Hlavní obsah

Netanjahu nařídil armádě, aby připravila evakuaci Rafáhu na jihu Pásma Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: twitter//idfonline

Izraelští vojáci chtějí v Pásmu Gazy zničit teroristické hnutí Hamás. Ilustrační fotografie.

Reklama

Město Rafáh se nachází na samém jihu Pásma Gazy u hranice s Egyptem a před boji na severu se tam uchýlilo mnoho civilistů. Izraelský premiér Netanjahu v pátek oznámil, že nařídil armádě, aby připravila plány pro jejich evakuaci.

Článek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že nařídil armádě, aby připravila plány pro evakuaci Rafáhu před očekávanou pozemní invazí, píše agentura AP. Město Rafáh se nachází na samém jihu Pásma Gazy u hranice s Egyptem a před boji na severu se tam uchýlilo mnoho civilistů.

Izrael tvrdí, že Rafáh je poslední zbývající baštou islamistického hnutí Hamás a že do města musí vyslat vojáky, aby dosáhl svého válečného cíle, tedy zničení Hamásu. V Rafáhu se tísní odhadem 1,5 milionu Palestinců, kteří tam uprchli z jiných částí Pásma Gazy.

Netanjahu dnes prohlásil, že je potřeba v Rafáhu provést „masivní operaci“. Dodal, že izraelské činitele vyzval k vypracování „dvojího plánu“, který bude zahrnovat evakuaci civilistů a vojenskou operaci s cílem zničit zbývající jednotky Hamásu.

Izrael kvůli očekávané invazi do Rafáhu čelí sílící kritice. Generální tajemník OSN Antonio Guterres varoval, že rozšíření izraelské ofenzivy do Rafáhu by mělo nedozírné regionální důsledky, a mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby prohlásil, že vojenská operace v Rafáhu v tuto chvíli „není něco, co bychom podpořili“.

Velké obavy stran možné ofenzivy v Rafáhu během návštěvy Izraele tento týden vyjádřil také šéf americké diplomacie Antony Blinken. Izraelská armáda v noci na dnešek bez ohledu na varování Bidenovy administrativy cíle v Rafáhu bombardovala. Od 7. října v Pásmu Gazy zahynulo podle tamních úřadů ovládaných Hamásem téměř 28 tisíc lidí. Drtivá většina obyvatel musela opustit domovy, více než polovina z nich se nyní ukrývá právě v Rafáhu.

Reklama

Doporučované