Hlavní obsah

Nová afghánská armáda bude mít i jednotku sebevražedných atentátníků

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí afghánského hnutí Tálibán Zabíhulláh Mudžáhid.

Reklama

Afghánské radikální hnutí Tálibán oznámilo, že součástí tvořící se armády bude i jednotka sebevražedných atentátníků. Podléhat bude přímo ministerstvu obrany. Hnutí se tak odchyluje od politiky své předchozí vlády.

Článek

„Naši mudžáhidové, kteří tvoří brigády mučedníků, budou také součástí armády,“ oznámil mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid, podle něhož budou sebevražední atentátníci tvořit speciální jednotku. Řekl to jen několik hodin poté, co informoval o vzniku nové afghánské armády o síle 100 tisíc mužů.

„Tyto síly budou pod kontrolou ministerstva obrany a budou používány ke zvláštním operacím,“ sdělil mluvčí Rádiu Svobodná Evropa. Na snímku z ministerstva už byl vidět i nápis „Kancelář mučednické brigády“, napsal britský deník The Times.

Současné vedení Tálibánu se tak odchýlilo od dřívější praxe – když vládl Tálibán zemi před americkou invazí, označil používání sebevražedných útoků za neislámské. Později k nim ale přikročil v povstaleckém boji proti západním jednotkám i afghánské armádě – v roce 2003 je povolil zakladatel a vůdce hnutí mulla Umar. Současný ministr obrany Muhammad Jakúb je jeho synem.

Bohaté zkušenosti s tímto způsobem boje má i nynější ministr vnitra Siradžuddín Hakkání, člen neblaze proslulého klanu Hakkáníů, který figuruje na americkém seznamu teroristických organizací. Hakkáníové mají na svědomí například útok na afghánské ministerstvo vnitra v roce 2018, při němž zahynulo 95 lidí. Rok poté se pak sebevražední atentátníci odpálili na šíitské svatbě v Kábulu, kde zemřelo 63 lidí.

V říjnu hostil Hakkání, na jehož dopadení vypsaly USA odměnu ve výši 10 milionů dolarů, recepci pro mužské příbuzné zabitých sebevražedných atentátníků Tálibánu. Hakkání na akci řekl, že jejich krev byla „základem, na němž znovu vznikl současný Islámský emirát“. Rodinám atentátníků rozdával peníze a sliboval i půdu.

„Afghánci trpí hlady, spravedlnost neexistuje… A Tálibové investují do jednotek sebevražedných atentátníků. Je to příšerné a děsivé,“ odsoudila krok vlády Šaharzád Akbarová, předsedkyně nezávislého Afghánského výboru pro lidská práva. Dodala, že stále myslí na učitele, novináře, dělníky i děti, kteří přišli o život při sebevražedných útocích.

V říjnu představitelé Tálibánu v severní provincii Badachšán uvedli, že stávající prapor sebevražedných atentátníků – armáda Mansúr – bude rozmístěn na hranicích země. Není ale jasné, zda k rozmístění skutečně došlo.

Reklama

Doporučované