Hlavní obsah

Nejsme připraveni vstoupit do EU, prohlásil předseda gruzínské vládnoucí strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Anna Hrdinová, Seznam Zprávy

Gruzínci protestují proti zákonu o zahraničních agentech. Ilustrační fotografie.

Reklama

Předseda vládnoucí strany Gruzínský sen prohlásil, že země není v současnosti připravena na vstup do EU. Gruzie se loni stala kandidátskou zemí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Gruzii v posledních dnech demonstruje několik tisíc lidí v důsledku projednávání zákona o zahraničních agentech. Ten prosazuje vládní strana Gruzínský sen. Její předseda Irakli Garibašvili dnes prohlásil, že se Gruzie pravděpodobně v dohledné době nestane členem Evropské unie, ačkoliv se v loňském roce stala kandidátskou zemí. Informuje o tom server Politico.

„Loni v prosinci jsme se stali kandidátskou zemí. Dalším krokem je vstup,“ řekl v sobotu novinářům Irakli Garibašvili. „Dnes ještě nejsme připraveni stát se členskou zemí,“ dodal.

Politik a bývalý premiér se rovněž vyjádřil k zákonu o zahraničních agentech, který je terčem kritiky nejen ze strany místního obyvatelstva, ale i samotné Evropské unie a Washingtonu. „Pokud nám řeknou, že se zítra staneme členem EU, pak bude možné zákon velmi snadno zrušit, revidovat, transformovat nebo přijmout nový,“ řekl Garibašvili.

Zároveň prohlásil, že „neexistuje shoda na tom, že se země může stát členem EU již dnes“, protože Unie „není připravena na rozšíření, bude to trvat dlouho a další kroky závisí na mnoha věcech“. Evropská komise totiž Gruzii stanovila konkrétní kroky potřebné k tomu, aby byla země přijata za plnoprávného člena. Podmínkou je řešení tamní politické polarizace a posílení ochrany lidských práv.

EU sdělila Gruzii, že návrhy, kvůli kterým v posledních týdnech vyšly do ulic tisíce lidí, nejsou slučitelné s evropskými hodnotami a měly by být staženy. Washington označil legislativu „inspirovanou Kremlem“ za útok na občanskou společnost.

Přijetí zákona o o zahraničních agentech by znamenalo, že redakce, nevládní organizace a další subjekty by musely přiznávat financování ze zahraničí a musely by se označit za „zahraničního agenta“ na svém webu, ale i v dalších veřejných výstupech.

Průzkum veřejného mínění, který v prosinci 2023 provedl Národní demokratický institut, ukázal, že 79 % gruzínských respondentů podporuje ambice své země na členství v EU.

Reklama

Související témata:

Doporučované