhiry v Carnaku

Foto: Flickr

Menhiry v oblasti Carnaku.

  • Megalitické řady v Carnaku jsou uskupení neolitických menhirů a dolmenů na více než čtyřech kilometrech v jižní Bretani.
  • Nejznámější jsou aleje více než 4000 vztyčených kamenů rozestavěných v souběžných či vějířovitých řadách v délce asi jeden km u obce Carnac.
  • Menhiry jsou od roku 1889 chráněny jako historická památka.

Policejní ochrana starostovy rodiny

Výjimečně ve shodě s nimi byla i levicová a feministická poslankyně Sandrine Rousseauová ze strany Zelených: „Ničení tisíc let starých menhirů pro obchod. Jaká je lepší ilustrace našeho šílenství?“ prohlásila.

Deník Libération popisuje, jak jednotlivé úřady, z jejichž posudku mělo vycházet rozhodnutí starosty, na sebe vzájemně přehazovaly odpovědnost. Stanovisko dostal deník nakonec jen z výše zmíněného Dracu, který došel k závěru, že „nebyla poškozena lokalita s významnou archeologickou hodnotou“.

Starosta Lepick nicméně v klidu není –⁠ celá jeho rodina je kvůli opakovaným výhrůžkám pod policejní ochranou a na zeď kostela v Carnaku někdo nastříkal nápis „Zničte všechno –⁠ jako menhiry“.

Stavba hobby marketu, která získala povolení loni v srpnu, mezitím pokračuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované