Hlavní obsah

Novinář, politik, znovu novinář. Boris Johnson bude psát sloupek pro bulvár

Foto: facebook.com/borisjohnson

Novinář, politik, znovu novinář. Boris Johnson.

Reklama

Britský expremiér bude psát pro bulvární Daily Mail. Po letech se tak vrací k novinářské kariéře, během níž psal pro několik předních britských titulů a z jednoho byl vyhozen za vymyšlený citát, připomněla agentura Reuters.

Článek

Boris Johnson se před pár dny vzdal poslaneckého mandátu kvůli zprávě parlamentního výboru, podle níž vědomě uvedl poslance v omyl svými výroky o večírcích v Downing Street v době pandemických restrikcí.

Teď už má novou práci: Jeho texty budou vycházet každou sobotu v deníku Daily Mail.

„Ať už Borisovi fandíte, nebo ne, bude to povinná četba - jak ve Westminsteru, tak pro miliony lidí po celém světě,“ míní list. Na twitteru bývalého konzervativního politika označil za jednoho z „nejvtipnějších a nejoriginálnějších novinářů v oboru“.

Ve videozáznamu, který byl zveřejněn v pátek ráno, slíbil osmapadesátiletý Johnson čtenářům „naprosto necenzurovaný“ obsah. „Budu psát, co budu chtít,“ řekl. Dodal také, že „se možná bude muset zabývat i politikou“, ale „bude se samozřejmě snažit dělat to co nejméně, pokud to nebude nezbytně nutné“.

Johnson, jeden z nejznámějších a nejrozporuplnějších britských politiků, od loňské rezignace na post premiéra vydělává miliony liber díky veřejným přednáškám.

Očekává se, že i Johnsonův návrat k novinařině bude lukrativní. Stanice ITV News uvedla, že podepsal smlouvu v hodnotě jednoho milionu liber (27,8 milionu Kč). Bývalý politik díky sloupku také získá v jednom z nejčtenějších britských pravicových deníků prostor pro vyjádření svých názorů na vládu premiéra Rishiho Sunaka.

Z Britských ostrovů

Konspiračním teoriím věří ve Spojeném království miliony lidí. Asi každý sedmý Brit pak předpokládá, že by bylo správné v souvislosti s nimi použít násilí. Ukázal to výzkum společnosti Savanta pro King's College London a BBC.

Kvůli aféře zvané Partygate Johnson už dříve dostal pokutu, stejně jako dalších více než 80 lidí. Večírky se kromě parlamentní komise zabývalo nezávislé vyšetřování úřednice Sue Grayové a později i policie.

Johnson, který minulý týden složil poslanecký mandát, loni v létě odstoupil z pozice lídra britské Konzervativní strany po bezprecedentní vlně rezignací ve vládě. Výzvám k odstoupení čelil od prvních zpráv o pořádání večírků v době koronavirových uzávěr. Poslední kapkou bylo odhalení, že věděl o obvinění svého kolegy ze sexuálního napadení, i tak ho ale jmenoval na vlivný vládní post.

Johnson začal svůj profesní život v žurnalistice, ale byl propuštěn z deníku The Times za to, že si vymyslel citát. Jeho kariéra pokračovala v novinách The Daily Telegraph, kde jako bruselský zpravodaj pranýřoval Evropskou unii „živým, ale ne zcela přesným způsobem“, uvedl Reuters.

Později se souběžně věnoval mediální a politické kariéře, vypracoval se až na šéfredaktora časopisu The Spectator, starostu Londýna a poslance parlamentu. Než se stal premiérem, psal pravidelný sloupek pro The Daily Telegraph, kde byl často kritizován za své názory - byl mimo jiné obviněn z islamofobie, když řekl, že muslimky, které nosí burky, vypadají jako poštovní schránky nebo bankovní lupiči.

Reklama

Doporučované