Hlavní obsah

Oceán v Japonsku vyplavil záhadnou železnou kouli. Spekuluje se o špionáži

Foto: Tomohiro Ohsumi, Getty Images

Ilustrační foto

Reklama

Na pláži v Japonsku našli železnou kouli o průměru 1,5 metru. Co je nezvyklý předmět zač a odkud pochází, zatím zůstává záhadou. Spekuluje se o tom, že jde o UFO, kotevní bóji i čínské špionážní zařízení.

Článek

Obyvatele japonského pobřežního města šokoval nezvyklý nález. Oceán zde vyplavil na břeh záhadnou želenou kouli. O co se jedná, nemají ponětí ani tamní úřady. Shodují se pouze na tom, že objekt nevybouchne.

Na pláži Enšu v japonském městě Hamamacu, které leží na pobřeží Tichého oceánu, se objevila oranžovohnědá koule o průměru přibližně 1,5 metru. Záhadný předmět se stal okamžitě středem horečných diskuzí a spekulací na internetu. S odkazem na japonská média o tom informoval deník The Guardian.

Jednou z možných teorií bylo, že se jedná o zbloudilou minu. Tuto domněnku ovšem odborníci brzy vyvrátili, když za pomoci rentgenové technologie prozkoumali vnitřek koule a zjistili, že je dutý.

Jiní se domnívali, že se jedná o UFO, které spadlo z nebe. Další tvrdili, že koule připomíná předmět z oblíbeného japonského komiksu Dragon Ball. Podle některých se jedná o kotevní bóji, která se uvolnila a vlny ji odnesly až na břeh.

Zpráva o nezvyklém nálezu přišla krátce poté, co Japonsko uvedlo, že má „silné podezření“, že se nad jeho územím v posledních letech pohybovalo několik čínských špionážních balonů. Podle japonských médií ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se jednalo o čínské či severokorejské špionáží zařízení.

Záhadný předmět podle japonských médií objevila jedna z tamních obyvatelek, když si vyšla na procházku na pláž Enšu. Na písku, jen pár metrů od břehu, spatřila oranžovohnědou kouli s tmavšími skvrnami od rzi, uvedla stanice Asahi.

Další z místních obyvatel, který na pláž chodí pravidelně běhat, ovšem tvrdí, že se nejedná o nový nález. Koule podle něj „byla na místě už měsíc“ a nechápe, proč se o ni najednou všichni zajímají. „Snažil jsem se ji odvalit, ale nechtěla se pohnout,“ uvedl muž pro stanici NHK.

Policie oblast, kde kouli našli, uzavřela a pustila se do vyšetřování. Nejdříve povolala odborníky na výbušniny, kteří v ochranných oděvech kouli prozkoumali. Na to, co je tajemná koule zač a odkud pochází, ale zatím nepřišli.

Reklama

Související témata:

Doporučované