Hlavní obsah

Chemické reakce díky nim zvládne každý, říká odborník o nobelistech

Foto: nobelprize.org

Letošní laureáti Nobelovy ceny za chemii: Carolyn Bertozziová, Morten Meldal a Barry Sharpless.

Reklama

aktualizováno •

Královská švédská akademie věd udělila Nobelovu cenu za chemii trojici ve složení Carolyn Bertozziová, Morten Meldal a Barry Sharpless za vývoj způsobu spojování molekul, který nyní mimo jiné přispívá k cílenější léčbě rakoviny.

Článek

Nobelův výbor oznámil udělení ceny za chemii Američanovi Barrymu Sharplessovi a Dánovi Mortenu Meldalovi za výzkum, který dal chemii nový a lepší nástroj pro stavbu molekul. Američanka Carolyn Bertozziová cenu sdílí za aplikaci tohoto nástroje na práci s živými organismy.

Trojici vědců svět chemie vděčí za takzvanou „click chemii“, která se díky své jednoduchosti a rychlosti používá ke stavbě molekul po celém světě.

Objev změnil přístup k chemickým reakcím

Podle odborníka na chemii biokonjugátů Milana Vrábela objev zcela změnil způsob, jak se o chemických reakcích přemýšlí. „Velice zjednodušeně jsou tzv. click reakce především hodně jednoduché. A to tak, že je dokáže provést prakticky kdokoliv,“ vysvětlil odborník z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR.

Click reakci podle Vrábela navíc lze provést „téměř za jakýchkoliv podmínek v téměř jakémkoliv substrátu“. To znamená, že pro jejich provedení nejenže není třeba obzvlášť specializovaný personál, ale ani laboratoř. „Jde o smíchání roztoku A s roztokem B. Nevznikají u toho ani žádné toxické produkty. V podstatě se to dá udělat doma na stole,“ řekl Vrábel.

Co dokázali letošní ocenění za fyziku?

V úterý Královská švédská akademie věd udělila cenu za fyziku:

Stavět molekuly je přitom podle vědce potřeba v mnoha podoborech chemie. Za asi nejlepší příklad využití Vrábel považuje práci s biomolekulami. „Ty jsou většinou citlivé, takže prakticky nepřichází v úvahu, že by se upravovaly normální chemickou reakcí. Click chemie je ale dostatečně jednoduchá a selektivní na to, aby mohla na biomolekuly věšet potřebné věci,“ řekl chemik a dodal, že to mohou být třeba právě léčiva.

První click reakci popsal už německý vědec Rolf Huisgen v 60. letech minulého století. Ten podle Vrábela sice dokázal, že smíchání daných reagentů vede k reakci, ale jen za předpokladu vysoké teploty nebo tlaku. Nobelistům se tento problém podařilo odstranit „Meldal a Sharpless nezávisle na sobě přišli s tím, že když se ke dvěma reagentům přisype trocha katalyzátoru na bázi mědi, reakce začne probíhat za pokojové teploty a v rámci minut,“ vysvětlil Vrábel.

Bertozziová následně zvládla použít tuto reakci (která v přírodě normálně neprobíhá) přímo na živých buňkách. Vysloužila si tak stejně jako Meldal a Sharpless třetinový podíl na Nobelově ceně.

Laureáti podle Vrábela patří mezi skupinu vědců, jejichž ocenění není velkým překvapením. „Bylo jasné, že tato trojice si Nobelovu cenu zaslouží. Jen se čekalo, kdy na ně přijde řada,“ zhodnotil chemik.

Dvojnásobný laureát

Pro Sharplesse jde mimochodem už o druhou Nobelovu cenu za chemii. První získal v roce 2001 a letos se stal po Fredericku Sangerovi teprve druhým člověkem, který získal dvě ceny za chemii.

Ceny se tradičně předávají až dva měsíce po vyhlášení 10. prosince na počest zakladatele Alfreda Nobela, který tentýž den v roce 1896 zemřel. Kromě medaile, diplomu a certifikátu je součástí každé ceny i finanční odměna – letos 10 milionů švédských korun (22,5 milionu českých korun).

Ve čtvrtek bude nobelovský týden pokračovat vyhlášením ceny za literaturu, v pátek bude následovat mír. Jako poslední se každý rok vyhlašuje cena za ekonomii, kterou Královská švédská akademie věd oznámí v pondělí 10. října.

Reklama

Související témata:

Doporučované