Hlavní obsah

Německo se proti zákazu duhových pásek na MS hodlá bránit u soudu

Foto: Profimedia.cz

Od roku 2010, kdy bylo Kataru pořádání fotbalového mistroství uděleno, je země pod neustálým tlakem kvůli svému přístupu k lidským právům.

Reklama

Fotbalové svazy chtěly při zápasech v Kataru podpořit lidská práva, FIFA byla ale proti. Veřejnost tlačí i na sponzory, aby se od turnaje distancovali. Jeden tak už učinil.

Článek

Německý fotbalový svaz oznámil, že se hodlá právně bránit proti rozhodnutí mezinárodní fotbalové federace FIFA, která zakázala na mistrovství světa v Kataru nosit kapitánské pásky s motivem srdce v duhových barvách a nápisem „One Love“.

Svaz se proti zákazu FIFA ohradil a rozhodl, že německý kapitán na svou levou paži kapitánskou pásku s motivem „One Love“ přece jen navlékne. FIFA oznámila, že každému kapitánovi, který s onou páskou nastoupí, bude ihned udělena žlutá karta a bude finančně potrestán. Kapitán německé reprezentace Manuel Neuer ji ale nosit bude.

Mluvčí německého fotbalového svazu Stefan Simon potvrdil serveru FRANCE24, že se svaz hodlá bránit u sportovního soudu ve švýcarském Lausanne.

„FIFA nám zakázala nosit symbol na podporu lidských práv pod pohrůžkou velkých pokut. Chceme si být jistí, že její konání je legitimní,“ doplnil.

Fotbalový svaz doufá, že se mu podaří změnit rozhodnutí FIFA do druhého zápasu ve skupině, který Německo sehraje se Španělskem.

K boji proti rozhodnutí svaz donutila i pozice jednoho z největších sponzorů – německého obchodního řetězce REWE. Ten se od kroku FIFA distancoval a stal se prvním velkým sponzorem, který tak učinil.

Společnost REWE v prohlášení, jež zveřejnila před oznámením svazu, kritizovala fotbalovou federaci i jejího prezidenta Gianni Infantina. Ten krátce před turnajem nařkl Západ z pokrytectví s ohledem na lidská práva.

Fotbal je diverzita, míní sponzor

Generální ředitel německého řetězce Lionel Souque listu The Guardian sdělil, že „chování FIFA je neakceptovatelné a skandální“.

„Stojíme za diverzitou. Fotbal je diverzita,“ sdělil serveru Spiegel Souque.

Fotbalovému svazu firma už před měsícem oznámila, že neprodlouží roční sponzorskou smlouvu. V té době jako důvod mistrovství světa neuvedla.

Souque tvrdí, že jeho společnost přeje na šampionátu německé reprezentaci jen to nejlepší. „Jsme na vaší straně a fandíme vám,“ dodal.

Další sponzor – telekomunikační společnost Deutsche Telekom – uvedla, že plánuje s fotbalovým svazem vést jednání. Společnosti jako Volkswagen, Adidas, Lufthansa nebo Commerzbank sponzorují německý fotbal, a tak je na ně vyvíjen velký tlak, aby k problému zaujaly jasné stanovisko.

Vedle Německa řešilo otázku, zda pásku „One Love“ použít, několik dalších evropských zemí – Anglie, Wales, Nizozemsko, Belgie, Švýcarsko a Dánsko.

Ani jedné zemi to nebylo od FIFA dovoleno. Přesto některé země dokázaly protest vyjádřit jinými způsoby.

Firma Hummel nechce být vidět

Například Dánsko ve spolupráci se společností Hummel zvolilo celočervené dresy s červenými detaily. Společnost, která dodává dánské reprezentaci dresy, to zdůvodnila tím, že na šampionátu v zemi, která má problémy s dodržováním lidských práv, nechce být vidět a dělat si zde reklamu.

Nizozemsko vydraží své dresy po každém odehraném zápase a výtěžek dá na pomoc dělníkům, kteří v Kataru pomáhali stavět stadiony a infrastrukturu a kvůli špatným podmínkám jich několik tisíc umřelo. O tom, co dělníci v Kataru zažívali, si můžete přečíst zde.

K určitému protestu se uchýlila i Anglie, když při svém prvním zápase na turnaji hráči Albionu poklekli, což je symbol boje proti rasismu. Více podrobností o tom, co klečení Angličanů znamená, můžete najít zde.

Německo je hlasitým kritikem šampionátu. Některé německé bary a hospody odmítají šampionát na protest vysílat. A podle deníku The Guardian oznámili, že část ze svého výdělku věnují charitám, které se starají o dělníky v Kataru.

V zemi probíhaly také pouliční demonstrace a na jednom z německých stadionů bylo rozsvíceno dvacet tisíc svíček na památku mrtvých dělníků.

K rozhodnutí FIFA se vyjádřila také německá ministryně vnitra Nancy Faeserová, která zákaz kapitánských pásek vnímá jako velkou chybu.

„Ze strany FIFA je to ukázka síly,“ řekl ke kauze prezident německého fotbalového svazu Bernd Neuendorf.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované