Hlavní obsah

Nizozemsko musí přestat Izraeli dodávat díly do F-35, rozhodl odvolací soud

Foto: Shutterstock.com

Americké stíhačky F-35 (ilustrační fotografie).

Reklama

Nizozemský odvolací soud nařídil státu, aby do sedmi dnů od doručení rozsudku ukončil veškerý vývoz dílů pro letouny F-35 s konečným cílem v Izraeli. Haag podle něj dodávkami porušuje zákon.

Článek

Nizozemsko musí do sedmi dnů přestat do Izraele vyvážet díly do amerických stíhacích letadel F-35, rozhodl v pondělí nizozemský odvolací soud. Dal tak za pravdu několika organizacím, podle nichž Haag dodávkami porušuje zákon, neboť ví, že Izrael letadla používá k útokům na Pásmo Gazy. Soud nižší instance dříve rozhodl, že dodávky mohou pokračovat, připomněla veřejnoprávní stanice NOS.

Podle názoru odvolacího soudu ale Izrael při provádění svých útoků dostatečně nezohledňuje důsledky pro civilní obyvatelstvo. „Soud došel k závěru, že existuje zřetelné riziko, že v Pásmu Gazy dojde izraelskými stíhačkami F-35 k vážnému porušení válečného humanitárního práva,“ uvedl soud.

„Soud nařizuje státu (Nizozemsku), aby do sedmi dnů od doručení tohoto rozsudku ukončil veškerý skutečný vývoz a tranzit dílů F-35 do konečného místa určení v Izraeli,“ uvedl odvolací soud v Haagu podle agentury AFP. Soud také podle AFP uvedl, že snaha o udržení dobrých vztahů se Spojenými státy a Izraelem není dostatečným důvodem pro pokračování v dodávkách.

Nizozemský premiér Mark Rutte je v pondělí očekáván na návštěvě Izraele. Ministr pro zahraniční obchod a rozvojovou spolupráci Geoffrey van Leeuwen je v současné době v Bruselu a NOS sdělil, že rozsudek studuje.

Izrael zaútočil na Pásmo Gazy 8. října, den po teroristickém útoku palestinského hnutí Hamás na jih Izraele. Podle palestinských úřadů ovládaných Hamásem mají izraelské vojenské operace přes 28 000 obětí. Obavy mezinárodního společenství teď budí zejména ofenziva v Rafáhu, kde se ukrývá přes milion lidí prchajících před válkou.

Reklama

Doporučované