Hlavní obsah

Nová zpráva dokládá, jak Rusové porušují Ženevské úmluvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ukrajinská vláda odhadla počet Ukrajinců, kteří byli násilně přestěhováni do Ruska, na 1,2 milionu, zatímco Rusko mluví téměř o 2,5 milionu lidí. Ilustrační snímek.

Reklama

Statisíce Ukrajinců, kteří se snažili ze země kvůli ruské invazi prchnout, již prošly rozsáhlou bezpečnostní prověrkou vedenou Kremlem. Nové studie ukazují, jak funguje, a upozorňují, že ruské praktiky porušují Ženevské úmluvy.

Článek

Rusko a jeho spojenci působící na Ukrajině převezli od začátku války na ruské území násilně už statisíce Ukrajinců. Mnoho z nich prošlo tzv. filtračním systémem. Bezpečnostní prověrkou v Ruskem kontrolovaných oblastech, která určí, jak bude vypadat jejich osud. Informují o tom nové studie lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) a vědců z americké prestižní univerzity Yale.

Uvádějí, že bezpečnostní prověrky řídí místní úředníci a ruská armáda pod přímou kontrolou Kremlu. „Máme informace, že úředníci z ruské prezidentské administrativy dohlížejí na tyto filtrační operace a koordinují je. Také víme, že Rusko používá pokročilé technologie k usnadnění filtračních procesů, a to i pro účely shromažďování údajů o ukrajinských občanech,“ řekla ve středu novinářům Emma Gilliganová, hlavní expertka úřadu pro globální trestní spravedlnost amerického ministerstva zahraničí.

HRW ve své zprávě popsala filtrační systém na Ukrajině jako „hromadné nezákonné shromažďování dat s žádnou právní podporou“. Ruské jednotky zadržené Ukrajince shromažďují na registračních místech, kde je prověřují.

Stahují jim kontakty z telefonů, pořizují jejich otisky prstů a fotografie a shromažďují čísla jejich dokladů, jak uvedla zpráva vědců z univerzity Yale. Kontrolují také věci, které s sebou lidé mají, nebo se ptají na politické názory.

Přečtěte si příběhy Ukrajinců, kteří byli odvlečeni do Ruska

Tisíce Ukrajinců, kteří se snažili prchnout před válkou, odvezli do filtračních táborů. Po tvrdých výsleších je přinutili odjet do Ruska. Někteří z nich se ocitli až ve městě Chabarovsk, pouhých 30 kilometrů od hranic s Čínou.

Mnoho obyvatel okupovaných území bylo údajně nuceno pobývat ve vězení, zatímco čekali, až je jednotky vyšetří. Ti, kteří projdou kontrolou, jsou propuštěni. Ostatní jsou, nejčastěji kvůli údajným vazbám na ukrajinskou armádu, přemístěni do detenčních zařízení v samozvané Doněcké lidové republice, jak uvedla HRW.

Násilné přesuny civilistů či jejich deportace z okupovaných území zakazují Ženevské úmluvy, které definují vedení ozbrojených konfliktů ve vztahu k civilistům.

„Existují vážné důvody k obavám, že civilisté, které ruské a s Ruskem spojené ozbrojené skupiny zadržují v důsledku filtrace, mohou čelit mučení nebo jinému špatnému zacházení a nucenému zmizení ve vazbě,“ uvádí zpráva. Moskva ovšem tato obvinění popírá. Naopak tvrdí, že civilisty chrání před ukrajinskými jednotkami.

Na východě Ukrajiny využívají ruské jednotky k těmto operacím údajně přes 20 míst. Ta slouží jako registrační místa, výslechová střediska, dočasná zadržovací zařízení nebo věznice pro dlouhodobou vazbu.

Satelitní snímky a videa ověřené listem The Post v březnu ukazovaly síly podporované Ruskem, jak v oblasti staví stanové městečko. Ruské úřady tehdy objekt označily jako centrum pro uprchlíky z Mariupolu, zatímco ukrajinští vůdci Moskvu obvinili z přesunu obyvatel do filtračních táborů.

Jak fungují ruské filtrační tábory na Ukrajině?

Není přesně jasné, kolik Ukrajinců prošlo filtračním prověřovacím procesem a kolik jich následně bylo deportováno do Ruska. Koncem června ukrajinská místopředsedkyně vlády Iryna Vereščuková odhadla počet Ukrajinců, kteří byli násilně přestěhováni do Ruska, na 1,2 milionu. Ruské úřady tvrdí, že od začátku invaze se do země přestěhovalo téměř 2,5 milionu Ukrajinců. HRW uvedla, že někteří Ukrajinci se přesunuli do Ruska dobrovolně, a to včetně mužů, kteří se chtěli vyhnout vojenské službě.

Fungování filtračních systémů ovšem zůstává nadále plné nejasností, včetně toho, jakým způsobem pracují ruské úřady s daty, která shromažďují, nebo kde jsou teď lidé, kteří byli zadrženi či převezeni do Ruska.

„Tato zpráva má sloužit jako základ pro další vyšetřování a doufejme, že mezinárodní komunita získá přístup na tato místa, která představují naléhavou situaci v oblasti lidských práv,“ řekl Nathaniel Raymond, výkonný ředitel humanitární výzkumné laboratoře univerzity Yale.

Reklama

Doporučované