Hlavní obsah

V Bavorsku je po volbách pravicově populistická AfD druhou nejsilnější stranou

Foto: twitter.com/Markus_Soeder/

Bavorský premiér Markus Söder na snímku z poslední předvolební akce. Volby vyhrál.

Reklama

aktualizováno •

Zemské volby v Bavorsku podle očekávání se značným náskokem vyhrála konzervativní Křesťansko-sociální unie (CSU) premiéra Markuse Södera, získala 36,6 procenta hlasů.

Článek

Söderovo vítězství vyplývá z propočtů veřejnoprávní televize ZDF, která je zveřejnila po sečtení takřka dvou třetin volebních obvodů.

Úspěch oslavuje také pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD), která se stala druhou největší silou v této německé spolkové zemi, naopak sociální demokracie (SPD) kancléře Olafa Scholze se musí smířit s nejhorším výsledkem v poválečných dějinách.

Ačkoli se CSU, která je bavorskou sestrou celoněmecké Křesťanskodemokratické unie (CDU), může pochlubit náskokem více než dvaceti procentních bodů před ostatními stranami, znamená 36,6 procenta nejslabší výsledek od roku 1950.

Premiér Söder řekl, že je vzhledem k turbulentnímu politickému vývoji spokojený. Ve veřejnoprávní televizi ZDF prohlásil, že výsledek chápe jako požadavek na změnu migrační politiky.

Konzervativní unie CDU/CSU v předvolební kampani kritizovala spolkovou vládu Olafa Scholze za nedostatečnou ochranu německých hranic a za neochotu radikálně snížit počty přicházejících žadatelů o azyl.

Do konce srpna Německo zaregistrovalo 204 tisíc azylových žádostí a není vyloučeno, že v závěru prosince jich může být až 400 tisíc. Péče o migranty pak doléhá především na regiony, které jsou často na hraně svých kapacit.

Z celkové nespokojenosti se spolkovou vládou těžila AfD, která získala 15,9 procenta hlasů, což z ní učinilo po CSU druhou největší politickou sílu v Bavorsku. V předchozích volbách v roce 2018 měla AfD 10,2 procenta.

Kontext

Nápor migrantů, růst cen a rozpačité kroky spolkové vlády udělaly z Alternativy pro Německo druhou nejsilnější stranu v zemi. Tradiční politická elita není schopná najít účinný protilék.

Slavit mohou také Svobodní voliči (FW), kteří obdrželi 15,3 procenta, tedy o 3,7 procentního bodu více než před pěti lety. Straně se dařilo nehledě na antisemitskou aféru jejího lídra a vicepremiéra Huberta Aiwangera. Konzervativci a Svobodní voliči již předem ohlásili, že chtějí v současné vládní koalici pokračovat.

Do zemského sněmu se dostali ještě Zelení s 14,9 procenta a SPD se 7,9 procenta. Pro sociální demokraty je dnešní výsledek nejhorší nejen v poválečných dějinách Bavorska, ale od konce 19. století. Před pěti lety obdržela SPD 9,7 procenta hlasů.

Reklama

Související témata:
Markus Söder

Doporučované