Hlavní obsah

Ničivá daň změny klimatu v oceánech: Polovina světových korálů čelí bělení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: The Ocean Agency / Ocean Image Bank

Vybělený korál na fotkách vypadá krásně, ale vědci, kteří se potápějí, aby je prozkoumali, říkají, že zblízka je korál zřetelně nemocný.

Koráli jsou důležitou součástí oceánského ekosystému – udržují pod hladinou život a umožňují rybolov, čímž nepřímo vytvářejí příjmy v hodnotě bilionů dolarů ročně. V důsledku klimatické změny ale čelí bělení, které je ničí.

Článek

Koráli po celém světě blednou a odumírají – nedávná rekordní vedra si v oceánech vybírají ničivou daň. Podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) vyvolala už čtvrté celosvětové masové bělení korálů.

K bělení dochází, když koráli propadnou stresu, protože voda, ve které žijí, je příliš horká. Koráli jsou přitom velmi důležitou součástí oceánského ekosystému – udržují pod hladinou život, umožňují rybolov, a nepřímo tak vytvářejí příjmy v hodnotě bilionů dolarů ročně.

NOAA potvrdil masivní stres po týdnech, kdy dostával zprávy od vědců z celého světa. Potápěči zkoumající útesy potvrzují, že i na pouhý pohled zblízka jsou koráli zřetelně nemocní a rozkládají se.

Vědci z USA, Austrálie, Keni a Brazílie sdělili zpravodajskému serveru BBC News, že cítí zděšení, a dokonce hněv, když vidí, jak jsou koráli, které milují, ohroženi nebo přímo zničeni teplými oceány.

První varovné signály se objevily loni v Karibiku, když koupající se rekreanti zjistili, že voda u pobřeží Floridy je teplá jako horká vana. A teplo se přesunulo i na jižní polokouli. Nyní postihlo více než polovinu světových korálů, včetně australského Velkého bariérového útesu a pobřeží v Tanzanii, na Mauriciu, v Brazílii, na tichomořských ostrovech a také v Rudém moři a Perském zálivu.

Doporučované