Hlavní obsah

Německá policie ve velkém špehovala klimatické aktivisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Letzte Generation

Momentka z protestu klimatického hnutí Poslední generace v Berlíně 12. 6. 2023.

Reklama

Úřad mnichovské prokuratury potvrdil, že už před časem povolil nasadit odposlechy na komunikaci členů klimatického hnutí Poslední generace (Letzte Generation). Aktivisty v Německu vyšetřují pro podezření ze zločinného spolčení.

Článek

S tou informací přišel na konci minulého týdne Süddeutsche Zeitung. Napsal, že mnichovští vyšetřovatelé ve velkém odposlouchávají komunikaci vybraných členů hnutí Poslední generace. Klimatické aktivisty podle informací deníku začali sledovat už loni v říjnu. Napíchnout jim měli nejenom telefonu, ale i e-maily, napojili se na chatovací skupiny, ušetřena nebyla ani horká linka určená pro styk s novináři.

V neděli to po tlaku dalších médií potvrdil pro DPA mluvčí mnichovské prokuratury s tím, že jde o součást prověřování, zda se členové hnutí dopustili založení či podpory zločinecké organizace.

„Představte si, že od října existují přepisy všech vašich telefonátů. Jak jste utěšovali svou kamarádku, protože se s ní rozešel přítel. Jak jste rodičům řekli o své operaci. To vše teď leží ve složce v kanceláři státního zástupce. To je moje realita,“ reagovala na síti mluvčí Letzte Generation Carla Hinrichsová.

V rámci vyšetřování už na konci května policisté v několika spolkových zemích prohledali 15 objektů (psali jsme zde). Úřady také nechaly obstavit dvě bankovní konta a zajistit blíže neurčený majetek. Dočasně byla zablokována i webová stránka hnutí.

Vyšetřování vede bavorský zemský kriminální úřad právě ve spolupráci s vrchním státním zastupitelstvím v Mnichově.

Jak připomíná Deutsche Welle, razie byla spuštěna po intenzivní kampani Letzte Generation, během které se aktivisté přilepovali k silnicím a všemožně blokovali dopravu, házeli barviva na umělecká díla, v poslední době i na budovy, privátní letadla či jachty boháčů. Cílem bylo vynutit si na spolkové vládě hlavně dva požadavky: omezení rychlosti na dálnicích na maximálně 100 kilometrů za hodinu a trvalé zavedení měsíční jízdenky ve veřejné dopravě za cenu devět eur.

Analýza

Blokády silnic, lepení k vozovce nebo polévání památek. Hnutí Poslední generace se snaží upozornit na své ekologické požadavky i porušováním zákona. Většina Němců ale radikální formy protestu odmítá.

Skupina se proti odposlechům ohradila. Sledování ze strany úřadů považuje za zbytečné a celé vyšetřování pak za nepodložené.

„My, protestující, netajíme svá jména, ukazujeme své tváře, jsme připraveni přijmout právní důsledky,“ stojí v příspěvku na twitteru. „Nicméně bavorští vyšetřovatelé nahrávají naše telefonáty, kontrolují naše e-maily a sledují náš pohyb. Dokonce i telefonní linka pro tisk byla špehována. Je to absurdní!“

„Novináři nebyli cílem, jakkoli se jich opatření kvůli telefonátům na sledovaná telefonní čísla dotkla,“ uvedl pro DPA mluvčí prokuratury v Mnichově. Při rozhodování, zda povolit odposlechy, byl podle něj možný zásah do svobod tisku „samozřejmě přiměřeně zvážen“.

Nad masivními odposlechy se nicméně pozastavil Lars Castellucci, poslanec z vládní sociální demokracie (SPD) kancléře Olafa Scholze. Pro AFP uvedl, že akce „vyvolává otázky o proporcionalitě“. „Obavy z radikalizace klimatického hnutí je třeba brát vážně,“ řekl. „Vyšetřování by však nemělo vést k tomu, aby samo o sobě podezřelé radikalizovalo,“ sdělil.

Spolupředseda poslanecké frakce postkomunistické Levice Dietmar Bartsch pak sledování označil za „zcela nevhodné“.

Reklama

Doporučované