Hlavní obsah

V Rusku začaly odvody. „Nevěřím, že brance nepošlou do boje“

Foto: Profimedia.cz

K povinné vojenské službě trvající 12 měsíců se branci v Rusku povolávají dvakrát ročně.

Reklama

V Rusku začaly jarní odvody do armády, během kterých má být do služby povoláno více než sto tisíc občanů. Zatímco ruské jednotky válčí na Ukrajině, mladí Rusové se bojí, že se k nim brzy připojí.

Článek

134 500 lidí, 18 až 27 let, 12 měsíců – čísla, která některým mladým v Rusku nedávají spát. Tamní úřady totiž v pátek spustily každoroční jarní odvody do armády, které protentokrát mají o něco hořčejší pachuť vzhledem k válce, kterou Ruská federace rozpoutala na Ukrajině.

Odsloužit svůj rok v armádě musí v Rusku všichni muži, kteří spadají do již zmíněné věkové kategorie. Velká část z nich se odvodům vyhýbá ze zdravotních důvodů nebo díky odkladům, které jsou udělovány vysokoškolským studentům. Odvody pak probíhají dvakrát ročně – kromě jara také na podzim.

V pátek spuštěné jarní kolo, které bude trvat až do poloviny července, přišlo pět týdnů po ruské invazi na Ukrajinu. Vojenské řady obou zemí již podle dostupných informací utrpěly značné ztráty a mezi mladými Rusy se šíří obavy, aby jejich odvod nevedl k nasazení v konfliktu.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu se v průběhu týdne nechal slyšet, že nikdo z nových rekrutů nebude vyslán do přední linie či do „horkých“ oblastí. Na základny by do služby povolaní Rusové měli být posíláni od konce května. Podle Šojgua také většina vojenského personálu musí absolvovat odborný základní výcvik po dobu tří až pěti měsíců.

Jak ovšem podle agentury Reuters upozorňuje Michail Benyash, právník zastupující několik členů ruské Národní gardy, kteří odmítli rozkaz odjet na Ukrajinu, ruské zákony dovolují, aby branci byli posláni do boje právě již po několika měsících výcviku. Skepsi vyvolávají i vzpomínky na čečenské války, během kterých padlo mnoho špatně vycvičených mladých mužů.

„Nevěřím jim, když říkají, že brance do boje nepošlou. Neustále lžou,“ cituje agentura AP dvaadvacetiletého Vladislava. Ten momentálně dokončuje studia a obává se, že po promoci bude do armády muset nastoupit. Agentura – stejně jako v případě dalších – na přání respondenta používá pouze jeho křestní jméno, mladý Rus se totiž obává následků, které by odhalení jeho identity mohlo mít.

Strach o budoucnost má i pětadvacetiletý IT expert Dmitrij, kterému byl odvod do armády odložen ze zdravotních důvodů. Navzdory této pojistce je ale i on nervózní; scénář, ve kterém ruské úřady kvůli posílení armády rozhodnou o upuštění od některých odkladů, mu nepřijde zcela nereálný.

„Nesnáším válku. Myslím, že je to naprostá katastrofa,“ uvedl Dmitrij pro novináře. „Bojím se, že vláda změní pravidla, a já bych tak mohl čelit odvodu. Měsíce tvrdili, že na Ukrajinu nezaútočí, tak proč bych měl věřit tomu, co nyní říkají o odvodech?“

Důvěryhodnosti zmiňovaných tvrzení nepřidávají ani fakta z uplynulých týdnů. Během těch sdružení matek ruských vojáků upozorňovala na to, že mnoho branců nebylo možné kontaktovat a zdálo se, jako by byli odříznuti od světa. Události následně vyvolaly podezření, že mladíci byli vysláni na Ukrajinu i přes neadekvátní výcvik.

Kreml a vojenské úřady takový scénář dlouho popíraly a tvrdily, že do „speciální vojenské operace“ se zapojili pouze profesionální vojáci a důstojníci. Ruské ministerstvo obrany ale 9. března uznalo, že konfliktu se – údajně omylem – účastní i někteří branci, kteří slouží v zásobovacích jednotkách.

Z Ukrajiny navíc skrze sociální sítě začala proudit videa zajatých Rusů, na nichž někteří volali domů, aby příbuzné informovali o své situaci i o probíhající válce. Novináři z AP pak mluvili také s matkou jednoho z branců, která na jednom z videí v mladém muži se zavázanýma očima poznala svého dvacetiletého syna.

„Poznal jsem ho podle rtů, podle brady. Víte, poznala bych ho i podle prstů,“ uvedla žena, která rovněž z bezpečnostních důvodů požádala o identifikaci pouze křestním jménem Ljubov. „Kojila jsem ho. Vychovala jsem ho.“

Agentura RIA s odvoláním na Putinova mluvčího Dmitrije Peskova uvedla, že ruský prezident již nařídil vojenským prokurátorům, aby věc vyšetřili a potrestali úředníky odpovědné za neuposlechnutí jeho pokynů vyloučit brance z operace. Podle tvrzení ministerstva obrany by již také všichni branci měli být zpátky v Rusku.

Situaci na Ukrajině sledujeme v online reportáži:

Skepsi ohledně dalšího nasazení branců do bojů na Ukrajině vyjádřil i mluvčí amerického Pentagonu John Kirby, podle kterého se teprve uvidí, jak pravdivá tvrzení ruské strany jsou. Během čtvrteční tiskové konference připomněl, že podle některých informací měly ruské úřady mnohým brancům lhát o tom, čeho vlastně byli na Ukrajině součástí.

„Někteří z nich si mysleli, že jdou na cvičení, nebylo jim řečeno, že ve skutečnosti jdou do boje, do války. Pocit deziluze a nedostatek řádného výcviku a přípravy pak samozřejmě vedly ke katastrofálním následkům pro některé z těchto raných ruských jednotek,“ sdělil mluvčí ministerstva obrany. „Uvidíme, jak se to vyvine. Budeme to sledovat.“

Reklama

Doporučované