Hlavní obsah

Nová polská vláda Morawieckého složila přísahu, důvěru ale patrně nezíská

Foto: EU/Evropská rada

Mateusz Morawiecki.

Reklama

Morawiecki, který je polským premiérem od prosince 2017, má nyní dva týdny na to, aby v Sejmu vystoupil s programovým prohlášením svého kabinetu a požádal o důvěru.

Článek

Nová polská vláda pod vedením premiéra Mateusze Morawieckého z národně konzervativního Práva a spravedlnosti (PiS) dnes složila přísahu do rukou prezidenta Andrzeje Dudy. Očekává se ale, že tento kabinet v prosinci skončí, protože podle všeho nezíská podporu v Sejmu, dolní komoře parlamentu, kde PiS je sice nejsilnější stranou, po říjnových volbách ale přišlo o většinu.

Morawiecki, který je polským premiérem od prosince 2017, má nyní dva týdny na to, aby v Sejmu vystoupil s programovým prohlášením svého kabinetu a požádal o důvěru. Neobjevil se v něm například Zbigniew Ziobro, který jako ministr spravedlnosti a generální prokurátor byl tváří kontroverzních justičních reforem z posledních osmi let, kvůli nimž je Varšava ve sporu s Evropskou komisí.

Z prominentních zástupců PiS není ve vládě kromě Morawieckého a dosavadního ministra obrany Mariusze Blaszczaka nikdo. Podle některých komentátorů si významní představitelé strany nechtěli kazit renomé členstvím ve vládě, která je určena k brzkému zániku.

„Byla to smutná slavnost. Zejména skutečnost, že existenci vlády, která potrvá jen dva týdny a která se nedokáže smířit se ztrátou moci, legitimizoval svým chováním prezident,“ řekla portálu Gazeta.pl politoložka z Varšavské univerzity Anna Materská-Sosnowská. Prezident Duda je blízký spojenec PiS a současná opozice i mnozí politologové ho kritizují, že brzdí podle všeho nezvratnou výměnu u kormidla moci.

V novém kabinetu je více než polovina žen. „To je opravdu hezké gesto PiS vůči ženám, že až v dvoutýdenní vládě beznaděje se našlo místo na jejich větší zastoupení,“ poznamenal ironicky novinář televize TVN24 Konrad Piasecki.

Údiv polských médií vzbuzuje nová ministryně kultury Dominika Chorosińská, která v minulosti udělala kariéru jako seriálová herečka a která propagovala manželskou věrnost, ačkoliv měla milence. Na první schůzi nově zvoleného Sejmu na předsedu této komory Szymona Holowniu pokřikovala „Máš talent“ v narážce na to, že v minulosti byl moderátorem soutěže „Mám talent“.

Předseda PiS Jaroslaw Kaczyński dnes v rozhovoru s polskou tiskovou agenturou PAP přiznal, že podobu vlády expertů a politiků vymyslel on. „Kaczyński to vymyslel, Morawiecki to provede. Člověk na dálkové ovládání bude vždy fungovat na dálkové ovládání. Je to ostuda pro funkci premiéra,“ napsal na sociální síti X Tomasz Trela, poslanec z opoziční Nové levice.

Vzhledem k tomu, že vláda kvůli rozložení sil v parlamentu důvěru nejspíše nezíská, považuje opozice celý povolební vývoj za snahu PiS zůstat u moci co nejdéle a využít tento čas například k obsazování státních institucí svými lidmi.

Pokud Morawieckého vláda důvěru v Sejmu nezíská, je na poslancích, aby oni nominovali kandidáta na premiéra. Tím se nejspíše stane Donald Tusk, polský premiér z let 2007 až 2014, který se následně stal předsedou Evropské rady. Povede vládu tvořenou třemi proevropskými stranami: jeho Občanskou koalicí, středovou Třetí cestou a Novou levicí.

Reklama

Doporučované