Hlavní obsah

Novináři světových agentur byli nasazení u Hamásu, zní obvinění z Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ashraf Amra/Anadolu Agency , Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Organizace HonestReporting ve svém vyšetřování „vznesla závažné etické otázky týkající se přítomnosti fotografů po boku teroristů Hamásu“, jak uvádí. Světové agentury všechna obvinění, že by o útoku Hamásu věděly předem, odmítají.

Článek

Organizace HonestReporting, která se zabývá sledováním médií, zveřejnila ve středu pozdě večer vyšetřovací zprávu, podle níž se novináři z předních zpravodajských agentur, včetně The New York Times, AP, Reuters a CNN, 7. října připojili k příslušníkům ozbrojeného hnutí Hamásu z Pásma Gazy, aby svými kamerami zdokumentovali hrůzné události.

„Mimo jiné se nabízí otázka, zda fotografové o záměru provést masakr věděli předem a jak se na místo dostali tak rychle. Dovolil jim Hamás, aby tam byli? Měli tito reportéři povolení vstoupit do Izraele po boku teroristů? Informovali fotografové své redaktory o tom, že doprovázejí teroristy při provádění útoků na Izraelce?“ ptali se autoři textu na webu HonestReporting?

Je možné předpokládat, že se „novináři“ jen tak náhodou objevili brzy ráno na hranicích bez předchozí koordinace s teroristy? Nebo byli součástí plánu?“ stálo také v analýze.

Vyšetřování HonestReporting zdokumentovalo, že fotografové zblízka fotili únosy civilistů a vojáků a dokonce lynčování jednoho vojáka Izraelských obranných sil (IDF). Kromě toho web popsal, jak Eslaiah, nezávislý pracovník, který mimo jiné pracuje také pro CNN, vyfotografoval hořící izraelský tank a poté zachytil příslušníky Hamásu vstupující do kibucu Kfar Azza.

A následná kritika po zveřejnění textu se na světová média v Izraeli snesla ohromně rychle. Mluvčí izraelské vlády Nitzan Chen v prohlášení napsal, že Izrael požaduje od agentury Reuters a dalších zpravodajských organizací vysvětlení ohledně článku HonestReporting s tím, že to, co reportáž popsala, „překračuje všechny červené linie, profesionální i morální“.

Izraelské ředitelství pro veřejnou diplomacii vydalo prohlášení, v němž uvedlo, že s „přísností“ nahlíží na fenomén novinářů, kteří informují o zvěrstvech Hamásu, a označilo je za „spolupachatele zločinů proti lidskosti“.

Asociace jeruzalémských novinářů vyzvala příslušná mezinárodní média, aby zahájila důkladné vyšetřování otázek vyplývajících z tohoto odhalení.

„Pokud skutečně zástupci tiskových agentur a významných sítí věděli o očekávaném masakru předem, vyvolává to prvotní obavy o spoluvině na zločinu nebo o neschopnosti zabránit vraždění,“ prohlásila izraelská tisková organizace Jerusalem Press Club (JPC).

„Vyšetřování vyvolává obtížné etické otázky nejen o chování osob na místě, ale také o chování vedení sítí a zpravodajských agentur. Otázkou je, zda o záměru Hamásu věděli, a přesto mu dali tichý souhlas,“ pokračovalo prohlášení JPC.

Někteří ovšem při kritice mediálního pokrytí útoků Hamásu na Izrael zašli až takřka na hranici. Mluvčí izraelského premiéra Benjamina Netanjahua Ofir Gendelman na síti X zveřejnil video, k němuž napsal: „Palestinci klamou mezinárodní média a veřejné mínění. Nenechte se nachytat. Podívejte se sami, jak předstírají zranění a evakuaci ‚zraněných‘ civilistů, a to vše před kamerami.“

Video, které Gendelman označil za důkaz palestinských podvrhů, ale ve skutečnosti vzniklo jako umělecký klip. „Copak (Gendelman - pozn. red.) nevidí, že vedle zraněné dívky hraje chlapík na housle?“ ptal se Šehada na webu X.

Světové agentury všechna obvinění odmítají

„Agentura AP neměla o útoku ze 7. října žádné předběžné informace,“ uvedla v prohlášení mluvčí Nicole Meyerová.

Výpověď ženy, kterou držel Hamás

Izraelská rukojmí Jocheved Lifšicová den po svém propuštění vypověděla, jak ji unesli teroristé z palestinského Hamásu, a popsala také dva týdny života v zajetí. Podle jejích slov se zdá, že přímo v Gaze se k ní únosci chovali slušně. Dál ale zadržují jejího manžela a o jeho osudu se nic neví.

„Úkolem AP je zachycovat zprávy a záběry z událostí, které se dějí po celém světě, a to v jakémkoli okamžiku, i když jsou hrozné a zahrnují oběti. AP používá fotografie od externích spolupracovníků z celého světa, včetně Gazy,“ dodala Meyerová.

I agentura Reuters popírá, že by předem věděla o útoku Hamásu na Izrael. Agentura ve čtvrtek v prohlášení reagujícím na zprávu HonestReporting popřela veškeré náznaky, že by předem věděla o útoku Hamásu na izraelské civilisty a vojáky, k němuž došlo 7. října.

„Jsme si vědomi zprávy HonestReporting a obvinění vznesených proti dvěma nezávislým fotografům, kteří se podíleli na zpravodajství agentury Reuters o říjnovém útoku. Agentura Reuters kategoricky popírá, že by o útoku předem věděla, nebo že bychom 7. října nasadili novináře do řad Hamásu,“ napsala agentura Reuters.

„Agentura Reuters získala fotografie od dvou nezávislých fotografů z Gazy, kteří byli 7. října ráno na hranicích a s nimiž neměla žádný předchozí vztah. Fotografie zveřejněné agenturou Reuters byly pořízeny dvě hodiny poté, co Hamás vypálil rakety přes jižní Izrael, a více než 45 minut poté, co Izrael uvedl, že ozbrojenci překročili hranici. Novináři agentury Reuters v místech uvedených v článku HonestReporting nebyli,“ vysvětlovala agentura.

Ke stejnému názoru došel i web Euro-Med Monitor. „Tito novináři překročili hranici spolu s dalšími civilisty asi 3-4 hodiny po útoku Hamásu. Nebyli ‚nasazeni‘ u Hamásu a o útoku předem nevěděli,“ napsal na síti X Šehada.

Web New York Times na událost v době zveřejnění tohoto článku nereagoval.

Reklama

Doporučované