Hlavní obsah

Ofenziva na jižní frontě. Rusové odpověděli palbou na Charkov

Foto: Artem Grebenyuk, Shutterstock.com

Ukrajinskou ofenzívu na jižní frontě potvrdila i britská rozvědka (ilustrační foto).

Reklama

Ukrajina v pondělí oznámila zahájení protiofenzivy proti ruským okupantům na jihu země. Rusové píšou o útoku jako o „nečekaném“, ztráty ale nepřipouští. Přinášíme přehled válečného dění.

Článek

Co zatím víme?

Ukrajinská operační skupina Kachlovka v pondělí ráno zveřejnila video, na kterém se má údajný voják okupačních sil krýt před novou a prudkou ukrajinskou ofenzívou.

Pravost videa nelze ověřit, ovšem během dne ukrajinské ozbrojené síly informovaly, že na jihu prolomily první linii ruské obrany. Americká CNN pak večer s odkazem na ukrajinský vojenský zdroj uvedla, že ukrajinská armáda osvobodila čtyři okupované vesnice v Chersonské oblasti.

Hlavním cílem zůstává dobytí přímo okupovaného třistatisícového přístavního města Cherson.

Kancelář prezidenta Volodymyra Zelenského uvedla, že ukrajinské jednotky svádějí s ruskými silami intenzivní boje „v téměř celé“ okupované Chersonské oblasti. Zničily tam také „řadu muničních skladů“ a „všechny hlavní mosty“ přes Dněpr.

Foto: The Institute for the Study of War

Místa bojů na chersonské frontě.

Ukrajinský generální štáb také tvrdí, že nepřítel ztratil během jediného dne na 450 vojáků a desítky kusů vojenské techniky.

V okupované Nové Kachovce zasáhli Ukrajinci jachtařský klub, v jehož hotelu bydleli ruští vojáci, a také muniční sklady. Agentura Ukrinform píše o zničeném ruském protiraketovém systému S-300, tancích, houfnicích, raketometech Grad a Uragan.

Prezident Volodymyr Zelenskyj detaily o operaci neuvedl, ruské jednotky ale vyzval, aby se vzdaly nebo utekly.

Proč Rusové touží po Záporožské jaderné elektrárně

V současné energetické krizi by Evropě mohla pomoci jedna země, paradoxně je to válčící Ukrajina. Rusko má ale naprosto jiný zájem a situace kolem Záporožské jaderné elektrárny naznačuje, jak ho nejspíš bude chtít prosadit.

Jaké jsou vyhlídky na úspěch?

Ukrajinské úřady vyzvaly civilní obyvatele v okupovaných oblastech, aby zůstali v krytech. Jejich evakuace z Rusy dobytých území totiž není možná.

Řeku Dněpr je možné kvůli neprůjezdným mostům překonat jen pomocí pontonů nebo přívozu.

Agentura Unian píše, že lidé v okupovaném Chersonu jsou na ukrajinský protiútok připravení už dlouho a zásobili se potravinami i vodou. Zároveň už jsou však z neustále opakujících se zpráv o blížícím se osvobození města unavení.

Ukrajinskou ofenzivu potvrdila i pravidelná zpráva britské rozvědky o válečné situaci. Britové píšou, že Ukrajinci zintenzivnili palbu podél celé jižní fronty a ničí ruské zásobovací cesty.

Rozvědka zároveň upozorňuje, že ruské síly na jihu v nedávné době posílily. To může být pro ukrajinský protiútok problém. Ofenziva může prý souviset s plány ruských okupantů na referenda o připojení oblastí k Ruské federaci.

Jak reagují Rusové?

Už během pondělí na jihu Ukrajiny provedli několik raketových útoků. Střela dopadla například poblíž mostu v Mykolajivu. Město Ukrajinci na jaře ubránili před ruským postupem.

Záběry pouliční kamery zachytily dopad rakety do vody u mostu. V té samé chvíli na něj vjížděl trolejbus městské dopravy.

Při ostřelování Mykolajivu přišli o život dva lidé a 24 utrpělo zranění.

Ruské bomby dopadaly také na města na východě země. Úterní dopolední raketový útok na centrum Charkova zabil nejméně pět lidí. Podle starosty Ihora Těrechova zasáhly střely mimo jiné budovu školy a obytný dům.

V noci na úterý Rusové ostřelovali vesnice ve třech okresech v Dněpropetrovské oblasti a také základnu Červeného kříže ve Slovjansku a další cíle v Doněcké oblasti.

Foto: Profimedia.cz

Nový kráter před budovou charkovské regionální správy na Náměstí Svobody. Cílem ostřelování se stala opakovaně.

Co se píše v Moskvě?

Ruské úřady a média přiznaly, že Ukrajinci „na rozkaz prezidenta Volodymyra Zelenského“ zahájili nečekaný útok. Svorně ale píšou o jeho zhacení. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) tím Rusové chtějí vyvolat dojem, že se nic neděje.

Státní agentura RIA Novosti v úterý napsala o „neúspěchu nečekané ofenzívy ukrajinských jednotek“. Ruské jednotky prý ukrajinský protiútok v Mykolajivské a Chersonské oblasti odrazily a ukrajinské jednotky prý utrpěly „velmi těžké ztráty“.

Ruské ministerstvo informovalo o 560 zabitých ukrajinských vojácích a desítkách kusů zničené vojenské techniky. O odražení Ukrajinců mluví i velení jednotek tzv. doněckých separatistů.

Okupační správa Chersonu označila útok na město za „zbytečný“. Agentura TASS zároveň píše o tom, že západní části (okupovaného jihoukrajinského) města Nová Kachovka zůstávají po ukrajinském ostřelování bez dodávek elektřiny a plynu.

Kremelský TASS dál informuje o zlikvidování ukrajinské „sabotážní a průzkumné skupiny“ na předměstí Chersonu. O ní Rusy údajně informovali místní obyvatelé.

Reklama

Doporučované