Hlavní obsah

Dron zapálil palivo pro ruské lodě. „Boží trest,“ uvedla ukrajinská rozvědka

Foto: Profimedia.cz

Výbuch zachytila bezpečnostní kamera.

Reklama

aktualizováno •

V přístavu Sevastopol na Ruskem anektovaném ukrajinském poloostrově Krym zasáhl dron zásobník s palivem pro plavidla ruské Černomořské flotily, informují ruská i ukrajinská média.

Článek

V přístavu Sevastopol na Ruskem anektovaném ukrajinském poloostrově Krym hoří zásobník s palivem, informují ruskáukrajinská média. Podle místního proruského činitele Michaila Razvožajeva požár zřejmě způsobil útok dronu.

Nikdo nebyl zraněn, ale vzhledem k velkému množství paliva bude trvat dlouho, než se podaří oheň uhasit, napsal ráno na telegramu proruský guvernér oblasti Michail Razvožajev. Kolem poledne byl otevřený oheň uhašen. Agentura Reuters citovala mluvčího ukrajinské armády, který prý nemá informace, jež by naznačovaly, že za incidentem stojí Ukrajina.

„Podle předběžných informací způsobil požár bezpilotní letoun,“ napsal Razvožajev na sociální síti telegram. „Plocha požáru je přibližně 1000 metrů čtverečních,“ dodal ráno s poznámkou, že na místě zasahují dvě desítky hasičských jednotek a očekává se příjezd požárního vlaku.

Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov prohlásil, že jde o „boží trest za Umaň“, tedy za zabité civilisty v Umani. Odkázal se přitom na páteční ruský vzdušný úder, při kterém v Umani zahynulo 23 lidí a v Dnipru další dva.

Ukrajina opakovaně deklaruje svůj záměr znovu získat Krymský poloostrov, který Rusko za mezinárodního pobouření nezákonně anektovalo v roce 2014. Ruští představitelé z úderů viní Ukrajinu, Kyjev se k útokům oficiálně nehlásí. Nevyjádřil se ani dnes.

Pavel s Čaputovou na Ukrajině

O návštěvě českého prezidenta Petra Pavla a slovenské prezidentky Zuzany Čaputové na Ukrajině podrobněji píšeme zde:

Sevastopol se nachází na ukrajinském poloostrově Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014, a je základnou ruské Černomořské flotily. Od loňského února, kdy Moskva vyslala na Ukrajinu invazní vojska, je opakovaně terčem vzdušných útoků, napsala už dříve agentura Reuters.

Požár v Sevastopolu přišel den poté, co palba ruských raket zasáhla obytné oblasti na Ukrajině a zabila 25 lidí a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval spojence, aby poskytli jeho jednotkám lepší protivzdušnou obranu, včetně stíhaček.

„Protivzdušnou obranu, moderní letectvo - bez něhož není účinná protivzdušná obrana možná - dělostřelectvo, obrněná vozidla. Vše, co je nezbytné k zajištění bezpečnosti našich měst, našich vesnic, a to jak ve vnitrozemí, tak na frontových liniích,“ vyjmenoval Zelenskyj v pátek večer v pravidelně zveřejňovaném videu.

Zelenskyj také odsoudil útok ve městě Umaň v pátečních časných hodinách, při němž podle něj zahynulo nejméně 23 lidí, včetně čtyř dětí.

Aktualizovali jsme o nové informace.

Reklama

Doporučované